Crida a la revolta a França: la 'banlieue' se subleva contra la violència policial

Es quadruplica el desplegament policial i dos municipis afectats pels aldarulls decreten el toc de queda nocturn

Una imatge de les protestes d'aquest dijous a la ciutat de Nanterre, on va tenir lloc la mort del jove.
29/06/2023
4 min

ParísL'esclat de violència per la mort d'un adolescent de 17 anys dimarts als afores de París per un tret de la policia en un control de trànsit s'ha escampat per tot França i ha deixat imatges de caos i descontrol, amb cotxes policials i autobusos cremant, foc en ajuntaments i escoles, botigues saquejades, persones amb serres elèctriques trencant caixers automàtics i atacs contra policies i bombers en barris populars.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

S'ha reforçat el desplegament policial amb 40.000 policies i gendarmes per evitar que es repeteixi el descontrol de les nits anteriors. És gairebé el triple dels agents desplegats a la final del Mundial i durant les recents protestes –també violentes– contra la reforma de les pensions.

El caos als carrers va ser tan gran dimecres a la nit que dos municipis propers a París, Clamart i Compiègne, han decretat aquest dijous i almenys fins dilluns un toc de queda entre les 21 h i les 6 h. Segons algunes fonts, és una de les mesures que estaria estudiant el govern francès per aplicar a tot el país si la situació no es calma, tot i que per ara cap membre del govern ha fet esment a aquesta possibilitat. L'oposició de dretes ha demanat a l'executiu que declari l'estat d'excepció, tot i que la primera ministra, Élisabeth Borne, ja ha rebutjat la idea. Una altra mesura que dona idea de la gravetat de la situació és que avui tots els autobusos i tramvies de la regió de París deixaran de funcionar a les 21 h per evitar que siguin objectius d'actes violents.

La matinada de dijous va ser una de les més violentes dels últims anys, sobretot a la banlieue parisenca, però també en ciutats com Niça, Tolosa i Lió. "Han calat foc a tot arreu", lamentava a la premsa francesa l'alcalde de Mons-en-Baroeul, un municipi pròxim a Lilla, al nord del país, on els manifestants han cremat edificis municipals. Aquest dijous a la tarda una marxa blanca amb 6.000 persones que demanaven justícia ha recorregut els carrers de Nanterre, el municipi als afores de París on van passar dimarts els fets que van acabar amb la vida del Nahel. L'acte l'havia convocat la mare de l'adolescent mort, que havia fet una crida a la revolta.

Violències "injustificables"

El president de França, Emmanuel Macron, ha condemnat els actes de violència "contra les institucions de la República" i els ha qualificat "d'injustificables". El ministre de l'Interior, Gérald Darmanin, també ha denunciat "violències intolerables". El cap d'estat, que també havia criticat l'actuació del policia que va disparar al jove mort, ha convocat una cèl·lula de crisi interministerial per analitzar la situació i prendre mesures per evitar que els carrers s'inflamin encara més.

Una imatge aèria de la 'marxa blanca' en contra de la violència policial a França.

Els fets dels dos últims dies amenacen amb convertir-se en una revolta similar a la del 2005, quan dos joves van morir electrocutats quan s'escapaven de la policia i els aldarulls van durar setmanes. Els dos drames tenen molts punts en comú: les morts estan estretament relacionades amb la violència policial i les víctimes són joves de barris populars dels afores de París. El 2005 la mort dels dos nois va desencadenar enfrontaments de gran violència entre la policia i joves de les banlieues de moltes ciutats franceses.

Aquelles protestes, com les que s'estan produint aquests dies en barris populars, mostren una de les debilitats de la República Francesa: la fractura social de les banlieues, habitades majoritàriament per immigrants i per francesos d'origen estranger.

La víctima, d'un barri popular

Le Monde comparava en el seu editorial d'aquest dijous la mort de l'adolescent francès amb la de George Floyd, l'afroamericà que va morir el 2020 als Estats Units ofegat per un policia blanc. El drama va impulsar el moviment Black Lives Matter. El Nahel, el jove mort a París, era un francès d'origen algerià. "Un acte comès per un representant de les forces públiques, filmat i difós gairebé en directe, que té com a víctima un representant emblemàtic d'una categoria socialment discriminada: un jove d'un barri popular", afirma el diari francès.

En paral·lel a les protestes al carrer, la justícia continua investigant els fets. Segons mostra el vídeo gravat per un testimoni, un dels dos policies que havien aturat el cotxe que conduïa l'adolescent després d'haver comès infraccions de trànsit, li dispara un tret a través de la finestreta en el moment en què el noi engega el vehicle per fugir. El policia, abans de conèixer l'existència del vídeo, havia declarat que era davant del vehicle i que el cotxe el volia atropellar. Les imatges mostren com l'agent és al costat del vehicle i no al davant.

Aquest dijous la Fiscalia ha anunciat que després d'analitzar els fets considera que "no es reuneixen les condicions legals per a l'ús de l'arma". El jutge ha decretat presó preventiva per al policia, tal com havia demanat la Fiscalia, en una decisió poc habitual per a aquest tipus de situacions. Associacions sindicals de policia creuen que al darrere de la decisió d'enviar l'autor del tret a la presó hi ha la ingerència del govern, que intenta calmar els ànims al carrer. "No s'apaga el foc posant els policies a la presó", ha dit l'advocat de l'agent empresonat.

stats