Internacional27/05/2018

Conte renuncia a formar govern a Itàlia

Les dificultats per formar govern aboquen a allargar la crisi oberta des de fa dos mesos

Soraya Melguizo
i Soraya Melguizo

RomaItàlia s’encamina a una nova crisi institucional sense precedents en la seva història recent. Vuitanta-quatre dies després de les eleccions, el veto del president de la República, Sergio Mattarella, el candidat a ministre d’Economia proposat pel Moviment 5 Estrelles (M5E) i la Lliga, l’economista euroescèptic Paolo Savona, va provocat que els dos partits populistes renunciessin a formar un executiu i exigissin la convocatòria d’eleccions anticipades.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El jurista Giuseppe Conte, que havia rebut l’encàrrec de formar govern per part del president dimecres passat, ha renunciat aquesta tarda de diumenge oficialment a encapçalar el futur executiu després de reunir-se amb Mattarella durant tot just una hora al Palau del Quirinal, seu de la prefectura d’Estat. El M5E i la Lliga havien proposat l’economista Paolo Savona, un euroescèptic reconegut, per ocupar la cartera d’Economia del país transalpí. La Lliga havia afirmat que no faria marxa enrere en cas de veto, agitant el fantasma de les urnes, però el president Mattarella no ha acceptat el repte i s'ha negat a signar la llista de ministres proposada per Conte en representació de les dues forces polítiques.

Cargando
No hay anuncios

“La designació del ministre d’Economia és un missatge immediat i de confiança als operadors financers”, ha afirmat Mattarella durant la seva compareixença després de reunir-se amb Conte. El president ha subratllat els riscos que un ministre com Savona, que ha arribat a qüestionar la permanència d’Itàlia a la Unió Europea (UE), podria suposar per al país, la tercera economia més gran de l’eurozona i la segona més endeutada, només al darrere de Grècia.

Cargando
No hay anuncios

Mattarella ha recordat que havia donat via lliure als líders dels partits perquè triessin el seu propi govern. Fins i tot havia acceptat amb “perplexitat” l’elecció d’un primer ministre sense experiència política, amb referència al desconegut Conte, a qui li va esquitxar l'escàndol d'un currículum acadèmic falsejat.

Però al que no estava disposat era a acceptar un euròfob al capdavant de les finances públiques. “Vaig demanar que fos un membre de la majoria o un exponent que no tingués una posició com la manifestada que podria provocar la sortida d’Itàlia de l’euro, que és molt diferent a un intent de canviar Europa i de millorar-la des del punt de vista italià”, ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

La Lliga havia afirmat que no rectificaria i que en cas de veto per part del cap de l'Estat, l’única possibilitat era tornar a votar. “Si som en democràcia, l’únic que ens queda és tornar a donar la paraula als italians i demanar-los un mandat complet perquè puguem decidir sols”, ha dit el líder de la Lliga intervenint en un míting. En un vídeo publicat a les xarxes socials, Luigi Di Maio ha denunciat la falta de democràcia al país. “Han decidit les agències de qualificació”, ha lamentat el dirigent 'grillino'. “El més important no és Savona, el més important és saber si Itàlia és sobirana o no”.

No han servit de res els últims moviments dels líders de la Lliga i el M5E. Durant tota la jornada Salvini i Di Maio s'han reunit de manera informal amb Mattarella per proposar 'in extremis' una opció que permetés a Savona entrar a l’executiu: dividir el ministeri d’Economia en dos, amb una part dedicada a les finances públiques dirigida pel polèmic economista i una altra centrada en el pressupost i les relacions amb la UE que estaria encapçalada per l’exministre Reiner Masera.

Cargando
No hay anuncios

Fins i tot Savona ha trencat el seu silenci i en un article publicat aquest diumenge manifesta la seva voluntat de reformar la Unió Europea (UE) respectant els tractats. “Vull una Europa diferent, més forta i més justa”, escriu. En el text Savona assegura que compartia les propostes econòmiques de la Lliga i el M5E incloses en el 'contracte de govern': reduir el deute públic sense augmentar els impostos apostant pel creixement del PIB a través del consum i la inversió.

Segons els analistes, el Quirinal esperava que l’economista fes un pas enrere per salvar la formació de govern, però l’article, que passa de puntetes per l’euroescepticisme que sí que defensava en el seu últim llibre, confirmava la seva voluntat de formar part de l’executiu. Era l’última carta per convèncer Mattarella, però el president no ha cedit davant el pols de la Lliga.

Cargando
No hay anuncios

El país s’encamina ara a un escenari incert. Durant el seu discurs Mattarella no ha confirmat si convocaria eleccions anticipades o decidiria treure del calaix el govern “neutral” que tenia preparat com a pla B des de fa setmanes si les negociacions entre els dos partits populistes no aconseguien arribar a bon port.

Però a última hora de la nit el Quirinal va convocar l’economista Carlo Cottarelli, exdirectiu de l’FMI, per a una reunió. Segons els mitjans italians, el president podria encarregar-li la formació d’un govern tècnic aquest mateix dilluns, l’opció preferida pel cap de l’Estat per desbloquejar la crisi política.

Cargando
No hay anuncios
L'euroescèptic que tem Europa

"L'euro és una gàbia alemanya, país que ha substituït la voluntat de ser potència militar per ser potència econòmica". O "Europa és una criatura mal construïda que modifica la Constitució amb lleis ordinàries de part de parlamentaris poc preparats i superficials, subordinats a elits que creen il·lusions als pobles". Aquestes són algunes de les categòriques sentències que es poden llegir a 'Com un malson i com un somni', l'assaig publicat recentment a Itàlia de l'economista Paolo Savona, l'elegit per la Lliga perquè ocupi el ministeri d'Economia del govern de coalició entre la Lliga i el M5E, que el president de la República, Sergio Mattarella, rebutja.