Comença el judici pel cas Vatileaks 2
El Vaticà acusa un capellà i dos periodistes de revelar secrets financers de la Santa Seu
RomaEl Vaticà ha començat, entre polèmiques, el judici contra dos periodistes i tres excàrrecs de confiança del papa Francesc per divulgació de documents confidencials de la Santa Seu. Els periodistes pensen que és “kafkià” processar-los per difondre notícies d’interès públic, i han manifestat que no són “ni herois ni màrtirs”, sinó que han fet “la seva feina”. L’única imputada dona, Francesca Immacolata Chaouqui, ha utilitzat Facebook per anunciar que està embarassada i denunciar que, com altres imputats, no pot defensar-se a través de l’advocat de confiança. Ahir, a l’inici de la vista, va haver de conformar-se amb un d’ofici.
El judici ha sigut batejat com el del Vatileaks 2, perquè ha posat al descobert presumptes delictes econòmics comesos al Vaticà, així com l’elevat tren de vida d’alguns cardenals. Per exemple, el de l’ex número dos de Benet XVI Tarcisio Bertone, que s’hauria reformat un àtic a costa de diners per a nens malalts.
Comissió per fer neteja
El Vatileaks 1 va comportar la condemna del majordom de Benet XVI, el 2012, i molts pensen que va ser la causa de la seva renúncia. Aquest cop, però, els draps bruts provenen dels arxius confidencials de la Cosea, la comissió que Francesc va crear per saber on calia fer neteja.
Arran d’un enduriment penal aprovat per Francesc, han acabat imputats els dos periodistes que han destapat l’afer: Gianluigi Nuzzi, divulgador del primer Vatileaks i que ara treu nous documents al llibre Via Crucis, i Emiliano Fittipaldi, autor d’ Avarizia. Els acusats de les filtracions són dos membres de la comissió, un capellà de la diòcesi d’Astorga pròxim a l’Opus Dei i ex alt càrrec de la Santa Seu, Lucio Ángel Vallejo Balda, i la seva exprotegida, la relacions públiques italiana Chaouqui. El Vaticà també ha imputat un col·laborador seu, Nicola Maio. Vallejo Valda continua detingut en una cel·la vaticana, mentre que Chaouqui va ser posada en llibertat gràcies al fet d’haver “col·laborat” i ha culpat el capellà.
Tots tres estan acusats “d’haver format una organització criminal autònoma, amb finalitat de cometre diversos delictes de divulgació de notícies i documents referents a interessos fonamentals”.
Els dos periodistes han acabat al banc dels acusats perquè, segons el fiscal, “exercien pressió, sobretot sobre Vallejo Balda, per obtenir notícies i documents reservats”.
“Al meu país, Itàlia, jo no seria penalment perseguible perquè no se m’acusa per notícies falses o difamatòries, sinó per publicar-les”, va dir ahir Fittipaldi al tribunal. Nuzzi, pel mateix motiu, va suposar que “per descomptat” en cas necessari Itàlia “negarà qualsevol petició d’extradició”, ja que se li atribueixen “delictes que a Itàlia no ho són”.
L’Associació de la Premsa Estrangera a Itàlia ha expressat “fortes preocupacions” pel fet que estiguin sent processats dos periodistes, i ha recordat que la Convenció Europea dels Drets Humans conté no només la “llibertat de religió”, sinó també la “llibertat d’expressió”, que inclou “la llibertat de donar i rebre informacions sense interferències de les autoritats públiques”.
Chaouqui s’ha expressat via Facebook recordant el seu embaràs: “Hi ha un minimputat de 17 mil·límetres que anirà al tribunal amb la mare sense el seu advocat de confiança”. “He desafiat la brutícia, com m’havia demanat Francesc, i ara ¿hauria de tenir por de les mentides? Cap. Tots amb mi. Pel Papa. Som-hi!”, afegeix.
Vallejo, segons la premsa italiana -l’audiència era a porta tancada-, hauria afirmat dins la sala: “Estic tranquil, aquí em tracten molt bé i em sento protegit”.
La pròxima audiència se celebrarà el 30 de novembre. El tribunal vaticà, presidit per Giuseppe Della Torre, confia a poder acabar el judici abans del 8 de desembre, data d’inici del Jubileu.