Internacional04/01/2021

El Regne Unit torna al confinament total pel brutal augment de contagis

Boris Johnson segueix l'exemple d'Escòcia i demana als ciutadans d'Anglaterra que es quedin a casa

Quim Aranda
i Quim Aranda

LondresAny nou, vida vella. La pandèmia no dona treva al Regne Unit, que ha vist com el nombre de contagis ha superat la barrera dels 50.000 diaris i ha arribat als 383.834 en l'última setmana. De fet, en les últimes 24 hores la xifra s'ha acostat molt als 60.000 contagis, en concret 58.784, la dada més alta des de l'inici de l'emergència sanitària.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Arran d'això, i després de l'anunci del confinament total que ha fet la ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, aquest dilluns al migdia al Parlament d'Edimburg, i que s'allargarà almenys fins al febrer, aquest mateix vespre el primer ministre britànic, Boris Johnson, ha ordenat el mateix per a Anglaterra, amb la qual cosa es torna pràcticament a la mateixa situació que a la primavera. Johnson ha demanat específicament als ciutadans que es quedin a casa i només es permet sortir-ne per adquirir aliments i per treballar si no és possible el teletreball. Fer exercici, l'assistència mèdica i evitar la violència masclista són altres de les excepcions exposades per Johnson.

Cargando
No hay anuncios

A més, totes les escoles de primària i secundària, així com les universitats, es tanquen des d'aquest mateix dimarts. Només 24 hores abans, però, Johnson havia assegurat en una entrevista a la BBC que "les escoles són segures". Aquest dilluns a la nit, en canvi, ha admès que el país fa front a uns mesos "molt i molt durs". Un altre efecte sobre l'educació és que els exàmens no es desenvoluparan tal com estava previst.

La raó bàsica del nou confinament és la situació als hospitals, del tot extrema. Des del 26 de desembre fins a aquest mateix dilluns el nombre d'ingressats ha passat dels 18.000 als 26.000 en xifres rodones. Els màxims responsables del Sistema Nacional de Salut d'Anglaterra han confirmat a la BBC que sense una acció dràstica no confien "que el sistema pugui suportar un augment sostingut dels casos i es corre el risc material que quedi sobrepassat en moltes àrees en els pròxims 21 dies".

Cargando
No hay anuncios

Per debatre i donar un estatus legal a l'ordre –com ha fet el Parlament escocès–, la Cambra dels Comuns, a Westminster –que actualment està en període de vacances de Nadal–, ha sigut convocada per a una sessió extraordinària aquest dimecres.

Tot i el dramatisme de les mesures, que Johnson es veu forçat a imposar per tercera vegada en menys d'un any, el premier ha volgut mostrar-se esperançat per l'entrada en joc, aquest mateix dilluns, de la vacuna d'Oxford, i ha assegurat que, malgrat tot, "estem en l'última fase" de la pandèmia. Johnson s'ha mostrat confiat que, "si tot va bé, cap a mitjans de febrer" hi pot haver una important part de la població de més risc vacunada (uns 13,2 milions d'habitants) i que, cap a finals de març, es podrien començar a alleugerir les mesures preses aquest dilluns, que dimecres seran llei.

Cargando
No hay anuncios

La ministra principal d'Escòcia, Sturgeon; el de Gal·les, Mark Drakeford; i la d'Irlanda del Nord, Arlene Foster, han pres iniciatives semblants, amb lleugeres variacions.

Altres de les mesures que entren de nou en vigor són l'obligatorietat que la població de més risc es protegeixi i tampoc no surti de casa, i el tancament d’escoles, possiblement fins a mitjans del mes de febrer si les dades de l'evolució de la pandèmia ho permeten. El retorn a les universitats també s'endarrereix fins després de les vacances de febrer. El premier s'ha resistit fins al límit abans d'acceptar que, de moment, no hi ha una altra manera de combatre el virus.

Cargando
No hay anuncios

Al novembre Anglaterra ja va tornar al confinament total durant gairebé un mes: es van tancar tots els comerços no essencials, es va recomanar el teletreball i es va instar la població a quedar-se a casa. Amb tot, aleshores, les escoles de primària i secundària van continuar obertes.

Vacuna d'Oxford

Aquest dilluns ha començat el procés d'immunització de la població de risc més alt amb la vacuna d'Oxford/AstraZeneca, que va ser aprovada per a ús d'emergència la setmana passada. Al llarg del cap de setmana la farmacèutica anglo-sueca n'ha distribuït un primer lot de 530.000 dosis. A finals de mes, Londres espera que es podrien estar vacunant uns dos milions de persones, una xifra que molts especialistes consideren una mica exagerada. Especialment per la falta de dosis que hi ha de moment, tot i la promesa d'Astra/Zeneca d'augmentar-ne en escala la producció.

Cargando
No hay anuncios

La primera persona que ha rebut la vacuna d'Oxford –que també ja va ser autoritzada la setmana passada per l'Índia per al seu ús d'emergència– fora dels assajos clínics ha sigut Brian Pinker, de 82 anys, un pacient sotmès a diàlisi, que ha rebut la punxada a l'Hospital Universitari d'Oxford, molt a prop d'on s'ha dissenyat, l'Institut Jenner de la mateixa universitat.