El Regne Unit desaconsella els viatges a l'Espanya continental i exigeix quarantena en tornar

Londres exclou les illes Balears i les Canàries, que encara considera territoris segurs

La mesura de Londres pot fer desbaratar molts plans de turistes britànics
Quim Aranda / Nuria Juanico
26/07/2020
3 min

Londres / BarcelonaEl Foreign Office adverteix des de la mitjanit d'aquest diumenge "contra tots els viatges no essencials a l'Espanya continental basant-se en l’avaluació actual dels riscos del covid-19", segons informa a la seva web. El consell del ministeri d'Exteriors britànic es "basa en les evidències d’augments de casos en diverses regions, però particularment a l'Aragó, Navarra i Catalunya (que inclouen les ciutats de Saragossa, Pamplona i Barcelona)". Totes les persones que, malgrat aquest consell, hi viatgin hauran de fer una quarantena de catorze dies després de tornar al Regne Unit. Londres, però, exclou d'aquest advertiment totes les illes Balears i les Canàries, territoris que encara considera verds però que no estan també exempts de complir amb l'obligació de l'esmentada quarantena.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Un portaveu del govern de Boris Johnson va aclarir ahir a la nit que la mesura es prenia per "limitar una potencial propagació del virus". El mateix portaveu va recordar: "Sempre hem sigut clars dient que actuaríem immediatament per fer fora qualsevol país si era necessari". L'anunci ha agafat el mateix ministre de Transports britànic, Grant Shapps, de vacances a Espanya, fet que l'obligarà també a complir la quarantena de dues setmanes.

El cop per al turisme català i de la resta de l'Estat, fins i tot el de les comunitats autònomes insulars, pot ser demolidor. Es calcula que, tot i el covid-19, entre un milió i 1,5 milions de turistes britànics ja són o tenien previst passar les vacances a Espanya. La xifra no arriba ni al 10% dels 18 milions de nacionals del Regne Unit que s'hi desplacen anualment. Amb tot, en les actuals circumstàncies, aquest milió o 1,5 milions suposaven una mínima taula de salvació per a un sector que fa front a la seva temporada més catastròfica, i que, de moment, si la situació no empitjora, només podrà confiar en el moviment interior.

Tui, el turoperador britànic més gran, ha anunciat aquesta passada nit de dissabte que suspenia tots els vols a Espanya i les illes Canàries previstos per avui diumenge. Malgrat la recomanació de les autoritats d'Exteriors del Regne Unit, tant British Airways com EasyJet han anunciat que continuaran operant els seus vols.

La decisió de Londres, anunciada a última hora de la tarda d'ahir dissabte, ha arribat vint-i-quatre hores després que el Foreign Office mantingués Espanya com a destinació segura, tot i que el mateix divendres a la tarda el primer ministre francès, Jean Castex, havia desaconsellat als seus ciutadans fer vacances a Catalunya. Noruega també ha imposat quarantena de deu dies als ciutadans provinents de l'estat espanyol. El govern espanyol, per mitjà del ministeri d'Exteriors, va dir que respecta la decisió del Regne Unit, amb qui diu que està en contacte, però insisteix que "la situació està controlada i els brots localitzats". I a Irlanda la quarantena és de dues setmanes.

Amb tot, també ahir dissabte, Bèlgica va anunciar que prohibeix als seus ciutadans visitar Lleida i Osca, segons ha informat el ministeri d'Exteriors del país, que inclou aquestes dues demarcacions en una llista en què també consten diverses regions de Portugal i Leicester, al Regne Unit. A més, qualsevol ciutadà provinent de Lleida s'ha de fer obligatòriament un test PCR i ha de complir amb una quarantena de 14 dies a l'arribar a Bèlgica. El test i la quarantena es recomanen, tot i que no s'exigeixen, en cas de tornar d'altres zones de Catalunya.

Suport al sector turístic

La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha alertat que el sector turístic està "en un moment molt crític" després de les recomanacions de les autoritats franceses de no viatjar a Catalunya pels nous brots de coronavirus. "S'han de prendre mesures contundents de suport al sector turístic perquè les conseqüències econòmiques seran molt fortes", ha advertit Chacón, que ha recordat que la previsió és perdre fins a 15.000 milions d'euros en la facturació turística d'aquest 2020. Ho ha dit durant una reunió telemàtica amb el consell de direcció de l'Agència Catalana de Turisme per analitzar la situació i concretar pròximes accions.

Al mateix temps, el delegat del Govern a França, Daniel Camós, intentava convèncer els francesos que Catalunya és "un destí segur". En diverses entrevistes a mitjans francesos, Camós ha insistit que "la situació a França i a Catalunya és la mateixa" perquè tenen la mateixa taxa de contagi i ha subratllat que en les zones més turístiques, com la Costa Brava, la Costa Daurada o els Pirineus, la incidència del covid-19 "és molt baixa". "Hi ha atraccions turístiques i culturals obertes, es poden fer encara moltes coses", ha remarcat, segons l'ACN.

stats