Internacional16/07/2017

La consulta de l'oposició veneçolana a Barcelona, al carrer i en conflicte amb l'Ajuntament

El consistori no ha permès celebrar les votacions al centre cívic per falta de permisos, però els organitzadors asseguren que havien llogat l'espai i que ningú els va avisar de cap permís

P. J. Armengou
i P. J. Armengou

BarcelonaLa Jennifer Alfonzo, membre de l'organització de la consulta opositora veneçolana, mostra reivindicativament una factura del Club Lleuresport, l'empresa que gestiona el Centre Cívic Joan Oliver - Pere Quart de les Corts, a Barcelona. "Hem pagat més de 800 euros per poder organitzar les votacions a l'edifici i aquest matí l'Ajuntament no ens ho ha permès", explica Alfonzo, "de manera que hem hagut de fer-ho al carrer".

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els voltants d'aquest centre cívic de les Corts són avui una munió de banderes veneçolanes i gent de totes les edats. La consulta organitzada per l'oposició al president Nicolás Maduro ha aplegat aquest 16 de juliol milers de veneçolans dins i fora del país. A Barcelona, els organitzadors de la consulta esperen 18.000 participants. A les 14.00 ja havien votat 6.300 persones. Al llarg del matí més de 10.000 persones han votat en la consulta arreu de l'Estat. Espanya és, després dels Estats Units, el país amb més veneçolans expatriats.

Cargando
No hay anuncios

L'aforament esperat és, precisament, un dels arguments que ha utilitzat el consistori barceloní per evitar acollir la consulta al centre cívic. Segons ha informat als mitjans el regidor del districte de les Corts, Agustí Colom, l'Associación Movimiento Libertador (organitzadora de l'acte) no havia demanat el permís municipal per fer aquesta consulta en un espai públic, sinó en un de privat.

Cargando
No hay anuncios

Des del consistori asseguren que un membre de l'associació va comunicar aquest dissabte al matí a la Guàrdia Urbana de les Corts que es faria aquesta consulta en un espai "privat", amb referència al Centre Cívic Joan Oliver, que és de titularitat pública, i que l'Ajuntament en va tenir constància a la tarda. L'Ajuntament, després de valorar la situació, va decidir no autoritzar l'entrada a l'associació, tenint en compte que "no hi havia control d'afluència de persones" i que se n'esperaven més de 16.000, cosa que "requereix formularis, plans d'autoprotecció i altres elements", segons Colom. Per "prudència i responsabilitat", ha afegit el regidor, es va optar per indicar a la plataforma que traslladés la votació al carrer, on, ha insistit, l'Ajuntament "ha facilitat la votació amb condicions de risc menors".

Els veneçolans que han participat en la consulta, però, no ho han vist així. N'hi ha molts que veuen intencionalitats polítiques en la negativa de l'Ajuntament i es queixen que fer les votacions a l'exterior pot ser perillós per la calor i la necessitat de fer les cues a la via pública. La Guàrdia Urbana ha tallat el carrer de Conxita Supervia, rere el centre cívic, on s'han posat les taules. A més, una desena d'agents s'han hagut de desplegar d'improvís per garantir la seguretat dels assistents, que omplien molts carrers adjacents i tot el bulevard de Gran Via Carles III des de Travessera de les Corts fins l'avinguda de Madrid.

Cargando
No hay anuncios

L'organització ha assegurat que havien presentat els documents pertinents per "llogar" la sala principal del centre i havien abonat 858 euros per disposar-ne durant tot aquest diumenge. Jennifer Alfonzo, de la organització, ha indicat a aquest diari que el pagament es va fer aquest dimecres, 12 de juliol, i que fins a aquest matí ningú els havia demanat cap permís extra.

El president del grup municipal del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, ha acusat l'alcaldessa Ada Colau de "silenciar" l'oposició veneçolana i li ha demanat que doni explicacions de per què no ha cedit un local per a la consulta. En un comunicat, ha criticat que Colau es converteixi en "còmplice" del règim de Maduro.