Internacional13/03/2019

La contaminació de l'aire provoca cada any prop de 7 milions de morts al món

Un informe científic de l'ONU alerta de les creixents amenaces mediambientals del planeta

Sònia Sánchez
i Sònia Sánchez

BarcelonaUn 25% de les malalties i morts que es produeixen al món tenen com a causa "condicions ambientals deficients que es poden modificar". És una de les conclusions del nou informe de l'ONU Perspectives del Medi Ambient Mundial (conegut com el GEO per les sigles en anglès), publicat ahir durant la quarta sessió de l'Assemblea Mediambiental de l'ONU, UNEA-4, a Nairobi.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Entre els milers de dades recopilades per centenars de científics d'arreu del món en aquest GEO destaquen les xifres vinculades a la contaminació atmosfèrica, que provoca cada any entre 6 i 7 milions de morts prematures. L'any 2015, per exemple, la contaminació ambiental va matar 9 milions de persones al món, si es compta tant la contaminació de l'aire interior i exterior com la contaminació de l'aigua.

Cargando
No hay anuncios

La contaminació de l'aire és, de fet, el principal factor ambiental que contribueix a la mortalitat humana, amb una incidència especial entre la gent gran, els nens o els malalts o pobres, perquè exacerba condicions mèdiques preexistents. I es preveu que segueixi provocant "milions de morts prematures les pròximes dècades". A escala global, les pèrdues anuals en matèria de benestar ocasionades per la contaminació de l'aire es calculen en 5.000 milions de dòlars.

La majoria d'aquestes morts (de 2,6 milions a 3,8 milions) es produeixen a causa de la crema de llenya, carbó, residus agrícoles i querosè per cuinar, escalfar-se o tenir llum, principalment al sud i l'est de l'Àsia. Però a Europa la pol·lució de l'aire també provoca moltes morts prematures. Segons un estudi publicat justament dimarts a l''European Heart Jorunal', cada any moren uns 800.000 europeus per la contaminació de l'aire, una xifra que duplica les estimacions fetes fins ara per l'Agència Europea de Mediambient.

Cargando
No hay anuncios

El GEO, que es va publicar per primer cop el 1997 i arriba aquest 2019 a la sisena edició, alerta també dels devastadors impactes del canvi climàtic, com "l'augment de la freqüència i la magnitud de les onades de calor, canvis en la propagació de malalties, intensificació dels episodis de pol·lució, falta d'aigua i impactes en les collites i la seguretat alimentària".

L'efecte de l'escalfament global en els oceans, a més de l'augment del nivell del mar, ha provocat entre altres coses danys en molts esculls de corall que són "irrecuperables". L'informe alerta que "els governs s'han de preparar per una dràstica disminució, si no la fallida, de les indústries i els serveis dels ecosistemes basats en els esculls de corall".

Cargando
No hay anuncios

Entre moltes altres amenaces, els científics destaquen també la brossa marina, especialment els plàstics i microplàstics. La degradació de la terra amenaça directament 3.200 milions de persones, i la desertificació ha augmentat. "La desforestació s'ha alentit, però segueix avançant", afegeix el GEO, que torna a alertar dels efectes nocius de la superpoblació, la urbanització i el desenvolupament insostenible.

La contaminació de l'aigua dolça, amb "agents patògens, fertilitzants, plaguicides, sediments, metalls pesants, residus plàstics i microplàstics" és també una amenaça que desemboca cada any en més d'1,4 milions de morts per malalties prevenibles com la diarrea. Però l'alerta no s'acaba aquí: "Si no s'adopten mesures eficaces, les malalties humanes degudes a infeccions resistents als antimicrobians podrien convertir-se en una de les principals causes de mort per malalties infecciones a tot el món l'any 2050", adverteix l'informe parlant dels antibiòtics que entren al cicle de l'aigua.

Cargando
No hay anuncios

L'informe alerta també dels productes químics que "s'estan distribuint a través dels sistemes d'aigua dolça a tots els continents" i que afecten el "sistema endocrí, amb efectes a llarg termini com el subdesenvolupament fetal i la infecunditat masculina".