La UE i Cuba normalitzen les relacions amb la signatura del primer acord bilateral de la història
Dues setmanes després de la mort de Fidel Castro els dos blocs inicien una nova etapa política més estreta
Brussel·lesL'acord per normalitzar les relacions entre la Unió Europea i Cuba es va negociar molt abans de la mort de Fidel Castro, coincidint amb l'obertura de l'illa a l'exterior, però la signatura del document s'ha produït aquest dilluns, dues setmanes després de la mort de l'expresident. La cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, i el ministre d'Afers Exteriors cubà, Bruno Rodríguez, han signat a Brussel·les l'acord de diàleg polític i de cooperació, el primer acord bilateral entre Brussel·les i l'Havana de la història.
El document obre una nova era de relacions entre els dos blocs i posa fi a l'anomenada "posició comuna" –impulsada per l'expresident espanyol, José María Aznar–, que limitava les relacions polítiques entre la UE i Cuba i vinculava qualsevol avenç a un canvi en el respecte als drets humans per part del govern castrista. A la pràctica, la "posició comuna" ha provocat que durant dues dècades les relacions diplomàtiques entre els dos blocs hagin sigut gairebé inexistents.
"Avui reconeixem que hi ha hagut un canvi a Cuba i volem acompanyar aquest canvi, volem portar la relació a un nou nivell", ha assegurat Mogherini. La cap de la diplomàcia europea també ha recalcat que es tracta d'un acord històric i que la UE i Cuba "girem pàgina i avui comencem a escriure un nou capítol". En termes semblants s'ha expressat també el ministre cubà: "Estem oberts a la construcció d'una nova etapa en les relacions sobre la base del respecte i la reciprocitat", ha subratllat.
Pas enrere dels Estats Units
La signatura de l'acord, que es va començar a negociar el 2014, serà un pas clau per a l'obertura a l'exterior de l'illa, sobretot ara que els Estats Units podrien fer un pas enrere en la política de desglaç de les relacions amb l'Havana. El futur president dels Estats Units, Donald Trump, ha criticat els avenços que ha fet el president sortint, Barak Obama, per acabar amb la política d'embargament.
Google desembarca a Cuba
Tot i la victòria de Trump a les eleccions nord-americanes, el canvi polític i econòmic a l'illa continua endavant. Google i el govern de Raúl Castro signaran aquest dilluns un acord per donar un accés més ràpid als continguts del buscador des de l'illa. Cuba té una de les velocitats d'internet més baixes del món i l'acord donarà accés a una xarxa de servidors que milloraran la velocitat per als usuaris cubans.