En directe
COP29
08/11/2022

La COP27: què en podem esperar?

Avui i demà, més de 100 caps d'estat i de govern són a Egipte per donar el tret de sortida a l'esperada (i temuda per alguns) Cimera del Clima de les Nacions Unides. T'expliquem tota l'última hora en directe, amb els comentaris de Cristina Mas, subcap de la secció d'Internacional de l'ARA, i de Sònia Sánchez, especialista en crisi climàtica

Propera parada: 19 de novembre

Els líders dels països que han vingut a la COP27 acabaran d'abandonar Egipte en les pròximes hores. Ara és el torn dels negociadors, que haurien d'arribar a un acord el 19 de desembre. Les dues pròximes setmanes, per tant, seran claus per impulsar les negociacions. Entre els objectius, obtenir una via estable de finançament per als països més vulnerables a la crisi climàtica i intentar establir sistemes d'alerta primerenca davant dels esdeveniments climàtics extrems. Ens retrobem llavors, esperem que amb bones notícies. Moltes gràcies per haver-nos seguit en la cobertura d'un tema tan rellevant i per haver-nos enviat les vostres preguntes!

07 Nov 2022

La incongruència d'anar a una cimera del clima al desert... per comprar combustibles fòssils

Sònia Sánchez

Guterres proposa un pla d'alerta primerenca dels desastres climàtics i demana als estats 3.100 milions per posar-lo en marxa

El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha proposat aquest dilluns un pla d'acció per l'alerta primerenca dels riscos climàtics que permetria reduir en almenys un 30% els danys que els episodis meteorològics extrems generen en molts indrets del món. Per crear aquest pla, Guterres demana a la comunitat internacional una inversió de 3.100 milions d'euros.

Es tractaria d'un sistema d'alerta per reduir precisament "les pèrdues i els danys" que ocasionessin els desastres climàtics al món, un dels punts centrals del debat que ha arrencat aquest dilluns a Xarm el-Xeikh. Amb el pla de Guterres, elaborat conjuntament amb l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) i l'oficina de l'ONU per la Reducció del Risc de Desastres, es podrien prevenir aquests esdeveniments i generar una comunicació ràpida per elevar la capacitat de resposta dels països impactats.

Macron assegura que no sacrificarà els objectius climàtics per la guerra d'Ucraïna

Entre els discursos inaugurals d'aquesta primera jornada de la COP27 cal destacar el del president de França, Emmanuel Macron, que s'ha tornat a comprometre amb la lluita climàtica malgrat el context internacional nefast. De fet, ha assegurat que no pensava sacrificar els seus compromisos climàtics per culpa de la guerra d'Ucraïna, en al·lusió a la crisi energètica causada pel bloqueig del gas rus a Europa. Macron ha defensat la "sobrietat energètica" i s'ha compromès també amb la "solidaritat financera" amb els països més vulnerables a l'impacte de la crisi climàtica, que sovint són els que menys hi han contribuït. Sembla que allargui la mà als estats més pobres que han anat a la COP27, decidits a reclamar una via de finançament per les "pèrdues i danys" que pateixen per l'emergència climàtica.

Els Emirats Àrabs Units ofereixen el seu petroli i gas a la COP27

"Els Emirats Àrabs Units són un proveïdor d'energia responsable i continuaran duent a terme aquest paper mentre el món necessiti petroli i gas", ha dit aquest dilluns des de Xarm el-Xeikh, el president dels EAU, Mohamed bin Zayed al-Nahyan, durant la inauguració de la Cimera del Clima COP27. Sense cap rubor, Bin Zayed ha ofert el seu petroli i gas, conscient que la crisi energètica actual fa el seu producte molt més cobejat per les potències occidentals. El president d'aquest estat àrab fins i tot ha assegurat que "segons la geologia, el petroli i el gas dels EAU es troben entre els menys intensius en carboni del món" i continuen treballant per "reduir les emissions del sector".

Espanya lidera una aliança de països contra la sequera

El president de l'estat espanyol, Pedro Sánchez, i el del Senegal, Macky Sall, han presentat junts aquest dilluns, a la COP27, l'Aliança Internacional per a la Resiliència davant la Sequera, formada per 25 països i 20 organitzacions. L'objectiu de l'aliança és posar en marxa accions que preparin els estats per a les futures sequeres extremes i els facin més resilients. Aquest fenomen meteorològic extrem és cada cop més freqüent i més dur en diversos països del món, des del Mediterrani a l'Àfrica, i per això la nova aliança vol "donar un impuls polític amb l'objectiu de convertir la resiliència de la Terra davant la sequera i del canvi climàtic en una realitat l'any 2030", ha dit Sánchez. Espanya hi farà una aportació inicial de 5 milions d'euros.

