Internacional14/06/2018

El Congrés de l'Argentina fa el primer pas cap a l'avortament lliure

La iniciativa s'ha aprovat per sis vots i ara ha de passar al Senat, que és qui té l'última paraula

Joan Biosca
i Joan Biosca

Buenos AiresL’Argentina ha fet un pas de gegant en la seva jove història de 202 anys i podria ser aviat el primer gran país de l’Amèrica Llatina a legalitzar l’avortament lliure i gratuït. El projecte de llei, validat pel Congrés pels pèls, camina ara cap al Senat després d’una històrica, emotiva i eterna sessió parlamentària, de 21 hores, al Congrés. Allà, 129 diputats van votar pel 'sí' i 125 pel 'no'. Només hi ha hagut una abstenció. L’onada verda (color dels pro avortament), que les últimes setmanes ha inundat la societat argentina a favor de legalitzar la interrupció de l’embaràs, ha aconseguit una gran victòria en la seva lluita per defensar els drets de les dones.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“Hi haurà un efecte imparable i la llei rebrà llum verda al Senat. Hi tinc molta confiança”, destacava eufòric Miguel Ángel Pichetto, líder opositor i president del grup peronista Justicialista al Senat. Des de les files de l’oficialisme, del conservador macrisme, també hi ha hagut eufòria per aquesta victòria al Congrés. La més expressiva, la diputada Silvia Lospennato, que amb llàgrimes als ulls ha demanat el vot a favor de l’avortament recordant les patriotes dones argentines que van lluitar a favor del feminisme en temps complicats.

Cargando
No hay anuncios

Com que cada diputat ha pogut votar lliurement en funció de les seves creences i conviccions, la sessió al Parlament també ha sigut històrica. Ni la Casa Rosada, ni l’oposició, ni cap partit polític han marcat un vot obligatori en un sentit o en un altre, un fet poc habitual que ha acabat generant una esquerda, per exemple, dins de la coalició de govern Canviem, que lidera el president Mauricio Macri.

Cargando
No hay anuncios

Molt empipada, la diputada aliada de Macri, Elisa Carrió, antiavortista declarada i veu molt escoltada a la Casa Rosada, abandonava el recinte de males maneres pocs segons abans que el marcador mostrés més vots verds que vermells: “No vull parlar més per preservar la unitat [de la coalició parlamentària i del govern], però la pròxima vegada trenco”, fent referència al pacte amb el president Mauricio Macri i el seu PRO.

Cargando
No hay anuncios

Intervenció en cinc dies

El projecte de llei permet l’avortament lliure fins a la setmana 14 de gestació i preveu que es practiqui mèdicament de manera gratuïta en un termini màxim de cinc dies. Després d’aquest temps, l’avortament es podrà practicar en casos de violació sota declaració jurada davant personal mèdic. També quan estigui en risc la salut de la mare o si es diagnostica la inviabilitat de vida extrauterina. El projecte estableix que tot hospital o centre assistencial públic o privat està obligat a oferir la pràctica, encara que permet l’objecció de consciència als metges.

Cargando
No hay anuncios

Actualment a l’Argentina l’avortament està prohibit i es castiga amb presó, excepte en casos de violació o risc de vida per a la dona. La legislació sobre aquesta qüestió data del 1921, i aquesta ha sigut la primera vegada que en seu parlamentària s’ha tractat la seva despenalització. Les ONG estimen que un centenar de dones moren cada any, d’un total d’unes 500.000 que han de recórrer a avortaments clandestins.

Cargando
No hay anuncios

Mocadors verds

A falta encara de l’aval del Senat perquè la iniciativa es converteixi en llei, l’aprovació al Congrés argentí ha posat en evidència la profunda divisió entre la societat argentina, fracturada pels partidaris i contraris a la interrupció lliure de l’embaràs. Les enquestes diuen que un 60% de la població és pro avortament, una majoria que s’ha fet escoltar –i molt– aquestes últimes setmanes, i especialment durant les 21 hores que ha durat la sessió parlamentària.

Cargando
No hay anuncios

Milers i milers de persones, sobretot dones joves, han omplert la plaça del Congrés, davant del Parlament, amb mocadors verds. Si el mocador blanc és símbol a l’Argentina de la lluita de les Mares i Àvies de la Plaza de Mayo en defensa dels drets humans i la restitució de la veritable identitat dels nets i netes robats durant la dictadura militar, ara el mocador verd ja és la icona de la lluita pel reconeixement dels drets de les dones i per un avortament lliure, segur i gratuït.