Corea del Nord desafia el món amb el llançament d'un satèl·lit

Imatge difosa per l'agència nord-coreana del moment del llançament del satèl·lit Kwangmyongsong-3.
Choe Sang-hun / David Sanger
13/12/2012
3 min

THE NEW YORK TIMES / SEÜL.Corea del Nord va posar ahir en òrbita un satèl·lit. Aparentment, un gest inèdit que representa una empenta per al jove líder del país, Kim Jong-un, en la pugna personal per ser reconegut a casa com un digne successor del seu pare i vist tant pels Estats Units com pels seus aliats de la regió com un rival seriós.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Amb el llançament sorpresa ahir al matí d'un coet de llarg abast que va arribar més enllà de les Filipines i que hauria posat un objecte en òrbita, el règim de Pyongyang va demostrar, després d'una sèrie de llançaments frustrats, que ha fet un salt qualitatiu en l'aspecte tècnic i que ja disposa de la tecnologia necessària per construir un míssil d'abast internacional, segons els analistes.

El llançament va forçar Washington i els seus dos aliats principals a la regió, Tòquio i Seül, a demanar més sancions de les Nacions Unides a Corea del Nord. Però no va quedar clar si la Xina, el principal aliat del seu veí del nord, està preparada per sumar-se a aquest decisió.

Tot i això, Pequín va dir que "lamenta" el llançament, la primera vegada que utilitza aquest verb en el context del programa de míssils de Pyongyang. El portaveu del ministeri d'Exteriors xinès, Hong Lei, també va dir que el dret de Corea del Nord a desenvolupar programes espacials pacífics estava "subjecte a les importants limitacions de les resolucions del Consell de Seguretat de l'ONU", un to molt més dur que l'utilitzat en aquest assumpte fins ara. Hong, però, no va deixar clar si se'ls havia avisat del llançament.

Un èxit per a Kim Jong-un

A Corea del Nord, l'èxit de l'operació espacial va donar a Kim Jong-un, aparentment, un gran profit propagandístic. Després que la televisió estatal anunciés "la important notícia" que el coet Unha-3 havia posat el satèl·lit Kwangmyongsong-3 o Shining Star-3 en òrbita, diferents vehicles governamentals armats amb altaveus van anunciar-ho per tots els carrers de Pyongyang, segons va informar l'Agència de Notícies Central Coreana (KCNA). Associated Press, que té una oficina a la capital, va dir que hi havia gent ballant als carrers.

"De cop, el país ha viscut una explosió d'alegria i d'inspiració", va dir KCNA, atribuint tot l'èxit a Kim Jong-il, el pare de l'actual líder nord-coreà, que dilluns farà un any que va morir. Sembla que continuant el llegat del programa de míssils nuclears, el seu fill vol reafirmar la seva presidència i així donar-li solidesa.

De fet, d'ençà que va prendre possessió, l'equip de Kim Jong-un ja havia intentat dues vegades sense èxit llançar un míssil de llarg abast. Amb el satèl·lit ara aconsegueix complir una fita del seu pare, que ho havia intentat tant el 1998 com el 2009. A més, amb aquest èxit passa la mà per la cara al govern de Lee Myung-bak de Corea del Sud, que ja acumula dos intents frustrats. Aquest any n'havia planejat un tercer, però el pas endavant de Pyongyang complica les coses, com també la campanya de les presidencials sud-coreanes previstes per al 19 de desembre, ja que la manera de combatre les amenaces del nord afronta els dos candidats principals.

Els EUA esperen una resposta

Segons el president dels Estats Units, Barack Obama, el llançament ha fet encara més complicat tractar amb el nou govern nord-coreà, després de quatre anys d'acords contradictoris que no han aconseguit modificar l'actitud del país. El portaveu de la Casa Blanca, Jay Carney, va dir ahir que Corea del Nord "ha escollit obviar les seves obligacions internacionals i en patirà les conseqüències". Tot i això, no va matisar quines serien aquestes conseqüències perquè s'havien de prendre al Consell de Seguretat de l'ONU.

Des de Seül, el ministre de l'Exterior, Kim Sung-hwan, va dir que el coet "era un repte i una amenaça per a la pau tant a la Península coreana com a la resta del món", i va prometre que Pyongyang patiria les conseqüències d'haver violat les resolucions de l'ONU que li prohibeixen llançar aquest tipus de coets perquè la tecnologia és molt semblant a la que es fa servir amb els míssils balístics intercontinentals.

El govern japonès va respondre que "no podia tolerar" la provocació i va convocar una reunió d'urgència del Consell de Seguretat per discutir les sancions. A Tòquio el llançament també l'enganxa només quatre dies abans de les eleccions parlamentàries, en uns comicis en què la dreta ha anat guanyant pes en les enquestes, en part també per les amenaces nord-coreanes.

"Indiferentment a la reacció de la comunitat internacional, aquest èxit de Kim Jung-un el converteix en una guilla al galliner del nord-est de l'Àsia", analitza Lee Byong-chul, de l'Institut per la Pau i Cooperació. " La seva acció arracona tant Corea del Sud com el Japó i i els EUA perquè demostra que la tecnologia nord-coreana està avançant".

stats