Espanya dilata la reobertura de fronteres fora de l'espai Schengen: negociarà cas per cas el calendari

Amb el Marroc no serà fins almenys el 10 de juliol, ja que Rabat no permet l'entrada d'espanyols

El ministre d'Agricultura, Luis Planas, la ministra portaveu i d'Hisenda, María Jesús Montero, i el ministre de Ciència, Pedro Duque, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres.
Mariona Ferrer I Fornells
30/06/2020
3 min

MadridPedro Sánchez va fixar l'1 de juliol com el tret de sortida de la cursa per captar turisme internacional fora de la Unió Europea. Però aquesta cursa s'haurà d'esperar. L'única diferència que hi haurà avui als aeroports del Prat i Barajas respecte a la fi de l'estat d'alarma pel coronavirus serà l'arribada de vols procedents de Portugal. Espanya posarà fi amb un acte fastuós al pas fronterer entre Elvas i Badajoz, a Extremadura, a tres mesos i mig de controls fronterers amb l'altre estat de la península Ibèrica, però la falta de coordinació a la Unió Europea per a l'elaboració del llistat de 14 països als quals es permetrà l'accés (més la Xina, subjecte a reciprocitat) ha abocat a dilatar el procés de reobertura fora de l'espai Schengen, que al final serà progressiu.

La ministra portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha assenyalat aquest dimarts que no preveuen l'arribada dels primers vols directes de fora de la Unió Europea fins almenys dijous o divendres. Fonts d'Exteriors aclarien poc després que el calendari podria fins i tot a dilatar-se més, ja que el que hi ha ara mateix sobre la taula és un acord comú dels països comunitaris per acceptar vols procedents d'un total de 15 països, però que ara calia establir acords des del govern espanyol amb tots aquests estats, cas per cas, perquè es comencin a reactivar els moviments. La llista final –aprovada aquest dimarts– inclou Algèria, Austràlia, el Canadà, Geòrgia, el Japó, Montenegro, el Marroc, Nova Zelanda, Ruanda, Sèrbia, Corea del Sud, Tailàndia, Tunísia i l'Uruguai, mentre que amb la Xina s'està pendent de si Pequín aixeca les restriccions. Finalment es manté el veto als Estats Units, Rússia i tots els països de l'Amèrica Llatina llevat de l'Uruguai.

Espanya posa com a condició per aixecar vetos que l'accés sigui recíproc. I el primer a caure de la llista és el Marroc, que de moment no preveu aixecar les restriccions d'accés a ciutadans procedents d'Espanya fins almenys el 10 de juliol. Rabat ja va deixar en l'aire l'operació Pas de l'Estret, que mobilitza més de 750.000 vehicles cada estiu. França, però, pressionava per aixecar el veto a aquest país. Montero ha assegurat que Espanya esperarà en tots els casos fins que l'accés sigui recíproc, una condició que la UE només ha inclòs per a la Xina. Ja que el procés al final serà progressiu, el Butlletí Oficial de l'Estat ha prorrogat una setmana més el veto a l'arribada de ciutadans de tercers països de la UE a l'espera d'arribar a cadascun dels acords bilaterals.

Una de les novetats importants, però, a partir de la reobertura és que serà possible fer escala en qualsevol país europeu per poder moure's als països considerats segurs –els que tenen una situació epidemiològica similar a l'europea, de 16 casos de coronavirus per cada 100.000 habitants–. Això es tradueix en el fet que molt aviat podrien arribar turistes canadencs o japonesos, a tall d'exemple, que provinguin d'altres països de la UE que ja hagin subscrit l'acord. A les arribades només es tindrà en compte la procedència i en cap cas la nacionalitat, i s'amplien les excepcions d'entrada a la UE per als tercers països que continuen vetats a estudiants acreditats i a treball "qualificat". Fins ara era per a treball essencial, personal sanitari, del cos diplomàtic i persones que tenen permís de residència de llarga durada a la UE encara que no siguin ciutadans europeus. El llistat de països s'anirà actualitzant cada quinze dies.

Qui tingui previst aquest estiu un viatge a un país que no figura en la llista podrà anar-hi sempre que no s'hi apliquin restriccions a ciutadans espanyols. No hi haurà, en aquest sentit, cap restricció a l'arribada. És el cas, per exemple, de Mèxic, que no té restriccions de viatges. El problema, en tots aquests casos, serà trobar-hi vols d'enllaç. Amb la fi de l'estat d'alarma es van acabar les repatriacions, així que les persones que vulguin tornar de països que no figuren en la reduïda llista de 15 països que poden accedir a la UE hauran d'esperar o intentar trobar vies alternatives.

No al requisit d'una PCR prèvia a l'aterratge

En la mateixa línia que el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, que ahir dilluns titllava de "bogeria" la pretensió de "blindar" les fronteres de possibles nous casos, la ministra portaveu ha assenyalat que és "irresponsable alimentar fal·làcies sobre aquest tema" i que els tests PCR tampoc serien una garantia, perquè podria haver-hi un contagi durant el vol. En aquest sentit, ha recordat que la UE no recomana aquestes proves de manera genèrica.

stats