Corea del Nord destrueix l'oficina d'enllaç amb Corea del Sud

Pyongyang confirma l'atac, que té com a objectiu "interrompre les línies de comunicació" amb Seül

Imatge de la columna de fum resultant de l'atac contra l'oficina d'enllaç intercoreana.
Ara
16/06/2020
2 min

BarcelonaLa tensió entre Corea del Nord i Corea del Sud ja feia dies que augmentava, però aquest dimarts s'ha traspassat una línia vermella. El règim de Pyongyang ha fet volar pels aires l'oficina de relacions amb el Sud, a la ciutat fronterera de Kaesong. L'edifici, clau en el procés de distensió entre les dues Corees, ha quedat destruït. "Corea del Nord ha fet explotar l'oficina de Kaesong a les 14.49 [hora local, les 7.49 a Catalunya]", assegurava en un comunicat el ministeri que s'encarrega de les relacions intercoreanes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Mentrestant, començaven a circular imatges en què es veia una llarga i espesa columna de fum que sortia del complex industrial on hi havia aquesta oficina. El govern sud-coreà fins i tot difonia un vídeo –gravat per càmeres de vigilància– del moment de l'atac: en blanc i negre es veu una explosió que aixeca una bombolla de fum i esfondra l'estructura de l'oficina, de quatre pisos. Un altre edifici proper, de 15 piso i que servia d'allotjament als funcionaris sud-coreans, també s'ha esfondrat parcialment.

El règim de Kim Jong-un també ha confirmat l'atac, que té com a objectiu "interrompre totes les línies de comunicació" amb el Sud, tal com subratlla un comunicat de l'agència oficial nord-coreana KCNA. El text no en detalla els motius, però el malestar a Pyongyang era evident després del llançament de pamflets, per part de desertors i des del Sud cap al Nord, amb propaganda contrària a la dictadura de Kim Jong-un. Pyongyang considera que Seül no s'esforça prou per evitar aquests llançaments i que, fins i tot, ho facilita. En canvi, Corea del Sud respon que sí que ho intenta i subratlla que aquests enviaments de pamflets són un risc perquè posen en perill els residents de les zones frontereres, causen danys ambientals i, especialment, agreugen les tensions entre els dos països.

De fet, arran d'aquest episodi dels pamflets, la setmana passada el funcionament de l'oficina ja va quedar suspès i dissabte la germana del líder nord-coreà, Kim Yo-jong, va llançar una advertència. "Abans que passi molt de temps, veurem una tràgica escena de la inútil oficina d'enllaç conjunta Nord-Sud completament destruïda", va dir. Tres dies després, l'amenaça s'ha materialitzat.

Un símbol creat el 2018

Habilitada a finals del 2018 enmig de la zona desmilitaritzada, l'oficina era un símbol. Un símbol de l'acostament diplomàtic i també un dels èxits més visibles de la cimera que van protagonitzar aquell any Kim Jong-un i el president sud-coreà Moon Jae-In. Des de llavors, funcionava com una mena d'ambaixada entre els dos països, que, tècnicament, continuen en guerra.

L'oficina d'enllaç entre les dues Corees en una imatge d'arxiu.

Les conseqüències d'aquest episodi encara són una incògnita. El govern sud-coreà ha celebrat una reunió d'urgència del Consell de Seguretat Nacional. El Nord, per la seva banda, ha anunciat en un comunicat oficial que està revisant "plans per avançar de nou en les zones desmilitaritzades, convertir el front en una fortalesa i incrementar més la vigilància sobre el Sud".

Sigui com sigui, l'escenari d'aquesta tensió és la Zona Desmilitaritzada de Corea, una franja de territori de 250 quilòmetres de llargada que ocupa tota la frontera intercoreana i que separa les dues parts de la península.

stats