Internacional07/02/2016

L'ONU condemna el nou desafiament de Corea del Nord

Pyongyang llança un coet per posar en òrbita un satèl·lit però els experts internacionals ho consideren un pas més per desenvolupar míssils de llarg abast

Choe Sang-hun / The New York Times
i Choe Sang-hun / The New York Times

SeülDesafiant com sempre, aliena a les advertències de la comunitat internacional, Corea del Nord ha llançat un coet a l’espai per col·locar un satèl·lit en òrbita, una operació que els experts internacionals consideren que, en realitat, és part d’un programa per desenvolupar míssils balístics intercontinentals.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El coet s'ha enlairat de Tongchang-ri, la principal base de llançament de Corea del Nord, prop de la frontera nord-oest amb la Xina, segons el ministeri de Defensa de Corea del Sud.

Cargando
No hay anuncios

El president sud-coreà, Park Geun-hye, ha convocat una reunió urgent del seu gabinet de seguretat nacional, i el seu país, els Estats Units i el Japó també han demanat una reunió urgent del Consell de Seguretat de l’ONU per analitzar el cas.

Cargando
No hay anuncios

Després de la trobada, el Consell ha condemnat “en els termes més enèrgics” el llançament i ha anunciat que treballa en una nova resolució que inclourà més sancions i que s’espera que s’aprovi “com més aviat millor”. Per a l’ONU, la prova suposa una “violació greu” de les quatre resolucions aprovades entre el 2006 i el 2013 que impedeixen a Corea del Nord desenvolupar tecnologia nuclear i míssils balístics.

El règim nord-coreà insisteix que el seu programa espacial té finalitats pacífiques i que l’única intenció és posar satèl·lits científics en òrbita. De fet, aquest no és el primer cop que Pyongyang llança un satèl·lit a l’espai, ja que el primer, després de diversos intents fallits des de l’any 1998, va ser el 2012.

Cargando
No hay anuncios

Res no atura Pyongyang

Amb el llançament, Corea del Nord deixa clar que cap resolució o sanció de l’ONU no l’aturarà i també posa en evidència la Xina, que havia demanat amb contundència al règim de Kim Jong-un que no executés l’operació.

Cargando
No hay anuncios

Desobeint també Pequín, el gran aliat de Corea del Nord, Kim desaira el gegant asiàtic, que és l’únic que ha mantingut actius els llaços comercials amb el règim nord-coreà. De fet, és gràcies al petroli que arriba via la Xina que Corea del Nord pot mantenir funcionant el seu exèrcit i la seva rudimentària economia.

Però Kim Jong-un sembla convençut que pot seguir menyspreant el seu aliat, com si fos conscient que –en el fons– la Xina té por de Corea del Nord. De fet, Pequín s’ha resistit en moltes ocasions a les crides de Washington per sancionar amb duresa Pyongyang, com si la desestabilització del seu veí regional li pogués acabar passant factura.

Cargando
No hay anuncios

“La Xina lamenta el llançament del míssil que ha dut a terme Corea del Nord tot i l’oposició majoritària de la comunitat internacional”, va dir la portaveu del ministeri d’Afers Estrangers xinès, Hua Chunying.

El llançament s’ha fet poques setmanes després de dur a terme un assaig amb la bomba d’hidrogen, que multiplica per mil la potència de les bombes atòmiques convencionals ja va provocar la indignació mundial.