Internacional25/08/2021

Tsunami de colors contra els fums als carrers de Londres

Extinction Rebellion fa dues setmanes de protesta contra les inversions als combustibles fòssils

Mar Sala
i Mar Sala

BarcelonaCentenars de manifestants del moviment internacional d’acció directa no-violenta pel clima, Extinction Rebellion (XR), han iniciat aquest dilluns dues setmanes de protesta i "desobediència civil" ocupant Whitehall, una de les principals artèries de Londres, amb una demanda clara: "Aturar les inversions en combustibles fòssils immediatament". El moviment acusa els països rics d'haver gastat 34.000 milions d'euros més en combustibles fòssils que en energia neta des de l'inici de la pandèmia. "Aquesta protesta és molt necessària: ens estem quedant sense temps, hem de fer tot el possible per aconseguir que els polítics prenguin accions", defensa un altre jove manifestant. La policia ha detingut almenys 118 activistes, segons el diari Evening Standard.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"La ciència és clara: estem destruint els sistemes de suport vital de la Terra. Cal tallar ràpidament les emissions de carboni a tot el món. El govern del Regne Unit no està actuant a la velocitat necessària. Vivim un fracàs complet de lideratge", clama des d'enmig d'una protesta Kate Raworth, professora de l'Institut de Canvi Ambiental de la Universitat d'Oxford.

Cargando
No hay anuncios
Dimecres al matí, els activistes treuen els seus recursos per seguir interrompint l'activitat diària de la ciutat.

La protesta no només clama per la justícia climàtica, també hi ha espai per a les lluites pels drets dels animals, es parla de feminisme i del colonialisme en el sistema econòmic actual, així com de la importància de protegir els drets dels pobles indígenes i es denuncia la indústria tèxtil i el seu impacte en països en desenvolupament.

Cargando
No hay anuncios

Dimarts al migdia diversos activistes van aturar el trànsit encadenant-se davant de la institució de recaptació d'impostos de Regne Unit, l'HMRC, per denunciar la seva vinculació directa amb el Barclays Bank, a qui el grup ecologista acusa d'haver generat inversions milionàries en la indústria de combustibles fòssils, després dels acords climàtics de París del 2015.

Cargando
No hay anuncios

L'ocupació del McDonald's

Una activista catalana ha participat en l'ocupació d'un restaurant de McDonald's. Dimarts a la tarda Nunu Sala, d'Animal Rebellion Barcelona, en conversa amb l'ARA, va explicar des de l'interior del recinte que cap a les tres de la tarda, després d'un entrenament per organitzar-se i conèixer els possibles efectes legals de l'acció, hi van entrar discretament en grups de cinc. Una vegada els 57 manifestants van ser a dins, va començar la reivindicació.

Cargando
No hay anuncios

"Demanem que per al 2025 facin una transició a un sistema just i sostenible, basat en plantes, i que eliminin els productes de procedència animal", explica la Nunu. "A més de tota la destrucció de l'Amazònia i la seva contribució a la crisi climàtica, és una empresa que no deixa als treballadors crear un sindicat. Els donem el nostre suport", afegeix.

"Sabem que estem parlant des d'una posició privilegiada, jo per exemple he vingut des de Barcelona, però ens solidaritzem amb tot el que els està passant als indígenes de l'Amazònia i totes les injustícies que representa el sistema d'alimentació basat en animals". Pocs minuts després, a les 22 h, la policia metropolitana va desallotjar "de males maneres" el recinte i va detenir 36 manifestants.

Cargando
No hay anuncios

Què demana el moviment?

Bàsicament, "el moviment denuncia la inacció dels governs enfront de la crisi climàtica i ambiental", explica a l'ARA Nathaniel Rugh, cofundador de XR Mallorca. "L'acció directa no-violenta funciona més que qualsevol manifestació normal, perquè crea disrupció". Afegeix que l'extensa protesta que s'està produint a Londres és important "perquè el Regne Unit i el conjunt de països europeus són de les economies més grans del món, i mentre tinguin la capacitat d'invertir en combustibles fòssils, hem de seguir reivindicant". Obert el compte enrere per a les cimeres mundials sobre el clima –COP26, que se celebrarà a Glasgow al novembre– i sobre la biodiversitat –COP15, a Kunming, a la Xina, a l'octubre–, els activistes reclamen actuació immediata. "D'alguna manera el col·lapse climàtic és aquí, i no pararem fins que el dilema estigui sobre la taula", sentencia la Nunu.