Preguntes de la comunitat lectora

"Deixaran perdre el planeta?", pregunta @les flors

Hola @les flors,

Abans que res, et demanem disculpes pel retard en la resposta. Realment és una gran pregunta. I, malauradament, la resposta que surt intuïtivament és que sí. Amb un matís, esclar, perquè qui hi perdrà serà la humanitat: el planeta experimentarà un canvi dràstic i profund en els seus cicles climàtics, però tirarà endavant. De tota manera, no ho podem donar tot per perdut, perquè cada cop hi ha més gent conscienciada, dins la ciència i la societat civil, que empeny els seus governs a fer més. I algunes grans potències estan fent els deures, com la UE i els Estats Units amb la seva nova política climàtica: són accions encara insuficients, clarament, però que van finalment en la bona direcció. Recordem que fa quatre dies, Trump havia retirat els EUA -segon emissor mundial- d'aquesta lluita global.

Certament, aquesta COP27 arriba en un moment internacional molt dolent i les expectatives en començar són més baixes del que és habitual en aquestes trobades. La guerra d'Ucraïna, la inflació i la crisi energètica i alimentària global dificulten poder assolir acords. Però també hi ha potencial perquè serveixin de revulsiu: apostar per les renovables com a sortida a la crisi energètica, per exemple. Tant de bo tota l'atenció social i mediàtica que està acumulant aquesta cita anual de l'ONU any a any forci els governs a posar-se d'acord encara que sigui en un pacte de mínims. Tot suma.

Un milmilionari emet un milió de cops més gasos d'efecte hivernacle que qualsevol persona

En el primer dia de la COP27, Oxfam Intermón ha publicat el seu informe 'Carbon Billionaires: Te Investment emissions o World's richest people', que calcula que les inversions de només 125 milmilionaris emeten conjuntament 393 milions de tones de CO₂ cada any, l'equivalent a tota França. Cadascun d'ells emet una mitjana anual un milió de cops superior a la de qualsevol persona que pertany al 90% més pobre de la humanitat.

Al Gore demana acabar amb "la cultura de la mort" dels combustibles fòssils

L'exvicepresident nord-americà Al Gore és a Egipte per participar en la COP27 i continuar cridant a l'acció climàtica. "Tenim un problema de credibilitat, tots, no estem fent prou", ha alertat aquest matí de dilluns des de Sharm al-Sheikh. Gore adverteix que la situació és "cada cop pitjor" perquè les emissions de gasos d'efecte hivernacle continuen creixent, i ha cridat els líders polítics reunits a Egipte a posar fi a la "cultura de la mort" que continua excavant combustibles fòssils.

Gore ha citat les grans inundacions al Pakistan d'aquest estiu i les onades de calor històriques que ha patit tot l'hemisferi nord, i ha assegurat que "les zones del món considerades inhabitables actualment s'estan expandint" i deixaran fins a 1.000 milions de migrants que travessaran fronteres internacionals aquest segle. L'exvicepresident nord-americà ha reclamat aturar les subvencions als combustibles fòssils i una aposta decidida per l'energia renovable. En aquest sentit, ha criticat també el "colonialisme" del gas, en què els països occidentals van a l'Àfrica a buscar subministrament, quan, en canvi, diu: "L'Àfrica pot ser una superpotència d'energia renovable", perquè el 40% del potencial mundial es troba en aquest continent.

Carta oberta de 350 milions de petits agricultors a la COP27

Organitzacions que representen un total de 350 milions de petits agricultors d'arreu del món han presentat aquest dilluns una carta oberta als líders reunits a la COP27 per reclamar-los ajuda per adaptar el sistema alimentari global a la crisi climàtica. Denuncien que, ara mateix, "només un 1,7% del finançament climàtic s'inverteix en accions que donin suport als esforços dels productors a petita escala per adaptar-se" a la nova realitat climàtica.

"Som fonamentals per aconseguir la seguretat alimentària global, ja que produïm el 80% dels aliments que es consumeixen en regions com l'Àsia i l'Àfrica subsahariana. No obstant això, dècades de desinversió i un sistema alimentari mundial desigual dirigit per i per a poderoses companyies agràries es tradueixen en manca d'infraestructura, tecnologia, recursos i espai democràtic per bregar amb un clima cada cop més extrem i erràtic", diu la carta. Els petits agricultors demanen, entre altres coses, "reenfocar" cap aquests petits productors "els 611.000 milions de dòlars que es gasten en subsidis per a la producció d'aliments cada any, molts dels quals estan dirigits a agricultura industrial que és perjudicial per a les persones i el medi ambient".

