El desafiament nuclear

Corea del Nord diu que ha provat un nou míssil de llarg abast

Els Estats Units alerten que els projectils, que haurien recorregut 1.500 kilòmetres, són una "amenaça per a la comunitat internacional"

ARA
i ARA

BarcelonaCorea del Nord assegura que aquest cap de setmana ha provat un nou míssil de creuer de llarg abast, un altre assaig armamentístic en ple estancament de les negociacions sobre desnuclearització amb els Estats Units. L'agència oficial KNCA, que parla de diversos projectils, assegura que les proves han sigut un "èxit", després que els míssils volessin durant més de dues hores sobre territori nord-coreà fins tocar els seus objectius, a uns 1.500 kilòmetres de distància.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tot i que l'assaig eleva la tensió, els projectils de creuer, a diferència dels míssils balístics que també ha desenvolupat el règim de Pyongyang, es consideren una amenaça menor i no estan subjectes al règim de sancions del Consell de Seguretat de l'ONU. Corea del Sud i el Japó ha reaccionat dient que estan analitzant els llançaments en cooperació amb els serveis secrets estatunidencs. En un comunicat, els Estats Units han destacat que les proves suposen una "amenaça" per als països veïns i la comunitat internacional.

Cargando
No hay anuncios

"Seria el primer míssil de creuer que Corea del Nord qualifica explícitament d'estratègic, l'eufemisme per dir que té capacitat nuclear", ha apuntat Ankit Panda, investigador de Carnegie, a l'agència Reuters. No s'ha confirmat, però, que Pyonyang tingui la tecnologia necessària per construir caps nuclears prou petits per ser incorporats en míssils de creuer, un objectiu que el líder suprem havia assenyalat com a prioritari.

La prova arriba el dia abans que els representants dels Estats Units, Corea del Sud i el Japó es reuneixin per mirar de desencallar les negociacions sobre desnuclearització patrocinades per l'expresident Donald Trump, aturades des del 2019, que haurien de portar a l'aixecament de les sancions contra el règim nord-coreà a canvi que renunciés al seu programa nuclear. El ministre d'Exteriors xinès, Wang Yi, també té previst visitar aquest dimarts Seül.

Cargando
No hay anuncios

A l'agost l'Agència Internacional per a l'Energia Atòmica va dir que Corea del Nord havia reiniciat un reactor que es creu que serviria per enriquir plutoni per fabricar armes nuclears. Al juliol la reactivació de les comunicacions entre les dues Corees semblava un indici de la reactivació de les converses, però les maniobres militars conjuntes de Seül amb els Estats Units van portar Pyongyang a replegar-se un altre cop.

El règim nord-coreà ha qualificat els nous míssils d'"arma estratègica" i assegura que per desenvolupar-los ha fet desenes de proves amb els seus components. El líder Kim Jong-un no ha estat present a les proves, on només s'ha deixat veure Pak Jong-chol, que la setmana passada va ser nomenat membre del presídium del politburó, o Kim Jong-sik, vicedirector del departament de Construcció de Maquinària, que és a la llista de sancionats de Washington. L'última prova d'armes que havia fet Pyongyang va ser el març passat, quan va assajar també míssils tàctics, unes setmanes després d'haver fet una altra exhibició al gener, coincidint amb la investidura de Joe Biden.