L'estat de Boris Johnson és estable i no té pneumònia, segons confirma Downing Street

El trasllat del 'premier' a l'UCI amplifica la crisi a què s'enfronta el Regne Unit

Boris Johnson, primer ministre del Regne Unit
Quim Aranda
07/04/2020
3 min

LondresEstable, sense pneumònia i animat. Així es troba Boris Johnson segons ha informat aquest migdia el portaveu del primer ministre britànic des de Downing Street. Johnson ha passat la primera nit a l'UCI de l'Hospital de Saint Thomas, al centre de Londres, on va ser ingressat diumenge al vespre i on vint-i-quatre hores després va ser traslladat a la zona de crítics.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

És la primera vegada des que el 27 de març Johnson va anunciar que havia contret el coronavirus que fonts de l'oficina del primer ministre informen sobre el seu estat de salut. Fins ara des de Downing Street s’havien negat a donar una resposta clara sobre la seva situació. Però quan la premsa ha demanat avui al portaveu si el primer ministre havia estat diagnosticat de pneumònia, el portaveu ha afirmat: "No és el cas, no". Després ha afirmat que Johnson ha passat la nit "estable" i que "es manté amb bon humor". També ha confirmat que el tractament que rep inclou oxigen, però sense cap altra assistència. "No ha requerit ventilació mecànica ni suport respiratori de caràcter invasiu", cosa que hauria requerit la sedació.

Encara que pot resultar comprensible que des que Johnson va anunciar que havia emmalaltit Downing Street hagi intentat rebaixar l'alarma, els fets de les últimes hores més aviat demostren que havia fet un enfocament massa voluntariós, fins i tot amb elements de negació, davant de la seriosa realitat a què s'enfronta el Regne Unit. Aquesta aproximació no gaire fonamentada ha resultat, a la fi, contraproduent. El trasllat a l'UCI del premier ha amplificat la sensació de crisi que viu el país. Una crisi que s'ha agreujat encara una mica més, si més no des del punt de vista polític, pel fet que aquest matí el ministre Michael Gove, un dels pesos pesants de l'executiu, ha anunciat que ha d'autoaïllar-se després que un familiar amb qui conviu hagi presentat símptomes del virus.

De la negació de la realitat el mateix Johnson en va fer bandera. Divendres passat, en un comunicat a Twitter, el premier va assegurar que continuava patint "símptomes lleus" i ahir, d'acord amb la versió del portaveu, fins i tot va continuar despatxant els afers habituals del govern des del llit de l'hospital.

A hores d'ara, Dominic Raab, ministre d'Exteriors i primer secretari d'Estat, té ordres del mateix Johnson de substituir-lo a l'hora de prendre les decisions per continuar la tasca de govern. Però tot i que –d'acord amb la versió del mateix Raab– la petició l'hi va fer el premier abans de ser traslladat a l'UCI, el país no pot deixar de preguntar-se no només si el timó de la nau està en bones mans, sinó si realment està en mans d'algú.

Reaccions mundials

Evidentment, l'empitjorament de l'estat de salut del premier Johnson i el seu trasllat a l'UCI van desfermar una allau de mostres de simpatia i desitjos de ràpida recuperació d'altres líders mundials.

El president dels Estats Units, Donald Trump; el del govern espanyol, Pedro Sànchez; el de la República Francesa, Emmanuel Macron; el primer ministre del Japó, Shinzo Abe; el del Canadà, Justin Trudeau; la cancellera alemanya, Angela Merkel; la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el negociador en cap de la Unió Europea per al Brexit, Michel Barnier (que també pateix coronavirus), han estat alguns dels que han expressat preocupació per l'estat de Johnson i desitjos de recuperació a través de les xarxes socials.

En la conferencia de premsa de dilluns, el president Trump va oferir ajuda mèdica a Johnson. Una ajuda que Downing Street ha descartat en tot moment.

Tota la classe política britànica també s'ha sumat, de manera unànime, als mateixos desitjos de ràpida recuperació per a Johnson.

stats