Internacional26/02/2020

Ja hi ha més contagis diaris fora de la Xina que a dins, segons l'OMS

Dotze morts a Itàlia, dos més a França, un hotel aïllat a Àustria i un primer cas a Grècia

Soraya Melguizo / Quim Aranda
i Soraya Melguizo / Quim Aranda

ROMA / LONDRES[Consulta aquí l'afectació mundial del coronavirus]

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Ahir, el nombre de casos nous registrats fora de la Xina va superar per primer cop el nombre de casos nous diaris a la Xina", ha explicat aquest dimecres a Ginebra, en conferència de premsa, el cap de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Cargando
No hay anuncios

Així, a la Xina, en les últimes 24 hores se n'han registrat 411, i a fora n'hi ha hagut 427. Amb els nous casos a Espanya, Itàlia, Croàcia, Alemanya, Suïssa i Grècia, a més de Bahrain, l'Iraq, Kuwait Oman i Algèria, l'augment del nombre de morts a l'Iran, els més de mil casos confirmats a Corea del Sud i un al Brasil (el primer de l'Amèrica Llatina: un home que ha arribat a São Paulo procedent d'Itàlia), el nombre total de contagis a tot el món ja supera els 81.200.

De víctimes mortals se'n comptabilitzen 2.770, la majoria a la província xinesa de Hubei, origen del brot. A la resta del món n'hi ha hagut 58 i gairebé 3.000 contagis als fins ara 38 països afectats, segons dades de l'OMS. A la llista s’hi ha afegit Noruega, que a última hora de la tarda d'aquest dimecres va confirmar el seu primer cas positiu per coronavirus.

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, l’epicentre del brot a Europa continua sent Itàlia, on el nombre de morts ha pujat a 12. La ràpida expansió del coronavirus fora del gegant asiàtic ha obligat la Unió Europea (UE) a mobilitzar-se per demanar als països membres una resposta coordinada i evitar enfocaments divergents que afavoreixin la propagació. Aquesta ha sigut la recomanació de la comissària de Salut de la UE, Stella Kyriakides, que aquest dimecres s'ha reunit a Roma amb el ministre de Salut italià, Roberto Speranza, una delegació de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i una altra del Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties (ECDC). L'objectiu era analitzar la situació a Itàlia, el país més afectat d'Europa.

Amb tot, Kyriakides ha fet una crida a mantenir la calma i "no cedir al pànic". "Hem d'estar atents contra la desinformació i la declaracions xenòfobes que confonen els ciutadans i posen en qüestió els esforços públics", ha apuntat. També ha especificat que tots els estats membres han d'informar Brussel·les de les iniciatives que proposin per contenir el virus. Al mateix temps ha avançat que la Unió anunciarà pròximament tot un seguit de recomanacions per a tots els ciutadans que es moguin dins les fronteres comunitàries.

Cargando
No hay anuncios

Amb més de 400 persones contagiades i els ja 12 morts ja esmentats, Itàlia s'ha convertit en el focus de difusió a Europa i el tercer país del món en nombre d'afectats, després de la Xina i Corea del Sud. El director a Europa de l'OMS, Hans Kluge, ha mostrat el suport a l'estratègia de les autoritats italianes des que divendres passat es va saber el primer decés per coronavirus al país.

Itàlia s'enfronta no només a un virus focalitzat sobretot a la Llombardia i el Vèneto, dues riques regions del nord que representen una tercera part del PIB del país, sinó també a l'impacte que pot tenir en les exportacions i el turisme, dos sectors bàsics per a l'economia. Des que va començar l'epidèmia, la llista de països estrangers que han establert algun tipus de limitació a la circulació d'italians provinents de les regions afectades o que recomanen no viatjar-hi no para d'augmentar. Unes restriccions que el govern italià considera injustes i la comissària Kiriakides, desproporcionades.

Cargando
No hay anuncios

França, per la seva banda, ha confirmat aquest dimecres la mort a París d'un ciutadà francès de 60 anys, la segona víctima mortal al país després de la d'un ciutadà xinès de 80 anys, el 15 de febrer. A més, s'hi han detectat tres casos nous que eleven a 16 el total. Alhora, un hotel de la ciutat austríaca d'Innsbruck ha hagut de ser aïllat perquè la recepcionista, una dona italiana de 24 anys, ha donat positiu en les proves. La dona i la seva parella havien anat a Bèrgam la setmana passada i presenten febre.

Alerta davant la pandèmia

L'epidèmia de Covid-19 continua expandint-se per Europa, l'Àsia i el Pròxim Orient, i l'OMS alerta que fora de la Xina els països "no estan preparats" per a una pandèmia.

Cargando
No hay anuncios

Segons han informat mitjans locals, en el cas grec, identificat a la ciutat de Tessalònica, es tracta d'una dona de 38 anys que també acabada de tornar d'un viatge al nord d'Itàlia. Els símptomes que presenta són lleus, un quadre molt semblant al dels primers dos pacients identificats a Catalunya.

Bruce Aylward, que ha encapçalat l'equip d'experts de l'OMS que ha visitat la Xina, ha elogiat des de Ginebra els esforços de Pequín per contenir el virus amb dràstiques mesures de quarantena, però ha alertat que "cal estar preparats per controlar la situació a una escala més gran" i que cal "fer-ho ràpidament". Segons l'expert, fora de la Xina els països "no estan preparats" per fer front a l'epidèmia. L’Iran en podria ser un cas, però també els països de l’Àfrica–on s’ha confirmat el primer cas a Algèria després d’un altre a Egipte– o fins i tot es podria estar referint a Grècia, amb un sistema sanitari molt tocat per les retallades econòmiques dels últims anys.

Cargando
No hay anuncios

Aylwrard ha dit que cal aprendre de l'experiència d'èxit de la Xina en la contenció de la malaltia i en el tractament dels malalts: "Ho han fet molt de pressa i saben què fan, en això són molt bons".

Crida desesperada de les infermeres de Wuhan

Tot i així, les infermeres de Wuhan, la ciutat a l'epicentre del brot, han llançat aquest dimecres un crit d'alerta a les xarxes per sol·licitar ajuda a la comunitat internacional. Demanen companys de professió que s'atreveixin a anar a la Xina per ajudar-les en la feina, perquè després de dos mesos de brot estan esgotades i desanimades. "Les condicions i l'ambient aquí a Wuhan són molt més difícils del que ens havíem imaginat mai. Necessitem molta més ajuda", diuen en una carta publicada a la revista mèdica The Lancet.

Cargando
No hay anuncios

D’altra banda, al Regne Unit s’han començat a fer proves aleatòries en onze hospitals i cent consultes de metges de capçalera per comprovar el grau de propagació de la malaltia. Fins ahir, se n’havien fet 7.132, i des de dissabte passat la xifra de contagiats continua estable en els 13 casos fins ara coneguts positius. D’aquests, però, vuit pacients ja han estat donats d’alta. El ministre de Sanitat, Matt Hancock, va assegurar que el seu departament espera més afectats els propers dies.

Al país, onze escoles han tancat les portes total o parcialment després que alguns alumnes hagin viatjat al nord d’Itàlia la setmana passada, en viatges d’esquí. El ministeri de Sanitat, però, ha encoratjar als directors dels centres a no cancel·les les classes. Si més no, de moment.