El comandant rus bregat a Síria que s'ha estrenat amb una pluja de míssils sobre Ucraïna

Home de confiança de Putin, Serguei Surovikin és conegut pels abusos contra la població civil

El president rus Vladimir Putin (davant, a la dreta) flanquejat pel comandant de les tropes russes a Síria, el coronel general Sergei Surovikin (davant, a l'esquerra) a la base aèria de Hmeimim (també Khmeimim), al sud-est de la ciutat de Latàkia a Síria, 11 de desembre de 2017.
11/10/2022
3 min

BarcelonaDissabte el van nomenar i dilluns va demostrar al món un tastet dels seus mètodes de guerra. Serguei Surovikin, el nou comandant que dirigeix les operacions de les forces russes a Ucraïna, es va estrenar amb una pluja de míssils que van caure ahir dilluns sobre una quinzena de ciutats ucraïneses, inclòs el centre de Kíiv. No va ser cap sorpresa per als qui el coneixien: havia comandat les forces aèries russes a Síria i, segons Human Rights Watch, va ser el responsable de desenes d'atacs per terra i aire contra "habitatges, escoles, instal·lacions sanitàries i mercats: els llocs on la gent vivia, treballava i estudiava".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El ministeri de Defensa rus va anunciar-ne l'ascens el 8 d'octubre, unes hores després de l'explosió al pont de Kertx que uneix Crimea amb Rússia, una de les joies de la corona de Vladímir Putin. I no és un detall menor: els falcons pressionen Putin perquè imposi mà dura davant els retrocessos sobre el terreny de les tropes russes a causa de la contraofensiva ucraïnesa. Per això el nomenament, a diferència dels anteriors que s'havien sabut a través de filtracions, es va anunciar amb una nota de premsa del ministeri de Defensa.

Surovikin, nascut a Sibèria fa 55 anys, és conegut per la premsa oficialista russa com el "general Harmagedon" pels seus mètodes indiscriminats. Després d'haver servit a les forces especials en la invasió russa de l'Afganistan, va aparèixer per primer cop als mitjans en el cop d'estat fallit del 1991 contra l'aleshores president Mikhaïl Gorbatxov. El portal rus Meduza explica que el militar tenia 24 anys i dirigia una unitat d'infanteria que va passar per sobre de les barricades dels manifestants pro democràcia a Moscou. Tres manifestants van morir, un dels quals esclafat pels tancs. El cop va fracassar i Surovikin es va passar uns quants mesos detingut, però finalment li van retirar els càrrecs perquè la Fiscalia va considerar que "complia ordres".

L'episodi ha estat elogiat pel contractista militar privat i fundador del grup Wagner, Evgeni Prigozhin, que també ha desplegat les seves unitats a Ucraïna per pal·liar la falta de soldats regulars russos. AIxí va celebrar el nomenament de Surovikin: "Va rebre ordres, va pujar al tanc i no va dubtar a salvar el país". El general era a la llista dels primers alts càrrecs russos sancionats per la Unió Europea el dia abans que comencés la invasió.

Serguei Surovikin en una imatge recent.

De Txetxènia a Síria

El general va teixir vincles estrets amb Wagner des que el maig del 2017 el van escollir per dirigir la intervenció militar russa a Síria, que va ser vital per a la supervivència del règim de Baixar al-Assad, acorralat pel moviment de protesta. Segons The New York Times, el comandant rus va ser en aquella etapa l'interlocutor amb l'exèrcit dels Estats Units, que intervenia al país contra l'Estat Islàmic, per evitar xocs entre els avions de combat nord-americans i els russos. Dos anys més tard es va convertir en el comandant de les forces aeroespacials russes. Així, tot i que la major part de la seva carrera la va fer en la infanteria, també ha après a dirigir la guerra des de l'aire. Des de l'inici de la invasió russa d'Ucraïna, Surovikin ha comandat els batallons desplegats al sud, que van aconseguir ocupar la ciutat de Sievierodonetsk, a la província de Lugansk.

El principal repte del general rus –que el 1995 va ser condemnat per tràfic d'armes tot i que la sentència va ser anul·lada– serà resoldre els problemes estructurals que ha demostrat l'exèrcit rus a Ucraïna: els problemes d'abastiment, agreujats per l'atac al pont de Kertx, la falta de coordinació entre les unitats desplegades sobre el terreny i les mancances en informació i intel·ligència i les dificultats de reclutament.

Surovikin no s'ha perdut cap de les guerres més brutes que ha protagonitzat Rússia els últims trenta anys. Tampoc la segona guerra de Txetxènia, on va fer amistat amb Ramzan Kadírov, l'home fort del Kremlin a la zona, que havia estat molt crític amb els comandants sobre el terreny i dilluns va celebrar els bombardejos russos sobre Ucraïna proclamant-se "100% satisfet amb l'operació".

stats