Vacunació covid

L'Àsia no ha tingut pressa per vacunar i ara els contagis tornen a pujar

La variant índia, més contagiosa, es comença a estendre per la regió, que només ha vacunat un 5% de població

BarcelonaSemblava que podien cantar victòria, però ara comencen a patir de nou. Diversos països de l'Àsia, que portaven mesos i en algun cas prop d'un any amb molt pocs casos de covid-19, estan veient ara com es disparen els contagis un altre cop, quan la vacunació encara gairebé ni ha començat. Des de Taiwan, que amb la seva gestió exemplar de la pandèmia havia aconseguit mantenir sempre a ratlla el virus i s'havia posat com a exemple global, fins al Nepal, Tailàndia, el Vietnam o Malàisia veuen ara pujar les seves corbes de casos de manera preocupant, encara que les xifres encara estan lluny dels pitjors índexs d'incidència del món.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"És una combinació de dues coses, d'una banda les baixes taxes de vacunació en aquells països però també el fet que la variant índia de covid-19, que és molt més contagiosa, s'està escampant per la regió", explica Salvador Macip, professor dels estudis de ciències de la salut de la UOC i investigador de la Universitat de Leicester. La nova variant, que està causant estralls encara a l'Índia, on la pandèmia segueix descontrolada, ha arribat ja als estats veïns i ha fet que el Nepal, per exemple, passi dels 150 casos diaris que tenia a principis d'abril fins als 9.317 del 9 de maig: s'han multiplicat per 60 en només un mes. Des d'aquell dia han baixat una mica però es mantenen encara per sobre dels 8.000 diaris.

Cargando
No hay anuncios

A Taiwan les xifres són molt més baixes, però, tot i així, la seva corba totalment plana des de l'inici de la pandèmia global, gràcies a una eficaç campanya que combinava tecnologia i educació ciutadana, s'eleva ara per primera vegada per sobre dels 200 diaris. Això quan el país només ha vacunat 250.000 persones, d'una població de 23 milions, segons xifres d'Our World in Data. Però el govern taiwanès ha posat ja fil a l'agulla, i en els últims dies s'han tornat a veure els batallons de personal desinfectant a les estacions de tren i metro que ja van ajudar a contenir el virus la primavera de l'any passat.

Cargando
No hay anuncios

L'arribada de noves variants molt més contagioses a poblacions que encara no estan immunitzades fa témer que es reprodueixi la situació de l'Índia, que també donava per vençuda la pandèmia quan una combinació de males decisions polítiques –al permetre actes multitudinaris i reobrir ràpidament– i una mutació del virus han disparat tant els contagis com els morts al país. En el cas de Taiwan, la seva bona gestió passada fa pensar que no s'arribarà a la situació descontrolada de l'Índia, però altres països com el Nepal i el Vietnam, que també està veient créixer els contagis ràpidament, depenen de les vacunes del programa Covax de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per poder controlar la situació. I ara mateix aquestes vacunes no arriben perquè precisament el primer productor del món, l'Índia, ha prohibit les exportacions per concentrar esforços en la seva crisi sanitària interna.

"El que tindria sentit ara és aturar la vacunació allà on està ja prou avançada, com a Europa i els Estats Units, per enviar totes les vacunes a aquests països que tenen molt poca protecció, tant per raons humanitàries com des del punt de vista de salut global", diu Macip, que apunta que no té sentit que als EUA s'estigui vacunant els nens quan en alguns països no hi ha vacunes encara per a la població de més alt risc. Més encara quan les vacunes, almenys totes les aprovades a Europa, s'han provat com a eficaces per a les noves variants que estan estenent-se ara. Unes variants, com l'índia, molt més contagioses però que no és clar que siguin més letals o agressives: els experts coincideixen que la gravetat dels casos depèn més de la capacitat del sistema sanitari del país per fer-hi front.

Cargando
No hay anuncios

L'Àsia, de fet, ha vacunat només el 5% de la seva població, però aquest factor per si sol no explica els rebrots, ja que el continent que menys ha vacunat fins ara és l'Àfrica, amb un 1,3% de població immunitzada, i no està registrant en general noves onades. En aquell continent els casos es mantenen en xifres molt baixes per altres motius, diu Macip, ja sigui "una població molt més jove que fa que molts dels casos siguin asimptomàtics" o "una població molt més rural amb menor densitat per on circula menys el virus". L'expert també apunta a l'experiència adquirida pel continent africà amb les pandèmies d'Ebola per aplicar mesures de contenció, una experiència que també afavoreix l'Àsia, que ha patit altres pandèmies com la del SARS que els van deixar protocols d'actuació molt eficients.

Cargando
No hay anuncios

En canvi, a l'Amèrica del Sud, amb un registre molt desigual de vacunacions en funció del país, també s'estan registrant noves onades preocupants de covid-19, sobretot a l'Uruguai, i això és també per la propagació per la regió d'una nova variant molt més contagiosa, en aquest cas la brasilera, explica Dani López, del grup d'anàlisi de dades del covid de Biocom a la UPC. "Em preocupa més l'Uruguai i l'Amèrica del Sud que els països asiàtics ara mateix", diu.

López encara apunta un altre factor per explicar la desigual situació al món, i és la falta d'un diagnòstic fiable, per la falta de capacitat per fer testos massius. Un estudi del Biocom ha constatat, de fet, el vincle entre el grau de desenvolupament d'un país i la xifra de casos diaris registrats, que deixa clar que les dades de contagis oficials en aquests països especialment no ofereixen una realitat completa.