Internacional 14/09/2013

Condemna a mort per als violadors de Nova Delhi

La societat índia està dividida sobre l'aplicació de la pena màxima

Ellen Barry / Betwa Sharma
2 min

The New York Times / Nova DelhiEls quatre homes condemnats per la brutal violació col·lectiva i la mort d'una estudiant de Nova Delhi van ser sentenciats ahir a morir penjats. L'anunci del tribunal va ser rebut amb satisfacció pels familiars de la víctima, i amb crits triomfants per la multitud aplegada davant del jutjat, on alguns portaven forques improvisades i fotografies de cossos penjats.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els quatre homes -un venedor de fruita, un cobrador d'autobús, un encarregat de manteniment d'un gimnàs i un aturat- van ser declarats culpables, dimarts passat, d'haver violat una noia el desembre passat mentre viatjava en un autobús. La van penetrar amb una barra de metall i li van provocar greus lesions internes, i després la van llançar al voral de la carretera.

La història d'aquesta estudiant, que va morir dues setmanes després, va commocionar l'Índia i desenes de milers de persones van sortir al carrer per reclamar més duresa policial en la persecució dels crims sexuals. Però fins a l'últim minut hi va haver dubtes de si el cas acabaria amb la imposició de la pena de mort, en un país on la tensió entre les tendències liberals i les populistes fa dècades que dura, i on la pena màxima s'ha dictat comptades vegades. Però la notícia es va celebrar al carrer. "Aquest és l'inici de la llibertat per a les dones de l'Índia", deia Raman Deep Kaur, una maquilladora de 38 anys.

Però encara no se sap quan es podran executar els homes condemnats, si és que finalment es fa. L'ordre l'ha de confirmar el Tribunal Suprem de l'Índia, i els sentenciats poden apel·lar encara la sentència en un procés judicial que podria durar uns quants anys.

En aquests moments hi ha 477 persones al corredor de la mort a l'Índia. En els últims nou anys, només hi ha hagut tres execucions. Sadashiv Gupta, advocat defensor d'un dels homes, es va mostrar ahir convençut que al seu client li acabaran commutant la pena per la cadena perpètua.

Però el jutge Yogesh Khanna va declarar que aquest crim encarnava "el pitjor del pitjor". "En aquests temps en què els crims contra les dones van en augment, el tribunal no pot mirar cap a una altra banda davant un acte tan horrible", va dir el jutge, segons els periodistes presents ahir a la sala. En aquell moment, un dels acusats, Vinay Sharma, va arrencar a plorar.

Els manifestants, que durant tot el judici es van concentrar davant el tribunal cridant "Pengeu els violadors", ahir van dirigir tota la seva ira contra els advocats defensors, que van haver de fugir a corre-cuita de la multitud.

Dividits per la pena màxima

Les enquestes d'opinió demostren que els indis són ambivalents sobre la pena de mort. Un 40% creuen que s'hauria d'abolir, segons un sondeig de la CNN i el diari The Hindu . Entre els que s'oposen més clarament a aquesta pena hi ha diversos grups defensors dels drets de les dones. "Em pregunto si aquesta execució servirà per a alguna cosa més que per satisfer la nostra necessitat de venjança col·lectiva", reconeixia aquesta setmana l'escriptora Nilanjana S. Roy en aquest diari indi.

stats