L'SNP consultarà sobre la independència a dos milions de persones
La macroenquesta també “escoltarà” els dubtes sobre el Brexit i Europa
LondresQuan falten dues setmanes perquè es compleixin dos anys del referèndum d’independència d’Escòcia, la primera ministra, Nicola Sturgeon, ha llançat aquest divendres una iniciativa per obrir un “nou debat” sobre com arribar-hi. En un discurs a Stirling, adreçat als diputats del Partit Nacional Escocès (SNP), Sturgeon ha anunciat la realització d’una macroenquesta a dos milions d’escocesos –el 37% de la població– per “entendre amb detall què pensen sobre Europa, el Brexit i la independència. Volem saber quines preocupacions tenen i que les seves preguntes siguin respostes. Volem construir, si podem, un consens sobre el camí que cal seguir”, ha assegurat.
La iniciativa la duran a terme els 120.000 militants de l’SNP, que assumiran la tasca de consultar cadascú un mínim de quinze persones des d’ara i fins al 30 de novembre, diada de Saint Andrew i festa nacional d'Escòcia.
Els diputats també hauran de fer un mínim d’una trobada amb els electors dels seus districtes. La primera ministra ha definit la iniciativa com “el més gran exercici per escoltar [l’opinió pública] en la història del nostre país”.
La macroenquesta té doble lectura. D’una banda, és un pas endavant tendent a la convocatòria d’un segon referèndum d’independència. D’una altra, prova que la cúpula del partit no renuncia a la independència però també que no vol cremar les naus d’un segon procés llevat que hi hagi dades demoscòpiques continuades en el temps que la victòria del 'sí' és gairebé segura.
De moment, però, les enquestes no certifiquen la tendència. Si bé després del referèndum del Brexit els tres primers sondejos difosos indicaven que el 'no' general del Regne Unit a la Unió en combinació amb el 'sí' d’Escòcia a romandre-hi havia enfortit l’ànim independentista fins a capgirar el resultat del 2014, els dos darrers suggereixen que podria haver estat una febrada. Ahir mateix, You Gov feia públic una mostra en què situava el suport a la independència en el 46%, poc més d’un punt i escaig del que es va registrar dos anys abans.
Perquè l’independentisme remunti i, sobretot, es mantingui en el temps caldrà que l’estratègia de l’SNP sigui molt diferent que la de la campanya anterior. En especial en relació amb temes com la hipotètica moneda del nou Estat, la viabilitat d’una zona de lliure comerç amb el Regne Unit en cas de secessió i el control del dèficit de les finances públiques, que ara és de 18.000 milions d’euros, cosa que molts economistes consideren insostenible en un context d’independència amb el petroli als preus actuals, al voltant dels 45 dòlars el barril de Brent.
En el seu discurs, Sturgeon no s'ha estalviat tampoc les crides d’atenció a l'homòloga britànica, Theresa May, ni a com pensa manegar la sortida de la Unió. “El meu missatge a la primera ministra és el següent: És possible que tingui un mandat a Anglaterra i Gal·les per sortir de la UE, però també que no té un mandat clar per arrossegar qualsevol part del Regne Unit fora del mercat únic”.
La mandatària escocesa ha assegurat, però, que el cas de la independència va més enllà de l’adhesió a la UE: “El Brexit és simplement una il·lustració del dèficit democràtic en el cor del sistema de Westminster”. Amb un cert gest de complicitat cap al 38% dels escocesos que van votar per sortir de la Unió, ha dit: “La qüestió fonamental és qui decideix, no qui va votar per sortir-ne o no”.