Condemnat a nou anys de presó un jihadista de Mali per destruir monuments històrics a Tombouctou

És la primera condemna per destrucció del patrimoni del Tribunal Penal Internacional

Ahmad Al Faqi Al Mahdi somriu avui a l'espera del veredicte del Tribunal Penal Internacional de l'Haia.
Europa Press
27/09/2016
2 min

L'HaiaUn antic milicià islamista ha estat condemnat aquest dimarts a 9 anys de presó pel Tribunal Penal Internacional (TPI) com a coautor de crims de guerra per destruir monuments històrics i religiosos de la ciutat de Tombouctou, al nord de Mali, el 2012. Segons la sentència, l'acusa va "coordinar els atacs i va donar instruccions per a la destrucció" de mesquites i mausoleus considerats sacrílegs per a l'estricte islam que seguien els islamistes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El passat 22 d'agost, Ahmad al Faqi al Mahdi s'havia declarat culpable i havia demanat perdó. "Aquest és el primer i últim acte il·lícit que cometré", va dir. "Lamento el que li he causat a la meva família, la meva comunitat a Tombouctou i el meu país, Mali", va afegir.

"El delicte pel qual ha estat condemnat és d'una gravetat significativa", ha explicat el magistrat encarregat de llegir la sentència, precisant que no s'han trobat "circumstàncies agreujants" i sí "cinc atenuants", entre ellEs que hagi admès la seva culpabilitat i cooperat amb el tribunal, a més del seu bon comportament durant la seva detenció.

"Tenint en compte tots aquests factors la Sala unànimement el condemna a nou anys de presó", ha anunciat el jutge Raul C. Pangalangan, aclarint que se li descomptarà a aquest temps el període transcorregut des de la seva detenció el 18 de setembre de 2015.

L'acusat va ser lliurat per les autoritats de Níger al tribunal de l'Haia i és la primera persona a ser jutjada per crims de guerra per la destrucció de monuments artístics i religiosos.

Un casc blau de Burkina Faso a l'entrada de la la mesquita Djinguereber del segle XIV.

Destrucció de Tombouctou

Entre el 30 de juny i el 10 de juliol de 2012 Tombouctou, així com la resta de l'Azawad (territori amazigh del nord de Mali), va estar en mans d'Al-Qaida al Magrib Islàmic (AQMI) i Ansar Dine, grup armat tuareg al qual pertany l'acusat.

Els jihadistes van destruir mesquites i mausoleus i van incendiar desenes de milers de manuscrits durant els mesos en què van controlar la ciutat abans de ser expulsats per les forces franceses al gener de 2013.

La ciutat, considerada com una de les capitals intel·lectuals i espirituals de l'islam durant els segles XV i XVI, està declarada íntegrament Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Entre els edificis més rellevants destruïts estaven la mesquita de Djingareyber, una de les tres madrasses de la universitat de Sankoré, construïda al voltant de l'any 1327 amb terra i materials orgànics com ara fibres, palla i fusta.

Així mateix, l'emblemàtic monument del Faruk, situat a l'entrada de Tombouctou, va ser totalment destruït. Des de llavors, han estat reconstruïts catorze dels mausoleus danyats pels jhadistes.

stats