De Miami a l'Havana: el primer creuer nord-americà en 50 anys

El clima de desgel ha permès que el primer vaixell turístic transiti aquesta ruta des que Cuba i els EUA van trencar les relacions

Un home fotografia l'Adonia mentre surt de Miami cap a l'Havana
Albert Guasch
02/05/2016
2 min

BarcelonaD'entre tots els creuers del món, l'Adonia és el que té l'oferta més exclusiva: una ruta que cap turista ha pogut transitar en més de 50 anys. Ahir, diumenge, aquest creuer de l'empresa Carnival va sortir de Miami amb destinació a l'Havana, on s'espera que arribi aquest dilluns. Amb l'oferta d'un viatge històric, no és estrany que el creuer hagi fet ple amb uns 700 passatgers.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En ple clima de desgel entre els EUA i Cuba iniciat a finals de l'any passat, els respectius governs van decidir eliminar les restriccions que impedien connectar la costa de Florida i l'illa de Cuba, a uns 144 quilòmetres de distància, per via marítima. Carnival Cruise Lines, una de les empreses de creuers més potents del món, amb seu a Florida, era la més ben posicionada per reobrir una ruta tancada al turisme poc després de la Revolució Cubana del 1959.

"Ser part de la història i preparar un futur més positiu per a tothom és un gran honor per a qualsevol empresa", ha dit Arnold Donald, el president de Carnival. Després de la primera aturada a l'Havana, l'Adonia rodejarà l'illa de Cuba abans de tornar a Miami i farà escala a Cienfuegos i Santiago de Cuba. Carnival promet una "experiència d'intercanvi cultural" que inclou trobades amb artistes, balls tradicionals cubans i una visita a Cojímar, el poble de pescadors que va inspirar Hernest Hemingway en escriure 'El vell i la mar'.

A partir d'ara, la companyia Carnival oferirà la ruta Miami-Cuba cada dues setmanes.

Els esculls del viatge

Per tal que l'Adonia pogués oferir bitllets als cubans residents als EUA, el govern de Raúl Castro ha hagut d'eliminar les restriccions que impedien que aquest col·lectiu accedís a l'illa per via marítima. L'empresa, que inicialment havia optat per no vendre'ls bitllets, va acabar rectificant després de la mobilització dels cubans residents als EUA. Al final, l'Adonia ha salpat amb només 12 passatgers d'origen cubà.

Un altre entrebanc és la dura política de visats que el règim castrista imposa als cubans residents a l'estranger, segons denuncia el Directorio Democrático Cubano, una associació a favor de la democràcia a Cuba. Per tornar a l'illa que els va veure néixer, aquests cubans han d'abonar 220 dòlars i esperar entre 30 o 45 dies. En canvi, un visat de turista per un nord-americà costa 75 dòlars.

Des que els EUA i Cuba van anunciar la normalització de les relacions diplomàtiques, un seguit de gestos han fet acostar els dos països. S'han recuperat els vols directes, reobert les ambaixades, Obama ha visitat Raúl Castro a Cuba, els Rolling Stones van poder tocar a l'Havana, etcètera. Fins ara, l'administració Obama ha aprovat mesures per relaxar l'embargament, però l'aixecament definitiu cal que l'aprovi el Congrés nord-americà.

stats