Un any de Brexit

El cop econòmic de la pandèmia, menys important que el del Brexit

La balança comercial es contrau de mitjana entre l'11% i el 16% en els primers mesos fora de la UE

LondresA primers d'octubre, en la cloenda de la convenció del Partit Conservador, el primer ministre britànic, Boris Johnson, va fer una crida a "aprofitar les llibertats del Brexit "per tirar endavant la seva agenda: el que qualificava de "reequilibri" del país, duent inversions especialment al nord, on, tradicionalment, en bona mesura a causa de la macrocefàlia de Londres, no n'hi ha hagut, o n'hi ha hagut moltes menys. Aquest reequilibri ha sigut una de les idees motor del premier –potser només un més dels seus eslògans– des que va arribar a Downing Street, el juliol del 2019.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En el projecte del Brexit –impostos mínims i una regulació també molt lleugera; una societat que mira molt més als Estats Units que no pas a Europa–, era fonamental una economia en constant creixement per complir les promeses fetes des del 10 de Downing Street. El covid, però, ha fet saltar feta miques tota previsió.

Cargando
No hay anuncios

El que no poden discernir els comerciants del Nou Mercat de Flors de Covent Garden –què és més perjudicial per a l'economia britànica, si el Brexit o la pandèmia– ho han tractat de contestar al llarg del 2021 diferents institucions, tant oficials com també alguns think tanks. La resposta ha sigut, en termes generals, la mateixa: el Brexit fa i farà més mal que el covid.

El responsable de l'Oficina de Responsabilitat Pressupostaria, Richard Hughes, va quantificar a finals d'octubre la proporció del dany: el 4% a llarg termini pel Brexit i el 2% per la pandèmia.

Cargando
No hay anuncios

La balança comercial tampoc no es mostra gens favorable als interessos de Londres. El think tank Centre for European Reform (CER) ha projectat el rendiment comercial d'un Regne Unit que no hagués sortit de la UE utilitzant dades comercials de països de rendiment similar abans del Brexit i comparant-les amb el rendiment real de les importacions i exportacions des del gener.

D'acord amb aquest model, i prenent com a base les dades comercials publicades per l'Oficina Nacional d'Estadística, la conclusió és que el comerç de mercaderies es va reduir a l'octubre el 15,7%. En diners, uns 14.750 milions d'euros.

Cargando
No hay anuncios

John Springford, director del think tank, afirma que està "molt segur" que el Brexit n'és el culpable, no pas la pandèmia. "Sabem que el comerç de mercaderies a les economies avançades és ara [abans de l'impacte de l'òmicron i les incerteses que està ocasionant] més alt que abans de la pandèmia, amb l'excepció del Regne Unit i un parell de països més. Així, podem afirmar amb prou convenciment que [l'alentiment del comerç] no depèn del covid. La mateixa projecció a la baixa l'havien fet al maig. Des de principis d'any, de fet, el descens s'ha situat entre l'11% i el 16%.

El govern va reconèixer que hi hauria "problemes inicials" quan acabés el període de transició del Brexit. Uns "problemes inicials" de què ningú no va parlar durant la campanya del referèndum.

Cargando
No hay anuncios

Com tampoc de l'impacte del Brexit per als productors de formatge i llet o de carn. El 2021, 37% menys d'exportacions a la UE de boví, 34% menys de formatge i 19% menys de llet.

Cargando
No hay anuncios

L'exemple pràctic el posa Simon Spurrell, director de l'empresa Cheshire Cheese, que abans exportava a 16 països de la Unió, inclosos França i Alemanya: "Hem pagat 250.000 lliures pels certificats sanitaris d'exportació". A més, recorda que tenen tancat el mercat d'Irlanda del Nord, un dels problemes pendents de resoldre del divorci i que més mala maror ha provocat entre Brussel·les i Londres. La raó és que "les mateixes normes comercials i sanitàries que s'apliquen a la Unió Europea també s'apliquen a Irlanda del Nord".

Però el més preocupant és que, ara per ara, l'impacte econòmic total del Brexit no es pot calcular. No només per la distorsió evident que han causat els ja quasi dos anys de coronavirus, sinó també perquè només es manifestarà –presumiblement amb tota cruesa– quan els termes de l'Acord de Comerç i Cooperació que Londres i Brussel·les van signar el Nadal de l'any passat s'apliquin completament, cosa que encara no ha passat. Les dades econòmiques, doncs, encara podrien empitjorar. Les "llibertats" del Brexit de què parlava Boris Johnson.