Cuba comença la immunització amb la seva pròpia vacuna, encara en fase experimental

Els grups de risc, persones de més de 60 anys i personal sanitari seran els primers, i al maig podria estar vacunada tota la població de l'Havana

Una dona injecta una xeringa en una petita ampolla etiquetada com a "Coronavirus. Covid-19 Vaccine"
Mar Bermúdez i Jiménez
24/03/2021
3 min

BarcelonaCuba ha anunciat que administrarà la seva pròpia vacuna, encara en fase experimental, a gairebé tota la població de l'Havana abans del mes de maig. Els primers a rebre la dosi han estat els 150.000 sanitaris que han format part de la fase final de l'estudi clínic de la vacuna Soberana 2, la candidata més prominent del país que presenta les pitjors dades de contagi des de l'inici de la pandèmia. Cuba s'ha esperat a iniciar cap campanya de vacunació fins a poder fer-ho amb una vacuna de creació pròpia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La decisió s'ha pres després que el cap de setmana passat l'autoritat reguladora de medicaments de Cuba aprovés "l'execució d'un assaig d'intervenció amb Soberana 2 en 150.000 voluntaris, per avaluar els efectes directes i indirectes de la vacunació en cohorts poblacionals de risc d'infecció, malaltia i dispersió de l'epidèmia". Així s'explicava al compte de Twitter del ministeri de salut. Aquests voluntaris "pertanyen al grup de risc dels treballadors de la salut", apuntava el Grup Empresarial de les Indústries Biotecnològiques i Farmacèutiques de Cuba (Biocubfarma).

Les autoritats cubanes s'han posicionat a favor dels avenços en les investigacions de les vacunes del seu país. "150.000 cubans podrien ser immediatament immunitzats contra el covid-19. L'assaig clínic en fase III està demostrant que aquesta vacuna és molt segura", tuitava el ministre de Comerç Exterior i Inversions, Rodrigo Malmierca.

El país, amb una llarga història de creació i exportació de vacunes, té en marxa cinc projectes de desenvolupament de vacunes contra el covid-19. Dues d'aquestes, Soberana 2 i Abdala, ja han començat la fase final d'assajos clínics. Soberana 2 té en curs una prova clínica, des del 4 de març a l'Havana, en què participen 44.000 voluntaris. Abdala, per la seva banda, tot just ha començat aquesta setmana amb 48.000 voluntaris a les províncies de Granma, Santiago de Cuba i Guantánamo. Totes dues ataquen la proteïna principal del coronavirus i tenen opcions de convertir-se en la primera vacuna de producció pròpia de l'Amèrica Llatina.

Ilena Morales, directora de ciència i innovació tecnològica del ministeri de Salut, va dir en un debat emès per televisió que les autoritats durien a terme un estudi d'intervenció amb Soberana 2 a 1,7 milions de persones de l'Havana abans de maig. Aquesta prova se suma a la dels 150.000 sanitaris.

La campanya de vacunació

L'Havana està vivint l'onada més greu de casos de coronavirus des del començament de la pandèmia. Les últimes dades que va donar la viceministra de Salut, Carilda Peña, eren de 292 casos per cada 100.000 habitants, i la mitjana general del país és de 103,5. Davant aquesta situació les autoritats han complert amb el que Morales declarava al mes de juny: que les autoritats podrien sol·licitar una aprovació per a l'ús en situació d'emergència d'Abdala i Soberana 2. "Amb l'aprovació de l'ús en cas d'emergència [...] Ens encaminaríem cap a una vacunació massiva de la població", afirmava.

I així serà. Segons les primeres indicacions la vacunació massiva començarà pels grups de risc, incloses les persones de més de 60 anys i els treballadors de l'àmbit de la salut. A l'agost, sis milions de persones ja haurien d'haver rebut la dosi corresponent, i els 11 milions d'habitants de Cuba podrien estar vacunats a finals d'any si tot sortís com està planejat.

Cuba registra entre 600 i 1.000 casos nous al dia, molt per sobre de les dades de l'any passat. Des que va començar la pandèmia, el país ha notificat 68.250 casos i 401 morts, una de les ràtios per càpita més baixes del món. Segons el ministeri de Salut, el país té la taxa de recuperació de pacients de covid-19 més alta d'Amèrica Llatina (94,2%).

Els més crítics amb el govern consideren que Cuba hauria d'haver comprat vacunes aprovades de l'estranger per iniciar la seva campanya de vacunació mentre completava els assaigs de les vacunes de producció pròpia. Així es podria haver evitat arribar a la gravetat de les xifres actuals.

Cuba va desenvolupar un gran sector biotecnològic, en part, per ser autosuficient davant d'un embargament comercial dels Estats Units. Veneçuela i Iran, que també s'enfronten a sancions nord-americanes, afirmen que provaran les vacunes cubanes, que han atret l'interès d'altres països com Mèxic i Jamaica.

stats