Un conservador catòlic, l'elegit per l'oposició hongaresa per enfrontar-se a Orbán

Els sis partits opositors s'uneixen per intentar acabar amb el domini de Fidesz a les eleccions del 2022

Peter Marki-Zay, candidat de l'oposició hongaresa per a les eleccions del 2022
3 min

Un alcalde independent, de perfil conservador i catòlic, serà el contrincant de l'ultranacionalista Viktor Orbán a les eleccions hongareses de l'any que ve. Péter Márki-Zay ha sigut la sorpresa de la segona volta de les primàries per triar el candidat comú de l'oposició, superant per més de 13 punts la seva rival, la socialdemòcrata i vicepresidenta del Parlament Europeu, Klára Dobrev, que partia com a favorita. Sobre les espatlles d'aquest home de 49 anys, pare de set fills, recau la responsabilitat d'intentar desbancar Orbán, que fa onze anys que empeny Hongria cap a una deriva autoritària aprofitant una majoria absoluta ininterrompuda des del 2010.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Llicenciat en màrqueting i enginyeria elèctrica i doctorat en història econòmica, Márki-Zay va treballar cinc anys al Canadà i els Estats Units per a multinacionals hongareses. El 2019 va fundar MMM (Moviment Hongria de Tothom) després d'apuntar-se, l'any abans, la seva primera victòria política, quan va guanyar l'alcaldia de la seva ciutat natal, Hódmezővásárhely, de 40.000 habitants i fins llavors un bastió de Fidesz. Va ser la primera vegada que l'oposició va presentar-se conjuntament contra el partit d'Orbán (el seu candidat era l'excap de gabinet del primer ministre), i la fórmula es va repetir el 2019, quan l'oposició va arrabassar a Fidesz l'alcaldia de Budapest i altres ciutats hongareses. Aquells triomfs són el que els ha encoratjat a intentar repetir la gesta, ara a escala nacional.

Els sis partits opositors han vist en la unió l'única manera d'enfrontar-se a Fidesz amb alguna opció de victòria, ja que l'actual sistema electoral hongarès (reformat l'any passat) fa gairebé impossible la victòria si es presenten per separat. El grup és tan heterogeni que abraça tot l'espectre polític: socialistes, ecologistes, liberals, socialdemòcrates i la ultradreta nacionalista. Márki-Zay, però, ha demostrat, de moment, que és capaç de gestionar la divergència de postures i mantenir equilibris delicats.

A falta de sis mesos per als comicis, el partit d'Orbán té un 39% d'intenció de vot, empatat amb la llista unificada de l'oposició. "Passi el que passi, l'oposició només podrà guanyar unida", va dir aquest diumenge a la nit, després de confirmar-se la seva victòria. "No només volem guanyar Orbán, volem construir una nova Hongria", va afegir.

Un conservador per derrotar un ultraconservador

A la primera volta de les primàries, la més votada va ser la socialdemòcrata Dobrev, seguida de l'alcalde de Budapest, Gergely Karácsony, mentre que Márki-Zay –sense el suport de cap partit ni cap gran estructura política darrere– va quedar tercer. Tot i així, Karácsony va optar per retirar-se de la cursa, argumentant que el seu homòleg a Hódmezővásárhely és l'única esperança per vèncer Orbán a les urnes. "Les idees d'esquerres no són les majoritàries avui a Hongria", va admetre.

El perfil conservador i religiós practicant de Márki-Zay dificulta la retòrica del primer ministre, que s'autoproclama el defensor d'una Europa cristiana i conservadora. "Els seus atacs no funcionen amb mi", va dir ahir el candidat opositor. No obstant això, després de ser elegit va llançar un missatge també als votants d'esquerra: va prometre que respectarà la separació de l'església i l'estat i els "drets dels homosexuals", fent referència a una de les mesures més polèmiques d'Orbán, el veto de continguts LGTBI a les escoles i als espais televisius orientats als menors d'edat.

Márki-Zay ha promès, sobretot, restaurar l’estat de dret debilitat per Fidesz, obrir investigacions sobre l’enriquiment de persones pròximes al primer ministre, i tornar a acostar el país a la Unió Europea. Tant l'Hongria d'Orbán com la Polònia de Mateusz Morawiecki estan sota la lupa de les institucions europees des de fa anys, i tots dos països tenen processos sancionadors oberts a Brussel·les per violacions dels principis d'estat de dret. El primer ministre dels Països Baixos, Mark Rutte, va arribar a convidar Hongria a sortir de la Unió, com va fer el Regne Unit, si no està disposada a respectar els valors democràtics comuns.

stats