El Regne Unit ja supera en víctimes Itàlia, amb més de 32.000 morts
Més d'un quart de milió de persones han perdut la vida a tot el món a causa de la pandèmia
Londres / BarcelonaLes xifres no donen treva al Regne Unit. Les dades de l'Oficina Nacional d'Estadística (ONS) d'Anglaterra i Gal·les fetes públiques aquest dimarts al matí confirmen que el nombre de morts per coronavirus fins al 27 d'abril és de 29.648. Si s'hi afegeixen els que s'han registrat a Escòcia i Irlanda del Nord fins a la mateixa data, el total puja a 32.313, d'acord amb els càlculs fets per l'agència Reuters. És la pitjor dada del continent europeu, per davant ja d'Itàlia (29.079) i d'Espanya (25.613).
Les 32.313 defuncions són una xifra significativament superior a la que actualment facilita el ministeri de Sanitat cada dia (29.427 fins dilluns a les 17.00), perquè només hi compta les víctimes que han donat positiu en un test per covid-19. En canvi, les de l'ONS inclouen totes les persones de les quals, al certificat de defunció, s'esmenta el covid-19 com a possible causa de la mort. Però ara mateix la xifra de 32.313 defuncions ja està desfasada, perquè Estadística acumula set dies de retard entre que tanca el recompte setmanal i fa públiques les dades.
Les noves xifres també presenten una doble lectura pel que fa a hospitals i residències. Mentre que als centres sanitaris la pressió s'està reduint cada vegada més, i l'última setmana el nombre de víctimes ha caigut de manera sostinguda, als geriàtrics els morts han continuant augmentant. La setmana passada van ser 3.000 víctimes, quasi el 50% més que l'anterior.
Amb tot, el ministre d’Exteriors britànic, Dominic Raab, ha demanat aquest dimarts a la tarda, durant la conferència de premsa diària en què l’executiu fa balanç de la pandèmia, defugir de les comparacions entre els diferents països.
De fet, si s’analitzen les dades en comparació al nombre de la població, la situació del Regne Unit és lleugerament menys catastròfica del que sembla amb un primer cop d'ull. Des d’aquest punt de vista, Bèlgica seria el país més castigat, amb 69,7 morts per cada 100.000 habitants, seguida d’Espanya, amb 54,5; després Itàlia, 48 per cada 100.000 habitants; les illes Britàniques, amb 42,8 i en cinquè lloc els Estats Units, amb 21,1, tot i que en termes absoluts és el país més castigat, amb 70.115 morts i quasi 1,2 milions de contagis, sempre segons el comptador de la Universitat Johns Hopkins.
Les xifres del Regne Unit fan que el govern de Boris Johnson sigui molt caut a l'hora de parlar de desconfinament. En tot cas, serà molt gradual. Les etapes no se sabran fins diumenge, quan el premier s'adreçarà als britànics per comunicar quin és el full de ruta a seguir. La pressió econòmica per començar a obrir el país és cada vegada més gran, després que el ministre d'Economia, Rishi Sunak, hagi advertit aquest dilluns que més de la meitat dels adults del país, 27 milions de persones, es mantenen gràcies al Tresor públic, una situació que ha qualificat "d'insostenible".
Més de 250.000 defuncions
En total, fins aquest dimarts el covid-19 ja ha causat més d'un quart de milió de morts a tot el planeta. És la dada de morts confirmats –la xifra real és més elevada perquè no tots els casos es diagnostiquen i cada país aplica el seu propi criteri de recompte– que recull també el sistema de seguiment de la Johns Hopkins. El nombre de persones a qui s'ha diagnosticat la malaltia ja supera els 3,5 milions: el virus s'ha detectat en 192 països.
D'altra banda, segons el diari francès Le Monde, 4.600 milions d'habitants del planeta continuen sotmesos a restriccions de moviments, que s'estan començant a relaxar en alguns països, on les xifres de morts i d'afectats es van reduint.
Europa engega el desconfinament
Per primera vegada en dos mesos els italians han pogut tornar a passejar pels parcs, visitar els familiars o comprar menjar a domicili en bars i restaurants, tot i que les noves normes varien depenent de cada regió.
Portugal també ha començat a relaxar les mesures, amb la reobertura del petit comerç, les perruqueries i els concessionaris de cotxes. És obligatori portar mascareta o pantalla de protecció als comerços, els serveis i els transports públics.
Alemanya, on les escoles han començat a obrir progressivament des de dilluns, s'està valorant reprendre la lliga de futbol, encara que en les proves realitzades als jugadors en els primers dies de retorn als entrenaments s'han detectat deu casos, tornant a introduir un factor d'incertesa sobre el futur de la competició.
A l'Europa de l'Est s'han reobert terrasses i restaurants a Eslovènia i Hongria (excepte a la capital, Budapest), mentre que a Polònia tornen a funcionar hotels, centres comercials, biblioteques i museus. A Grècia també es pot tornar a passejar pel carrer i es prepara la tornada a les aules.