Almenys sis països europeus ja han confirmat casos de la nova variant de covid-19

Confirmen 13 positius per òmicron entre els passatgers arribats als Països Baixos des de Sud-àfrica

La nova variant de covid-19 òmicron s'estén per Europa.
3 min

BarcelonaLa nova variant de covid-19, l'òmicron, que es va detectar per primer cop a Botswana i a Sud-àfrica, segueix expandint-se ràpidament. En els pocs dies que fa des que es va fer pública la detecció d'aquesta nova soca, ja se n'han detectat casos en sis països europeus com a mínim i tres més n'estan investigant de sospitosos. Tot això, malgrat que la Unió Europea va actuar molt ràpidament i aquest mateix divendres, el mateix dia que es confirmava el primer cas a Europa, a Bèlgica, va aprovar suspendre tots els vols de connexió amb el sud de l'Àfrica.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

De fet, en els dos últims vols arribats des de Sud-àfrica als Països Baixos abans que es posés en marxa aquesta suspensió és on han aparegut ja 13 casos positius de la nova variant òmicron. Dissabte, el govern holandès ja va informar que 61 passatgers d'aquests vols estaven aïllats perquè havien donat positiu per covid-19, i faltava confirmar si era per la nova variant. Aquest diumenge, el ministre holandès de Salut ha informat que en 13 casos sí que s'hi han detectat les mutacions de la nova variant i ha apuntat que probablement n'hi ha més casos, ja que falten encara els resultats d'algunes proves. La majoria d'aquests viatgers han estat confinats en un hotel a prop de l'aeroport.

Els ministres de Salut del G-7 han convocat una reunió d'urgència demà dilluns per parlar d'aquesta nova variant del covid-19.

Amb els Països Baixos, ja són sis els estats del continent europeu que han confirmat casos de la nova variant, que té una alta transmissibilitat. El primer a informar d'un cas de la variant òmicron del covid va ser Bèlgica, divendres, però ahir dissabte s'hi van sumar el Regne Unit i Itàlia. Aquest matí també Àustria ha informat d'un cas confirmat d'òmicron, i després també Dinamarca anunciava que havia detectat dos casos al seu territori. Tots els casos confirmats a Europa són de persones que han viatjat en els últims dies a algun país del sud de l'Àfrica. El govern britànic ha certificat, a més, aquest diumenge un nou cas de la nova variant que se suma als dos que ja va anunciar dissabte. I aviat es podria afegir França a la llista, ja que està analitzant vuit possibles casos.

"Estem en una cursa contra el temps", ha dit la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula Von der Leyen, aquest mateix diumenge, i ha assenyalat que els científics "necessiten encara dues o tres setmanes per tenir una idea clara de la qualitat i de les mutacions d'aquesta variant òmicron", de manera que la població ha de prendre totes les precaucions mentre això passa. "Hem de comprar temps", afegia, tot urgint la població a vacunar-se, usar la mascareta i mantenir les distàncies.

La nova variant, de la qual encara se saben poques coses, presenta la taxa de mutacions més alta de totes les soques que hi havia fins ara, cosa que ha portat el Centre Europeu per al Control i la Prevenció de Malalties (ECDC) a advertir que genera "una preocupació important en el sentit que pugui reduir significativament l'efectivitat de les vacunes i elevar el risc de reinfeccions". La farmacèutica BioNTech, de fet, ja ha dit aquest cap de setmana que podria modificar la seva vacuna per adaptar-la, si és necessari, en un termini de 100 dies. Amb tot, les primeres informacions apunten que els símptomes amb la nova soca serien lleus.

Des que es va detectar, a mitjans d'aquesta setmana, ja s'han confirmat casos d'aquesta nova variant a Botswana, Sud-Àfrica, Hong Kong, Israel, Austràlia i el Canadà (confirmats els dos últims aquest mateix diumenge), a més dels sis països europeus mencionats. A més a més, tant Alemanya com la República Txeca van informar dissabte que estan investigant possibles casos sospitosos en viatgers que han donat positiu per covid-19 a l'arribar als seus països des del sud de l'Àfrica.

Per evitar la propagació d'òmicron, la Unió Europea tancava divendres un acord per suspendre tots els vols de connexió amb el sud de l'Àfrica. Però ja era tard. Ara les autoritats dels països que han detectat casos demanen a totes les persones que hagin viatjat a aquella regió del món en els últims dies que s'autoconfinin i es facin la prova. El premier britànic, Boris Johnson, ha anat més enllà i ha aprovat immediatament algunes mesures, com la PCR obligatòria per a tothom qui entri al Regne Unit i les mascaretes obligatòries a tot el país en botigues i transport públic.

Però Israel és qui ha estat més dràstic i ha imposat un tancament de fronteres total durant 14 dies a partir de la mitjanit de diumenge a dilluns.

stats