ÀSIA
Internacional19/04/2018

Corea del Sud negocia amb el Nord un acord de pau

Els dos països volen posar fi al conflicte abans de la cimera de l’abril

Choe Sang-hun / Jane Perlez
i Choe Sang-hun / Jane Perlez

SeülCorea del Sud va confirmar ahir haver iniciat converses amb alts funcionaris dels Estats Units i Corea del Nord per intentar signar un tractat de pau que acabi formalment la guerra de Corea abans de la històrica cimera bilateral del 27 d’abril. Les dues Corees estan tècnicament en guerra, ja que les hostilitats van cessar gràcies a un armistici subscrit el 1953 entre Pyongyang i els seus aliats xinesos i el mandat de l’ONU, encapçalat per Washington. Seül, en aquell moment, es va negar a firmar. Així, la firma de la pau servirà, sis dècades després, per destensar la relació entre els veïns, ara que tant els Estats Units com Seül intenten persuadir el règim de Kim Jong-un de la necessitat de renunciar les armes nuclears, i de posar fi a una escalada bèl·lica que fa uns mesos va activar l’alerta a nivell mundial.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Chung Eui-yong, l’assessor de seguretat nacional del president sud-coreà, Moon Jae-in, va explicar que la setmana passada a Washington va abordar la qüestió amb el seu homòleg nord-americà, John R. Bolton. De la mateixa manera, també va tenir converses amb representants del govern del Nord, que consideren que la normalització del vincle amb els Estats Units farà de garant de tot el procés. “Bolton em va dir que farà tot el possible per ser un intermediari honest en la implementació amb èxit de la política de pau del president Trump a la península de Corea”, va indicar Chung.

Cargando
No hay anuncios

El president Trump va confirmar les converses de pau i, de fet, prepara la seva reunió amb Kim, que tindrà lloc al maig o principis de juny. L’altre actor implicat és la Xina, que ja ha deixat clar que en aquesta ocasió vol jugar un paper positiu en la finalització formal de la guerra, que va comptar amb la participació de tres milions de xinesos. “L’actitud de la Xina és oberta i solidària a qualsevol mitjà pacífic per resoldre amb diàleg el problema de la península coreana”, va dir Hua Chunying, portaveu del ministeri d’Afers Exteriors xinès quan va ser qüestionat sobre el suport a un possible acord de pau.

Intents frustrats

De fet, Pequín ja havia fet algun intent en les últimes dues dècades per pacificar la península. Mai se’n va sortir. En aquesta ocasió el seu entusiasme inicial podria veure’s aigualit, segons els analistes, per les relacions comercials de l’administració Trump amb Taiwan. “Si els dos països no poden solucionar els problemes comercials, això tindrà un impacte significatiu en l’actitud de la Xina per ajudar els Estats Units a Corea del Nord”, va dir Cheng Xiaohe, expert en Corea del Nord a la Universitat Renmin, amb seu a Pequín. Alhora, segons Cheng, les relacions de la Xina amb Corea del Nord han millorat arran del viatge sorpresa que Kim Jong-un va fer recentment a Pequín. Segons fonts de Seül, Kim i Moon podrien anunciar conjuntament la voluntat de desnuclearitzar la península coreana i retirar les tropes de la frontera, com a primer pas per al tractat de pau. Però analistes xinesos es mantenen escèptics sobre un imminent acord. “Primer -apunta Cheng- els Estats Units han de reconèixer diplomàticament Corea del Nord”.