Només 24 països han presentat nous plans de reducció d'emissions a la COP27

La COP26 de Glasgow va acabar l'any passat amb una crida als 191 països que formen part de les converses perquè arribessin a la següent cimera, la que arrenca avui a Egipte, amb nous plans de reducció d'emissions més ambiciosos que els que havien presentat llavors. Els anomenen els NDC (sigles en anglès per a Contribucions Determinades Nacionalment), i gairebé tots els països han presentat el seu. Però la crida perquè se'n presentin de nous amb objectius de retallada de CO₂ més grans que els anteriors només ha estat resposta per 24 països, que són els únics que realment arriben a la COP27 amb un NDC nou, com es va acordar a Glasgow.

Segons els càlculs dels científics, amb els NDC que hi ha actualment sobre la taula el món s'encamina almenys cap als 2,8 ºC d'escalfament global a finals de segle. És urgent actualitzar o renovar aquests plans per elevar la retallada d'emissions prevista si volem mantenir la línia vermella dels 1,5 ºC que apunta l'Acord de París.

Les ONG adverteixen als països europeus que no vagin a la COP27 "a buscar gas africà"

"El president alemany, Olaf Scholz, és aquí per intentar arribar a acords de subministrament de gas de països africans", assegurava aquest matí Mohamed Adow, director del Power Shift Africa, durant la roda de premsa de la Climate Action Network (CAN), la xarxa d'ONG climàtiques que actuen com a observadores en aquestes negociacions climàtiques. Adow ha advertit als països europeus que "no poden aprofitar aquesta oportunitat per aconseguir nous acords amb l'Àfrica per extreure el seu gas natural per satisfer la seva demanda energètica i alhora incomplir els seus compromisos climàtics amb els països africans". "Aquest és un nou tipus de colonialisme", afegia.

La pregunta de la comunitat lectora

La @FMiC pregunta si al final hi assistiran representants de Rússia, la Xina i l'Índia

Hola, @FMiC!

Doncs en aquesta cimera no veurem pas ni Vladímir Putin, ni Xi Jinping ni Narendra Modi. Cap dels tres països que menciones estaran representats al seu més alt nivell, però sí que hi han enviat delegacions negociadores per participar en les converses.

Els interessa tenir veu en aquests debats, i l'hi tindran. Però l'absència dels seus líders s'ha interpretat a Egipte com una mostra que el seu compromís amb la lluita climàtica és inferior al d'anteriors cimeres, probablement pel context geopolític actual, amb la guerra d'Ucraïna en marxa i el conflicte diplomàtic entre els Estats Units i la Xina per Taiwan. Cal tenir en compte, però, que tampoc Joe Biden serà present en la inauguració, en el seu cas perquè la inauguració de la COP27 li coincideix amb les eleccions legislatives de mig mandat, que són demà als EUA, però sí que té previst viatjar a Egipte divendres.

Guterres: "La lluita climàtica es guanyarà o es perdrà aquesta dècada"

"La lluita climàtica es guanyarà o es perdrà aquesta dècada. Lluitem plegats i guanyem", ha reclamat aquest matí el secretari general de l'ONU, António Guterres. El seu discurs, just després del del dictador egipci, amfitrió de la trobada, ha donat el tret de sortida a la COP27. Guterres ha advertit que "en els propers dies naixerà l'habitant número 8.000 milions de la Terra" i ha preguntat als líders reunits a Egipte: "¿Com respondrem a aquest nadó quan tingui edat per preguntar-nos què vam fer pel nostre planeta a Sharm al-Sheikh?". "Estem en una autopista cap a l'infern climàtic amb el peu a l'accelerador", ha afegit.

Guterres no ha esquivat pas la qüestió cabdal d'aquesta trobada per als països en vies de desenvolupament: "Els danys i pèrdues no es poden escombrar sota la catifa, és una qüestió de justícia climàtica", perquè els països pobres "cullen tempestats sembrades per d'altres". També ha demanat més inversió dels països rics per a l'adaptació dels pobres a les noves circumstàncies climàtiques: "Fins a 3.500 milions de persones viuen en països vulnerables a la crisi climàtica".

Boris Johnson insinua que la seva caiguda pot haver sigut provocada pel canvi climàtic i no pels seus escàndols

Incapaç d'allunyar-se dels focus mediàtics, l'ex primer ministre britànic Boris Johnson ha participat en un dels molts actes paral·lels, organitzat pel New York Times, que tenen lloc al voltant de la Cimera del Clima de l'ONU, la COP27. "Soc "l'esperit de Glasgow, això és el que estic fent aquí. Soc l'esperit de la COP26 de Glasgow [on es va celebrar l'any passar] i és increïble pensar com ha canviat des de l'última COP i, per ser sincer, el dany que s'ha fet en només un any al nostre gran propòsit comú d'abordar el canvi climàtic provocat per l'home".

