Internacional19/02/2020

Desembarquen el creuer anclat al Japó pel coronavirus

La comunitat científica critica que el confinament al vaixell ha afavorit el contagi

Ara
i Ara

BarcelonaEls passatgers del Diamond Princess, el creuer en quarantena al Japó per l’epidèmia del coronavirus, han començat aquest dimecres a desembarcar. Això sí, només han quedat en llibertat les persones que ha quedat demostrat que no tenen la malaltia després d’haver passat 14 dies en quarantena i que ara tampoc presenten els símptomes del virus –principalment tos, febre i problemes respiratoris–. Així doncs, unes 500 persones han trepitjat terra i s’espera que durant dijous i divendres ho facin 2.500 persones més. Hi ha lletra petita: els passatgers que han compartit cabina amb persones infectades s’hauran de quedar a bord fins a nova ordre. La tripulació, per la seva banda, haurà de començar una nova quarantena quan l’últim passatger hagi desembarcat.

Cargando
No hay anuncios

El vaixell ha sigut el principal focus del brot fora de la Xina: des del 3 de febrer, 3.711 persones de 56 nacionalitats –la meitat de les quals, japoneses, i un centenar de ciutadans nord-americans– van ser confinades en aquesta embarcació turística, ancorada al port japonès de Yokohama, després de descobrir que un passatger que havia baixat a Hong Kong l’1 de febrer va donar positiu en la prova del nou coronavirus. Des de llavors, almenys 621 passatgers s’han contagiat, després que ahir s’informés de 79 casos més. Alguns d’aquests infectats ja van ser traslladats a centres mèdics, però encara hi ha un elevat nombre de persones que estan pendents de ser traslladades.

Precisament aquest dimecres l’operador del creuer confinat al Japó, Princess Cruises, explicava que 169 persones esperaven ser traslladades a l’hospital després d’haver donat positiu els últims dies.

Cargando
No hay anuncios

Mentrestant han arribat les crítiques. Especialment des de la comunitat científica –també la sanitària–, que ha sigut molt dura amb la manera com s’ha gestionat aquest cas. El principal missatge que llancen és que consideren inapropiada la decisió que van prendre les autoritats nipones d’aïllar el creuer. Fer-ho, segons defensen, significava facilitar els contagis entre els ocupants del vaixell, que precisament no eren pocs. El gran número de contagis que s’han confirmat dona força a aquesta tesi.

Ara bé, també denuncien que malgrat que el desembarcament sigui una bona idea, els que deixen el vaixell haurien d’estar controlats per les autoritats durant dues setmanes més pel risc persistent de contagi. El govern japonès reitera que la seva política de quarantena havia sigut aprovada per l’Organització Mundial de la Salut.

Cargando
No hay anuncios

Països com el Regne Unit, Austràlia i Hong Kong es preparen ara per repatriar els ciutadans que viatjaven a bord del Diamond Princess. El calvari, però, sembla que no acabarà aquí: la majoria de països que tenien ciutadans a bord del vaixell imposaran una nova quarantena de 14 dies més quan aquestes persones arribin al seu país.

Cargando
No hay anuncios

Aquest dimecres també hi hagut novetats d’un altre vaixell confinat: el que portava amarrat des del dia 13 de febrer a Cambodja després d’haver sigut rebutjat per cinc ports. N'han desembarcat 233 passatgers, però 747 encara estan sent examinats a bord.

Cargando
No hay anuncios

Més de 2.000 morts

El Covid-19 –així es com s’ha batejat aquest brot de coronavirus que té a mig món en alerta– ja ha provocat 2.009 morts, segons fonts de la Comissió Nacional de Salut xinesa. En total, el número de contagis és de 74.280, amb 11.977 malalts en estat crític i 5.258 casos sospitosos. El 18,5% dels contagiats són de caràcter greu o molt greu, segons una anàlisi realitzada a 44.000 infectats fins a l’11 de febrer. A més, des que van començar a detectar-se els primers casos al desembre, 14.482 persones s’han curat.

Cargando
No hay anuncios

Mentrestant, les mesures dels governs del món per allunyar el virus són cada cop més presents. L’última –i una de les més dràstiques– l’ha protagonitzada la Rússia de Vladímir Putin. El Kremlin va anunciar dimarts que prohibeix l’entrada al país de qualsevol ciutadà xinès. Però aquest dimecres va rebaixar la mesura: el ministeri d’Exterior rus va detallar que sí que es deixarà entrar les persones que viatgin per motius oficials, humanitaris o de trànsit.

Cargando
No hay anuncios

Sigui com sigui, és una dràstica decisió que afectarà el turisme però que pretén protegir del coronavirus el territori que més quilòmetres de frontera comparteix amb el gegant xinès.