Internacional14/08/2017

Pluja de crítiques per la resposta de Trump a la violència racista

Republicans i demòcrates coincideixen a criticar la tèbia reacció del president nord-americà

P.j. Armengou
i P.j. Armengou

BarcelonaEl republicà Paul Ryan, l’expresident Barack Obama i fins i tot el jugador de bàsquet LeBron James van criticar ahir la tèbia i ambigua resposta de Donald Trump a la violència racista de Charlottesville (Virgínia), que va causar la mort de tres persones. Són només algunes de les personalitats de tot signe polític que, d’una manera o una altra, van acusar el president nord-americà d’haver evitat condemnar els grups supremacistes i, concretament, l’acte terrorista perpetrat per un manifestant neonazi que va assassinar una dona llançant-se amb el seu cotxe contra un grup de manifestants.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El president va reaccionar per primer cop als incidents dissabte a la tarda i, com és costum, ho va fer via Twitter: “Tots hem d’unir-nos i condemnar tot aquell que promogui l’odi. No hi ha lloc per a aquesta mena de violència a Amèrica. Hem de ser tots un de sol!” En la seva primera aparició en públic, poc després que es tingués notícia de l’atac terrorista, Trump va declarar als mitjans de comunicació: “Condemnem en els termes més durs aquesta manifesta exhibició d’odi, intolerància i violència, de moltes bandes. De moltes bandes. Això fa molt temps que passa al nostre país. No és amb Donald Trump, ni amb Barack Obama. Durant molt de temps”.

Cargando
No hay anuncios

L’ambigüitat que representa condemnar equitativament la suposada violència opositora amb la racista, i el fet d’evitar referir-se directament als atacs dels radicals blancs, va suscitar moltes crítiques. També el fet que el president no va utilitzar en cap moment el terme terrorista. “Trump és molt específic quan vol condemnar algú -va tuitejar l’influent analista conservador David French-, la seva vaguetat té un propòsit”.

Tampoc va agradar en molts sectors l’èmfasi de Trump a desvincular l’auge de l’extrema dreta amb la seva presidència. La de dissabte va ser la manifestació supremacista més nombrosa dels darrers anys i molts dels seus participants, alhora que feien salutacions nazis i portaven torxes enceses, van cridar eslògans a favor del president i se’n van declarar ferms seguidors.

Cargando
No hay anuncios

Entre aquests manifestants destacava David Duke, antic líder del Ku Klux Klan, que no va tenir cap problema a vincular el president amb la manifestació: “Estem decidits a recuperar el nostre país. [...] Complirem amb les promeses de Donald Trump. És el que creiem. És per això que hem votat a favor de Donald Trump: perquè va dir que recuperarà el nostre país”.

El president de la Cambra de Representants dels Estats Units, Paul Ryan, va ser un dels membres del Partit Republicà més durs amb les declaracions de Trump. Ryan, en un missatge publicat a la xarxa social Twitter, va declarar: “Les opinions que alimenten l’espectacle a Charlottesville són repugnants. Deixem que [aquests fets] només serveixin per unir els nord-americans contra aquesta mena de vil fanatisme”.

Cargando
No hay anuncios

Més directe encara va ser el senador Marco Rubio, antic rival de Trump a les primàries republicanes: “És molt important que la nació escolti el president descriure el que ha passat a Charlottesville com el que és: un atac terrorista dels supremacistes blancs”.

Fins i tot Anthony Scaramucci, el breu director de comunicació de Trump, va declarar en la seva primera entrevista televisada des de la seva destitució que ell “no hauria recomanat fer aquelles declaracions”. “Crec que caldria haver estat més dur amb els supremacistes blancs”, va reblar.

Cargando
No hay anuncios

La portaveu del govern nord-americà, Sarah Huckabee Sanders, va esforçar-se ahir a justificar Trump. “El president va dir de manera molt ferma en la seva declaració d’ahir [dissabte] que condemnava totes les formes de violència, intolerància i odi, i per descomptat això inclou els supremacistes blancs, el KKK, els neonazis i tots els grups extremistes”, va dir la portaveu de la Casa Blanca a la premsa.

El conseller de Seguretat Nacional dels Estats Units, el tinent general H.R. McMaster, en canvi, sí que es va atrevir a dir la paraula aparentment tabú: “Cada vegada que algú comet un atac contra la gent per incitar a la por, és un acte de terrorisme”.

Cargando
No hay anuncios

El terrorista, detingut

La policia de Charlottesville va confirmar ahir la detenció de l’home responsable de l’atropellament dels manifestants antinazis i de la mort de Heather Heyer, de 32 anys. Es tractaria de James Alex Fields Jr., de 20 anys, a qui s’imputen càrrecs per homicidi en segon grau, per haver infligit lesions intencionadament i per haver fugit del lloc dels fets sense auxiliar les víctimes. La mare del noi, que es va assabentar dels fets pels periodistes, va declarar: “Sabia que el meu fill anava a una manifestació, però no era conscient que era una marxa supremacista. Pensava que la manifestació estava relacionada amb Trump. I Trump no és un supremacista blanc”.