El cop d'estat S'imposa a la República Centreafricana
BarcelonaEl líder rebel s'autoproclama president
Michael Djotodia va entrar dissabte a la capital de la República Centreafricana, Bangui; diumenge va expulsar-ne el president, François Bozizé -que s'ha exiliat al Camerun-, i ahir va anunciar el triomf del cop d'estat. Amb un missatge a la nació, el líder de la coalició rebel Seleka va autoproclamar-se ahir president del país. Djotodia va justificar l'opció militar per acabar amb el règim de Bozizé i va acusar-lo de no complir amb els compromisos acordats al gener, quan es va intentar negociar per aturar l'alçament en armes que Seleka havia començat al desembre. "Davant d'aquesta situació i davant la impossibilitat de fer-lo entrar en raó, no teníem més remei que fer servir les armes per forçar-lo a deixar el poder", va argumentar el cap colpista, que va assegurar que convocarà eleccions generals en un termini de tres anys i va anunciar la dissolució de l'Assemblea Nacional, del govern i la suspensió de la Constitució.
Els EUA "investiguen" si és un cop
Djotodia es trobarà amb el bloqueig de la majoria de països africans, després que la Unió Africana suspengués ahir la participació de la República Centreafricana en l'organisme i imposés sancions contra els líders de Seleka. Brussel·les, al seu torn, va qualificar d'"inacceptable" el cop d'estat, mentre que França, l'antiga metròpoli, va criticar que els rebels triessin recórrer a "la força". Washington, en canvi, va condemnar la violència però va evitar qualificar de cop d'estat l'ascens dels rebels. "Encara ho estem investigant", va dir la Casa Blanca.
Pillatges i violència
"Ara per ara l'ordre públic és el principal problema -explicava ahir a Reuters el general Jean Feliz Akanga, comandant regional de les forces de pau africanes-. Els líders de Seleka intenten controlar els seus homes i el president ens ha demanat restaurar la calma". Les escenes de pillatge a la capital van continuar ahir tot i el toc de queda imposat, com també els talls d'electricitat. La coalició Seleka va prendre les armes al desembre en considerar que Bozizé no havia respectat uns acords de pau firmats el 2007. Després de la mediació del Gabon l'11 de gener van acordar un altre alto el foc, trencat dimecres després d'un ultimàtum a Bozizé amb dues reivindicacions: la retirada de tropes estrangeres i l'alliberament de presos polítics.