ESTATS UNITS
Internacional01/03/2016

A la conquesta d’un Superdimarts decisiu

Clinton i Trump aspiren a guanyar en la majoria de la dotzena d’estats que avui celebren primàries

Núria Ferragutcasas
i Núria Ferragutcasas

WashingtonHillary Clinton i Donald Trump aspiren avui a un Superdimarts dolç per a les seves campanyes. Són els favorits en la majoria de la dotzena d’estats que avui celebren primàries o caucus presidencials. Tota la pressió, doncs, és per als seus rivals.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La qüestió no és si Trump o Clinton tindran una bona nit, que segur que la tindran, sinó si el seu èxit electoral serà prou contundent per sentenciar les curses per a la nominació a la Casa Blanca republicana i demòcrata respectivament. Bernie Sanders, el senador de Vermont que es declara socialista demòcrata i que ha estroncat una plàcida coronació de l’ex secretària d’estat dels Estats Units, necessita victòries clau a Minnesota, Colorado, Vermont i Massachusetts i tenir un bon resultat a Oklahoma si vol mantenir viva la seva candidatura.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, els candidats republicans Ted Cruz i Marco Rubio han d’aconseguir alguna victòria en alguns dels estats en joc i evitar que Trump obtingui triomfs per golejada.

Cargando
No hay anuncios

El gran avantatge dels rivals dels dos favorits de les primàries és que els delegats que s’escullen avui a cada estat -i que seran els encarregats de nominar un candidat presidencial a la convenció dels partits del juliol- es repartiran entre els candidats de manera proporcional. Per tant, Sanders, Rubio i Cruz necessiten evitar ser apallissats.

Els sondejos auguren bons resultats per a Trump i Clinton, sobretot, als estats del sud, tot i que encara hauran d’esperar almenys unes setmanes per dissipar dubtes sobre la fortalesa de la seva candidatura i cantar victòria. De fet, els delegats dels estats que es repartiran avui només representen una quarta part del total.

Cargando
No hay anuncios

Les tres victòries dels quatre comicis celebrats que han aconseguit tant el magnat immobiliari novaiorquès com l’ex primera dama dels EUA han impulsat les seves campanyes just abans del Superdimarts, la jornada electoral més important de les primàries presidencials. Si mantenen avui aquest impuls -anomenat momentum en l’argot polític nord-americà- ho tindran tot de cara per ser proclamat candidats.

Segueix en aquest interactiu la cursa a la Casa Blanca, estat per estat.El triomf rotund de Clinton a Carolina del Sud de dissabte augura un mal resultat de Sanders en la majoria dels onze estats que voten avui. Sis d’ells (Alabama, Arkansas, Geòrgia, Tennessee, Texas i Virgínia) es troben al sud i tenen una població amb un nombre important de votants afroamericans i llatins.

Cargando
No hay anuncios

Tant a Nevada com a Carolina del Sud Clinton va obtenir entre el 70 i el 80% del vot afroamericà, clau per guanyar a les primàries demòcrates dels estats del sud. Les seves xifres entre llatins no són tan bones, però obté un suport més gran que Sanders. Així, avui, el senador ha de demostrar que pot guanyar o convèncer una gran part d’aquests votants si vol aturar la cada cop més inevitable candidatura de Clinton.

D’altra banda, Sanders està obligat a fer una campanya molt millor que la de la seva rival, ja que no té el suport de les elits del partit. Dels més de 4.700 delegats que es reuniran a la convenció del partit a Filadèlfia el juliol que ve, 714 són delegats no elegits, els anomenats superdelegats. La gran majoria són càrrecs del partit i, de moment, aposten clarament per l’ex secretària d’estat. Clinton ja té el suport de 451 superdelegats. Tot i que no seran decisius, sí que faran més difícil una victòria del senador que es presenta com un outsider, un polític independent.

Cargando
No hay anuncios

Rubio i Cruz contra Trump

Durant mesos, a les primàries republicanes ningú es va atrevir a atacar Trump. La majoria de contrincants esperaven que ell mateix enfonsés la seva excèntrica candidatura. Però aquestes prediccions, com les de molts periodistes i experts polítics, han resultat totalment errònies. El multimilionari i exestrella de televisió no sols es manté en la cursa sinó que la lidera amb contundència.

Cargando
No hay anuncios

Per això, en els últims dies els candidats i senadors Marco Rubio i Ted Cruz han iniciat una sèrie d’atacs per evitar que Trump s’escapi després de la jornada electoral d’avui. Rubio és la gran esperança de les elits però encara no ha guanyat cap primària. Cruz és el candidat de l’ala ultradretana del partit, però el seu pobre resultat al conservador estat de Carolina del Sud -tercer lloc amb un 22% del vot- ha posat en evidència que té un suport dèbil entre els votants evangèlics.

Rubio i Cruz lluiten per erigir-se en l’alternativa de Trump. Però si la cursa republicana no es converteix aviat en un combat de dos, el magnat novaiorquès té totes les paperetes per ser el candidat republicà a les presidencials de novembre.