Johnson ha afegit que "no hi ha cap fugida miraculosa a les inundacions i altres conseqüències potencialment desastroses del canvi climàtic", i que la batalla contra l'augment de la temperatura és "una de les víctimes col·laterals més importants" de la invasió russa d'Ucraïna.

A més, ha atacat el seu propi partit i la política de canvi climàtic d'alguns dels diputats conservadors. I fins i tot ha arribat a suggerir, potser amb un punt d'ironia, que l'augment de les temperatures a Londres durant l'estiu podria haver contribuït a l'agitació política que va provocar la seva sortida de Downing Street: "Les temperatures a Londres aquest juliol van arribar als 40 graus, cosa sense precedents i gairebé insuportable per als estàndards del Regne Unit, potser fins i tot contribuint, qui sap, a l'agitació política inesperada que vam veure a Westminster en aquell moment".

Al-Sissi inaugura la COP27 amb una crida a "acabar amb la guerra" d'Ucraïna

El president d'Egipte, el mariscal Abdel Fattah al-Sissi, ha inaugurat oficialment la COP27 aquest matí a Egipte amb un discurs en què ha admès el complicat context internacional que plana sobre les negociacions. La guerra d'Ucraïna genera una tensió diplomàtica que ben segur es farà notar en aquests debats i que pot posar bastons a les rodes a la cooperació internacional per lluitar contra la crisi climàtica. "Ho diré clar: cal posar fi a la guerra. I jo estic disposat a actuar per posar fi a aquesta guerra", ha insistit el dictador egipci en el final del seu discurs inaugural.

Fins a 40 hores de negociació abans i tot d'arrencar la cimera

La decisió d'incloure el capítol de pèrdues i danys en l'agenda oficial de la COP27 ha tingut els negociadors fins a 40 hores reunits aquest cap de setmana. Les jornades maratonianes de negociació són una pràctica habitual en aquestes cimeres, però que es produeixin just abans de l'inici formal de la reunió no és tan comú. Els països pobres no estaven disposats a acceptar un no per resposta i finalment van aconseguir, després de dos dies, incloure el tema a l'agenda. Tot i això, l'acord assolit parla d'encaminar el debat per crear "un organisme de pèrdues i danys" de cara al 2024, una data que per a molts dels promotors del debat queda encara massa lluny. Caldrà veure com evoluciona aquest diàleg al llarg de les dues setmanes vinents i si es pot tancar la COP27 amb algun acord formal al respecte.

07 Nov 2022
Si tens dubtes sobre la COP27 pots plantejar les teves preguntes a la Sònia Sánchez, especialista en medi ambient i crisi climàtica a l'ARA

Què vols saber de la COP27? Entra i respon!

El 'premier' Rishi Sunak canvia de parer i viatja a la COP27

Després d'anunciar que no hi aniria i entomar dures crítiques per l'aparent manca de compromís amb la causa de la lluita contra el canvi climàtic, el primer ministre britànic, Rishi Sunak, va arribar finalment a la COP27 de Sharm al-Sheikh ahir al vespre. I avui s'hi adreçarà al plenari, com la majoria de líders mundials que assisteixen a la inauguració de la cimera. Segons ha avançat Downing Street, Sunak destacarà en la seva intervenció que combatre l'escalfament del planeta pot esdevenir "una missió global per aconseguir nous llocs de treball i creixement net". Sunak també instarà les nacions a complir els compromisos adquirits a la COP26 de Glasgow fa un any.

Un recordatori que no deixa de ser sorprenent en un país que aquest any ha tancat un innombrable nombre de platges –oficialment no hi ha cap registre, però les denúncies aquest any han sigut constant– per l'abocament descontrolat d'aigües residuals. L'organització Surfers Against Sewage ha identificat que, només a l'agost, almenys 90 platges de tot el Regne Unit van estar contaminades. La setmana passada, per exemple, a St. Agnes (Cornualla) es va veure les aigües blaves contaminades.

L'assistència de Rishi Sunak a la COP 27 és la seva primera aparició en l'escena internacional després de convertir-se en primer ministre. En el discurs inaugural dilluns, Sunak instarà els líders mundials a "avançar més i més ràpidament" per evitar el pitjor impacte del canvi climàtic limitant l'escalfament global a 1,5 graus centígrads per sobre dels nivells preindustrials.