El coala passa a ser una espècie amenaçada
El govern australià atén les recomanacions dels experts i formularà un pla de protecció per a aquests animals
BarcelonaEls coales van pel camí de convertir-se en una espècie en perill d'extinció. De moment, aquest divendres el govern australià ha fet el pas de declarar-los oficialment "espècie amenaçada" pujant-los un graó més en la seva classificació, que ja era de "vulnerable" des del 2012. L'icònic animal australià estarà ara considerat amenaçat en tres estats de l'est d'Austràlia: Queensland, Nova Gal·les del Sud i el Territori de la Capital Australiana (ACT, per les sigles en anglès). En dos estats més en què també està present, Victòria i Austràlia del Sud, no ha sigut declarat amenaçat.
Els devastadors incendis de l'estiu 2019-2020, definit com "l'estiu negre" australià, van matar almenys 6.000 coales només a Nova Gal·les del Sud, segons dades de WWF. Una catàstrofe atiada per la crisi climàtica que es va afegir a les sequeres, les malalties com la clamídia i sobretot a dècades de pèrdua del seu hàbitat per l'expansió urbanística i per l'explotació comercial dels boscos de l'est d'Austràlia. Tot plegat està reduint enormement les poblacions de coales, que ja l'any 2016 es calculava que havien caigut en un 24% en les últimes tres generacions.
Es desconeix exactament quants coales queden a Austràlia. L'estudi d'una comissió encarregada pel govern australià l'any 2020 va admetre que la xifra estimada de 36.000 coales que vivien només a l'estat de Nova Gal·les del Sud havia quedat "obsoleta" després dels intensos i devastadors incendis d'aquell estiu. Aquest estudi, de fet, ja alertava que si no es feia res els coales podrien haver-se extingit del tot a Nova Gal·les del Sud l'any 2050.
L'Australian Koala Foundation creu que només en queden ja uns 80.000 a tot el país, però admet que "molts científics no donen suport" al seu càlcul. "Ens faria molt feliços estar equivocats", afegeixen. Una altra estimació parlava de 330.000 coales l'any 2016, però atesa la dificultat de recompte admetien també un ampli marge d'error. El que està clar és que, malgrat els diversos programes de reintroducció, les poblacions actuals de coales són molt menors a les que hi havia quan van arribar els europeus al país: entre finals del segle XIX i principis del XX, la caça de coales per la seva pell va provocar la seva total extinció als estats d'Austràlia del Sud i Victòria, on dècades més tard van ser reintroduïts.
Ara, a més de les sequeres i els incendis que provoca la crisi climàtica, l'augment del CO₂ a l'atmosfera també els amenaça, perquè està reduint molt els nutrients de les fulles d'eucaliptus, que són l'única font d'aliment d'aquests animals. És per això que la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UINC) va incloure el coala en la seva llista d'animals més vulnerables al canvi climàtic.
Seguint les recomanacions del seu comitè científic d'espècies amenaçades, la ministra de Medi Ambient australiana, Sussan Ley, ha anunciat el canvi de classificació dels coales en un comunicat i ha afegit que es reunirà amb els governs de Nova Gal·les del Sud, Queensland i l'ACT per elaborar un pla de recuperació de l'espècie. El govern australià de Scott Morrison, que busca la reelecció en els comicis d'aquest any, va anunciar també fa poc una partida de 74 milions de dòlars australians (46,6 milions d'euros) per a la protecció dels coales.
Desforestació per mineria i canvi climàtic
Una investigació de la Fundació per a la Conservació Australiana ha revelat aquesta mateixa setmana que en l'última dècada el govern australià ha autoritzat la desforestació de més de 25.000 hectàrees de bosc dins dels hàbitats dels coales, la majoria (un 61%) per a l'explotació minera, però també per a la construcció de vies de transport (12%) i per construir zones residencials (11%). Unes xifres que poden ser molt més altes, ja que investigacions prèvies han constatat que l'àrea desforestada fins ara és un 95% més gran que la que el govern autoritza. A més, les zones obertes per a l'agricultura no es tenen en compte en la llei mediambiental australiana, i la tala d'arbres per la fusta també està exempta d'aquestes lleis, diu la Fundació.
"L'extensió que el govern aprova per desforestar en hàbitat dels coales ha crescut cada any des del 2012, així que el primer que haurien de fer el govern federal i els estatals per als coales és aturar immediatament la destrucció del seu territori per a projectes comercials", deia aquest divendres la directora de la campanya de natura de la Fundació per a la Conservació Australiana, Basha Stasak, després de conèixer l'anunci del govern.