El confinament no atura els contagis als Països Baixos

S'han registrat xifres rècord de contagis i la taxa de positius continua augmentant

L'augment de casos preocupa les autoritats i el sistema de salut dels Països Baixos.
Mar Bermúdez i Jiménez
12/01/2022
2 min

BarcelonaEls Països Baixos han començat l'any nou amb un panorama descoratjador. Tot i el confinament imposat a mitjans de desembre, s'han detectat gairebé 202.000 casos positius en els últims set dies, un 77% més que la setmana passada, segons les xifres publicades aquest dimarts per l'Institut de Salut Pública neerlandès, que ha especificat que gairebé la meitat són casos de joves d'entre 15 i 29 anys.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Mai abans en el transcurs de la pandèmia s'havien assolit aquestes xifres tan altes de contagis setmanals, i la responsable n'és la variant òmicron, més contagiosa que cap altra. Així, les mesures severes imposades abans de Nadal no han tingut efecte a l'hora d'aturar l'expansió del virus. La taxa de transmissió, de fet, ha passat de l'1,26 –és a dir, que 100 persones amb el virus en contagiaven 126 més– a l'1,63.

Segons les dades de l'Institut de Salut Pública, un 34,1% dels tests fets aquesta setmana havien donat positiu. D'aquests, un 13% són reinfeccions, és a dir, persones que ja havien passat el virus anteriorment, i el grup de població més afectat és el dels joves. Amb tot, els ingressos hospitalaris segueixen disminuint, tot i que a un ritme inferior que la setmana anterior. Actualment hi ha 1.497 pacients amb covid-19 als hospitals, i d'aquests 395 a les UCI –la xifra se situa per sota del llindar dels 400 per primer cop des de mitjans de novembre–. Al mateix temps, un total de 888 persones han mort en l'última setmana per covid, un 7% menys que la setmana anterior.

El govern neerlandès va introduir el 19 de desembre un paquet de mesures de confinament per reduir el contacte social: va obligar a tancar tota l'activitat no essencial i les escoles –tot i que les aules de primària i secundària van tornar a la presencialitat aquest dilluns–, va recomanar el teletreball i va limitar el nombre de persones en reunions tant en l'àmbit privat com en espais públics.

Europa està alerta

Arreu d'Europa s'estan aplicant mesures de contenció per intentar evitar la ràpida propagació de la variant òmicron. Alhora, augmenten les protestes en diferents punts del continent. A Alemanya, per exemple, fa setmanes que es produeixen manifestacions en contra de les mesures del govern d'Olaf Scholz, especialment contra la intenció d'imposar la vacuna obligatòria. En l'última d'aquestes protestes es van reunir 188.000 persones. Unes mostres de descontentament que preocupen tant a l'executiu novell com a altres partits polítics, que temen una radicalització del moviment.

L'Agència Europea de Medicaments (EMA) ha anunciat aquest dimarts que la variant òmicron és "altament contagiosa" i ha demanat als governs que "no oblidin que encara seguim en pandèmia" i que no estem davant d'un virus "endèmic".

stats