El covid dispara la fam al món un 18%

Un informe de les Nacions Unides alerta que 2.370 milions de persones no van tenir accés a una alimentació adequada el 2020

Una dona caminant amb el seu fill en braços a la regió de Maradi, al Níger.
ARA
12/07/2021
2 min

BarcelonaLa pandèmia de covid ha causat un augment estimat del 18% en el nombre de persones que pateixen fam, segons un informe de les Nacions Unides publicat aquest dilluns. Des de l’esclat de la crisi sanitària, els últims divuit mesos han suposat un període en què s’han capgirat tots els esforços fets fins ara per la comunitat internacional per garantir que tothom tingui accés a aliments. El món ja s’havia desviat de l'objectiu d’erradicar la fam l’any 2030. L’anàlisi de l’ONU adverteix que el covid ha accentuat la direcció equivocada.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les "recessions econòmiques a conseqüència de les mesures de contenció del covid-19 a tot el món han contribuït a un dels principals augments de la fam en dècades", s’hi pot llegir. Tot i que encara no és possible determinar l’impacte total de la pandèmia, l’estudi considera que el 2020 la fam ha afectat directament 118 milions de persones més que el 2019, el 18% més. Aquest descens en la inseguretat alimentària, moderada o greu, és igual al que s’ha registrat de forma combinada en els cinc anys anteriors. "Gairebé una de cada tres persones al món (2.370 milions) no va tenir accés a l'alimentació adequada el 2020, un augment de gairebé 320 milions de persones en només un any".

L'augment de la fam ha sigut generalitzat, perquè la recessió econòmica ha afectat gairebé tots els països de renda baixa i mitjana. Però el principal impacte ha tingut lloc en països on també hi va haver desastres climàtics o algun tipus de violència armada, o bé per la combinació dels dos factors. Les diferents agències de les Nacions Unides que han pres part en l’elaboració de l’estudi consideren que hi ha una oportunitat única per capgirar la dinàmica actual, gràcies a dues cimeres que hi haurà sobre alimentació i nutrició més la reunió de la COP26 sobre el canvi climàtic, que tindrà lloc a Glasgow al novembre.

L'informe ha estat publicat conjuntament per l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO), el Fons Internacional per al Desenvolupament Agrícola (FIDA), el Fons d'Emergències de les Nacions Unides per a la Infància (Unicef), el Programa Mundial de l'Alimentació de les Nacions Unides (PMA) i l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

stats