Internacional07/08/2017

Corea del Nord amenaça amb represàlies els EUA després de les sancions de l'ONU

Les Nacions Unides han penalitzat el país asiàtic pel llançament de dos míssils intercontinentals

Agències
i Agències

SeülCorea del Nord ha criticat aquest dilluns les dures sancions aprovades per les Nacions Unides dissabte com a càstig pels seus assajos de míssils i ha llançat amenaces als Estats Units, principal impulsor d'aquestes mesures que imposen més pressió sobre l'economia de l'hermètic país.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El règim de Kim Jong-un ha assegurat que està preparat per fer que Washington pagui un preu "pel seu odiós crim" contra el poble nord-coreà en un text publicat per l'agència estatal de notícies KCNA dos dies després d'aprovar les sancions. "Durem a terme una acció justa i decisiva [contra els Estats Units], tal com ja hem advertit", prossegueix el document, que considera que el càstig aprovat pel Consell de Seguretat de l'ONU constitueix una violació de la seva sobirania i del seu dret al desenvolupament. "Mentre els Estats Units continuïn mantenint la seva política hostil i el seu xantatge atòmic... no ens mourem ni una mica del camí marcat per enfortir el nostre poder nuclear", afegeix.

Cargando
No hay anuncios

Corea del Nord defensa que el seu programa nuclear i de míssils pretén només dissuadir d'una invasió els Estats Units, país amb el qual es manté tècnicament en guerra des de fa més de 60 anys. Les sancions de l'ONU arriben com a resposta al primer míssil balístic intercontinental (ICBM) que va llançar en la seva història Corea del Nord el 4 de juliol passat, una fita armamentística a la qual ha seguit el llançament d'un segon projectil d'aquest tipus disparat el 28 de juliol. Tot i que la majoria d'experts consideren que Corea del Nord encara no disposa de tecnologies clau per llançar un atac nuclear, aquests últims míssils nord-coreans demostren capacitat per arribar a territori nord-americà i subratllen els importants i ràpids avenços militars del règim en els últims anys.

Els quinze països del Consell de Seguretat van adoptar per unanimitat aquest dissabte una resolució que va portar un mes de negociacions, i que redueix fins a 1.000 milions de dòlars a l'any els ingressos que el règim de Pyongyang obté amb les seves exportacions. El text inclou el veto a les exportacions de carbó de Corea del Nord, que suposaran al país una pèrdua de 401 milions de dòlars a l'any de ferro, -250 milions-, plom -110 milions- i mariscs -300 milions-, entre altres mesures contra empreses i entitats que donin suport als programes armamentístics del país.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, els presidents de Corea del Sud i els Estats Units, Moon Jae-in i Donald Trump, han mantingut aquest dilluns una conversa telefònica en què han valorat positivament les noves sancions. Durant l'intercanvi telefònic, Moon li va dir a Trump que el paquet aprovat de manera unànime pel Consell de Seguretat constitueix un fet "sense precedents", segons ha recollit un comunicat enviat per l'oficina presidencial sud-coreana.

Moon ha expressat el seu desig que aquest nou conjunt de mesures de l'ONU, que imposa vetos substancials sobre diversos sectors de l'economia nord-coreana, pugui "servir de catalitzador per a un canvi d'actitud de Corea del Nord". Trump ha considerat, per la seva banda, com un "canvi important" que s'adoptessin aquestes sancions "contundents i exhaustives" de manera unànime, cosa que, ha subratllat, inclou els vots a favor de la Xina i Rússia -els dos membres permanents del Consell de Seguretat més propers a Corea del Nord.

Cargando
No hay anuncios

Les contínues proves d'armes que Corea del Nord ha realitzat des de principis d'any han incrementat la tensió al voltant de la península coreana i han endurit el to de la Casa Blanca des de l'arribada de Trump. L'administració dels EUA ha suggerit la possibilitat de realitzar un atac preventiu contra el règim.