Internacional08/07/2019

Condemnat per 18 crims de guerra el Terminator del Congo

L'Haia considera culpable Ntaganda d'haver comès assassinats i violacions i d'haver reclutat nens soldat

Marta Rodríguez
i Marta Rodríguez

BarcelonaBosco Ntaganda ha escoltat amb el rostre seriós i sense mostrar cap emoció el veredicte de culpabilitat pel degoteig de delictes reconeguts pels jutges del Tribunal Penal Internacional (TPI). En total 18: 13 de crims de guerra i cinc més de lesa humanitat. A Ntaganda, conegut amb el sobrenom de Terminator, l'han trobat culpable d'haver allistat menors d'edat per a la seva milícia, d'haver permès els abusos sexuals contra aquests menors, d'haver permès assassinats i d'haver ordenat atacs contra la població civil d'Ituri, una província congolesa fronterera amb Uganda que durant l'anomenada Segona Guerra del Congo va patir tot tipus de violacions dels drets humans per un conflicte pel control dels recursos. Ntaganda, de 45 anys, té ara un mes per presentar les al·legacions, igual que la Fiscalia. Conegut el veredicte de culpabilitat, d'aquí uns dies es coneixerà la sentència, que segons la legislació de l'Haia pot arribar a un màxim de 30 anys de presó, tot i que en casos excepcionals també admet la cadena perpètua.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els jutges han donat plena validesa als 80 testimonis que han desfilat per la sala de l'Haia per explicar amb detall les atrocitats de Ntaganda, que com a cap d'operacions militars de la milícia Forces Patriòtiques per a l'Alliberament del Congo va ordenar als seus guerrillers el reclutament de menors de 15 anys, una mesura castigada per totes les convencions internacionals. Als nois se'ls amenaçava amb càstigs i se'ls forçava a anar a la guerra i participar en els atacs, i les noies eren objecte de violacions sistemàtiques, com el cas d'una nena de nou anys convertida en esclava sexual que ha recordat el jutge Fremr al llegir el veredicte. A més, el magistrat ha detallat com el processat va estar al cas i va donar l'ordre de l'assassinat col·lectiu de desenes de persones en un camp al costat d'un edifici anomenat El Paradiso, d'on es van recuperar cossos de nens, dones i homes, alguns dels quals estaven completament nus, tenien les mans lligades o mutilats.

Cargando
No hay anuncios

La llista de delictes també inclou la repressió contra els milers de civils de la província d'Ituri que van decidir marxar de casa i buscar lloc segur en altres punts del país. De majoria hema, les Forces Patriòtiques de Ntaganda van iniciar una guerra contra la població lendu, per expulsar-la d'Ituri, una regió rica en minerals. Segons el jutge,

Cargando
No hay anuncios

Ntaganda és el quart processat al TPI condemnat des que el juliol del 2002 l'ONU va posar en marxa aquest tribunal especial per als delictes més greus, i, si es confirma la sentència finalment, és el primer a qui es condemna per violència sexual. El congolès es va lliurar a l'ambaixada ruandesa dels Estats Units a mitjans del 2013, amenaçat de mort per les forces ruandeses que li havien donat suport amb anterioritat en el conflicte d'Itur, i després de dues ordres de cerca i captura del jutjat de l'Haia.

Ntaganda sempre ha defensat la seva innocència i s'ha presentat davant de la justícia com a un simple "soldat del Congo", sense cap responsabilitat per decidir ni ordenar cap dels delictes que l'imputen. "Em diuen Terminator, però no soc jo, no m'hi reconec", ha declarat. Però la força dels testimonis de l'acusació han acabat convencent els tres magistrats.

Cargando
No hay anuncios

Prèviament, el 2012, el TPI ja va condemnar per aquests fet Thomas Lubanga, el cap de les milícies, que actualment compleix 14 anys de presó a l'Haia, així com el cap de la guerrilla rival, Germain Katanga, que està complint una condemna de 12 anys des del 2017.

Cargando
No hay anuncios

Human Rights Watch ha aplaudit la sentència contra Ntaganda perquè entén que envia "un fort missatge contra la impunitat", però subratlla que "milers de víctimes encara esperen justícia". En aquest sentit, l'ONG ha demanat més celeritat tant al TPI com a les autoritats congoleses per investigar els abusos i violacions de drets que es van cometre entre els diversos i nombrosos actors armats a l'est del país i que cada any continuen causant milers de víctimes.