Conversa "profunda" però sense avenços entre els EUA i Rússia

Washington dubta de la promesa de Moscou de no tenir gens d'interès en atacar Ucraïna

Converses sobre seguretat a la Missió dels Estats Units a Ginebra
10/01/2022
4 min

WashingtonCom era d'esperar, la primera trobada del diàleg estratègic de seguretat entre els Estats Units i Rússia no ha tingut cap resultat. Ho havien advertit des dels dos bàndols: la trobada a Ginebra només havia de servir per posar sobre la taula els assumptes que preocupen a Washington i Moscou, els temes que s'han de debatre per rebaixar la tensió a Ucraïna. I per deixar en evidència que les posicions d'uns i altres estan en una casella de sortida de moment inamovible i molt allunyada.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Queda "molt camí per recórrer", en paraules de Wendy Sherman, número dos del departament d'Estat i cap de la delegació nord-americana, la qual cosa augura que, amb el beneplàcit de les parts, per davant hi ha un procés enormement llarg, i que la tensió a la frontera ucraïnesa encara es mantindrà durant un temps. Hi coincideix el seu homòleg rus, Sergei Riabkov: "Malauradament, hi ha una gran disparitat en els principis d'enfocament d'aquest assumpte. Els EUA i Rússia, d'alguna manera, tenen visions oposades sobre què cal fer".

Totes dues parts sabien que s'hi trobarien, perquè les exigències i amenaces d'uns i altres són sabudes i públiques. Han estat vuit hores de trobada que, de fet, els EUA no han volgut ni titllar de "negociació": simplement un "debat" per entendre millor les prioritats de l'oponent, expressades en un entorn que s'ha descrit amb adjectius com cordial, professional, protocol·lari, profund i concret; paraules habituals en aquests escenaris i que, per tant, perden el significat.

La manca de resultats no és, per als russos, un mal senyal, perquè no s'esperava altra cosa, com a mínim en aquest contacte inicial. "La situació no és un cas perdut", ha apuntat Riabkov, fent èmfasi en el fet que la utilitat de la trobada era precisament parlar de temes que sempre han existit i que, per primera vegada, deixaven d'estar entre bastidors i comunicats a través de mitjans de comunicació i declaracions institucionals en comptes de presentar-se en una taula de negociació, com s'ha fet ara.

Moviments militars "d'entrenament"

L'escenari no ha canviat res, tampoc en la confiança en l'adversari. Rússia ha assegurat que no té cap intenció d'atacar Ucraïna i "no hi ha cap raó per témer un tipus d'escenari" d'aquesta índole, una promesa que ja fa dies que arrosseguen, que tots els moviments militars, a banda de fer-se en territori sobirà rus, només tenen una missió d'entrenament.

Els EUA dubten de la veritable voluntat diplomàtica de Moscou. "No és cap sorpresa sentir que no tenen cap intenció d'envair (Ucraïna)" i que el desplegament de desenes de milers de soldats a la frontera no és cap amenaça, ha dit Sherman, però per a la diplomàtica nord-americana "només poden demostrar que no tenen aquesta intenció si desescalen i retornen les tropes als barracons". L'altra opció és que expliquin al detall en què consisteixen els exercicis que estan fent a la frontera ucraïnesa i els objectius pels quals han decidit fer-los ara i en aquesta escala.

Les posicions són fermes. Un dels punts més calents és la prioritat russa número u, una "obligació" per poder tirar endavant: vol garanties i evitar una expansió de l'OTAN amb la integració de nous membres cap a l'est d'Europa, especialment Ucraïna, cosa que significaria que l'aliança militar s'aproparia a la seva frontera, un fet que sentirien com una amenaça a la seva seguretat. Per als EUA, és un punt de partida impossible i inacceptable, i, per tant, no hi ha hagut cap avenç.

"No confiem en l'altre bàndol. Necessitem garanties sòlides, a prova de bala i legalment vinculants; no garanties ni salvaguardes, garanties amb paraules que expressin obligació, que 'mai serà un membre de l'OTAN', és un assumpte de seguretat nacional", ha expressat Riabkov. Ràpidament, ha respost Sherman: "No permetrem que ningú tanqui la política de portes obertes de l'OTAN, que ha estat central en l'aliança". "Un país no pot canviar fronteres d'un altre a la força, ni dictar condicions de tercers països o prohibir-ne aliances", ha afegit. I, segons ha dit, ho ha deixat ben clar, francament i sense embuts, en la trobada.

Washington, de moment, només està disposat a parlar sobre tractats d'armes i aportar més transparència a la presència de tropes i els exercicis conjunts amb forces aliades sobre territori europeu, però poc més. Res a veure amb la reorganització militar a Europa que exigeix Moscou, i que bàsicament busca crear un clima favorable per recuperar influència en una regió que desitjaria tornar a incorporar sota la seva òrbita, com en temps de la Unió Soviètica.

Una cosa que els EUA no estan disposats a permetre, especialment amb el record del que va passar el 2014 amb la invasió de Crimea. "(Ara) alimenta una guerra civil a la part oriental (d'Ucraïna), i les seves accions actuals han creat una nova crisi a Europa", ha resumit Sherman.

Ara toca esperar. Sherman comença una petita gira per Europa per informar els seus aliats del que s'ha parlat a la trobada: dimecres informarà l'OTAN a Brussel·les i, un dia després, farà el mateix amb els membres de l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) a Viena.

Aquesta setmana, els EUA esperen treure l'entrellat de si la Rússia de Vladímir Putin vol realment una solució diplomàtica; en cas que no sigui així, les conseqüències seran "massives", segons el secretari d'Estat, Antony Blinken.

A finals de setmana, diplomàtics dels EUA i Rússia tornaran a parlar per veure quin és el següent pas.

stats