COMPTE ENRERE A EDIMBURG
Internacional06/08/2014

Creix el suport al sí al referèndum escocès

L’economia marca el primer debat cara a cara del primer ministre Salmond i el cap dels unionistes

Oriol Gracià
i Oriol Gracià

EdimburgEl primer ministre escocès, Alex Salmond, es va enfrontar ahir al primer cara a cara televisat amb el polític laborista Alistar Darling, cap de la plataforma unionista Better Together. El debat, que es va celebrar al Conservatori Reial d’Escòcia de Glasgow davant 350 persones, va ser moderat pel responsable de política de la cadena STV, Bernard Ponsonby, i va incloure, també, la interacció amb el públic i amb analistes polítics.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Darling va preguntar a Salmond sobre la despesa pública, el pagament de les pensions i va posar en qüestió la viabilitat d’una Escòcia que vol mantenir la lliura esterlina sense acord amb el Regne Unit. “Després de mesos de debat, els partidaris de la independència encara no heu aconseguit donar resposta concreta a les preguntes clau que formulen els votants”, va etzibar.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, el primer ministre va acusar Darling de la recessió que viu el país i de promoure una campanya basada en la negativitat i la por desmesurada sense sentit. “Al Regne Unit hi ha centenars de famílies amb nens que han d’acudir als bancs d’aliments, mentre el govern destina quantitats obscenes de diners a les armes nuclears de la base militar de Faslane, al nord de Glasgow. Nosaltres apostem per construir un país més just, on les polítiques socials siguin una prioritat”, va explicar Salmond. “Una Escòcia independent és viable, és una afirmació que gairebé ningú ha posat en qüestió. Escòcia ha estat governada des de Londres per partits que els escocesos no hem escollit, partits que han afeblit l’estat del benestar, i ara ens diuen que no podem gestionar i tirar endavant polítiques pròpies en una Escòcia independent”, va dir. Era la primera vegada que els dos líders s’enfrontaven en una cara a cara televisat. Des d’ara fins al dia del referèndum s’han previst dos debats més.

Els independentistes escocesos esperen un altre miracle. En les eleccions al Parlament d’Escòcia de l’any 2011, Alex Salmond va aconseguir capgirar les enquestes en tan sols sis setmanes. Els sondejos li atorgaven només el 29% dels vots, però en un mes i mig va acabar revalidant el càrrec, trencant tots els pronòstics i aconseguint la majoria absoluta.

Cargando
No hay anuncios

Ara Salmond s’enfronta a un repte encara més difícil: portar Escòcia a la independència. Com va passar el 2011, a sis setmanes del referèndum previst per al 18 de setembre, les enquestes també li són adverses. El no continua liderant els sondejos -que situen el sí en el 40% i el no en el 54%- i els partits antiindependentistes estan disposats a posar tots els obstacles possibles perquè Escòcia no marxi del Regne Unit.

Oferta descentralitzadora

Cargando
No hay anuncios

Precisament ahir al matí, amb una agenda ben calculada per afeblir els arguments de Salmond al debat, els líders dels partits unionistes -el Partit Conservador, el Partit Liberal Demòcrata i el Partit Laborista- van fer una declaració conjunta a Glasgow per deixar clar el seu compromís de dotar de més poder el Parlament d’Escòcia en cas de la victòria del no, “en particular en l’àmbit de la fiscalitat i les polítiques socials”. En el text també s’hi podia llegir: “Garantim la dotació d’aquests poders tan aviat com sigui possible” amb l’objectiu de construir “una Escòcia més forta i un Regne Unit més ferm”.

Els analistes coincideixen en l’opinió que el debat sobre la descentralització condicionarà inevitablement les últimes setmanes de la campanya, en les quals els partidaris d’una opció i de l’altra han de convèncer prop de mig milió de votants indecisos i que, segons els sondejos, serien més sensibles a votar per un Parlament amb més poders sense córrer els riscos que pugui suposar el procés d’independència del Regne Unit.