Internacional20/04/2016

Victòries contundents de Trump i Clinton a Nova York

La candidata demòcrata s'imposa a Sanders amb el 57,9% dels vots, mentre que el magnat republicà continua ampliant el marge respecte dels seus rivals amb el 60,5% dels suports

Jaume Masdeu
i Jaume Masdeu

Nova YorkConsulteu aquí tots els resultats en la cursa cap a la Casa Blanca

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els dos favorits arribaven amb urgències a Nova York. El republicà Donald Trump venia d’unes setmanes desafortunades en què va acumular errors i derrotes, i la demòcrata Hillary Clinton havia perdut set de les vuit últimes primàries a mans d’un combatiu Bernie Sanders. Tocava reaccionar i els dos favorits ho han fet amb contundència, imposant-se fins i tot amb més diferència de la que pronosticaven els sondejos. Tant Trump com Clinton han esvaït dubtes i han aplanat el camí cap a la nominació dels seus partits respectius.

Cargando
No hay anuncios

El Trump que, amb Sinatra de fons, celebrava la victòria a la torre que porta el seu nom a la Cinquena Avinguda de Manhattan tenia motius per a l’eufòria. Havia sumat un 60,5% dels vots que li atorguen 89 dels 95 delegats en joc, deixant Ted Cruz amb el marcador a zero i John Kasich aconseguint esgarrapar-ne 3. Curiosament, Trump ha guanyat a tot l’estat excepte a Manhattan, que és on té les bases del seu negoci; allà el moderat Kasich l’ha superat.

Trump jugava a casa i ho ha aprofitat per guanyar per golejada. Amb aquest resultat i la recompensa corresponent en forma de delegats s’acosta al gran objectiu, sumar la xifra màgica de 1.237 delegats que li atorgarien la nominació automàtica, sense haver de passar per una convenció oberta on l’aparell del partit republicà tindria més marge de maniobra. Els últims dies Trump ha mantingut una batalla oberta amb els dirigents del seu propi partit, als quals acusa de maniobrar per prendre-li allò que ell considera que li correspon pels vots que està sumant: la nominació. Fins i tot a l’hora de la celebració ha carregat un cop més contra les regles del partit republicà i la utilització que en fan els seus dirigents per, segons la seva interpretació, barrar al pas a un candidat incòmode.

Cargando
No hay anuncios

Clinton: "La victòria és a la vista"

L’altra gran guanyadora d’aquestes eleccions ha estat Hillary Clinton. S’ha emportat la victòria amb 33 punts de diferència sobre Sanders. Malgrat que el senador de Vermont s’ha bolcat els últims dies en la campanya a Nova York, i amb actes multitudinaris, l’assistència als mítings no s’ha traduït en vots. Tampoc la dosi extra d’agressivitat que ha exhibit contra Clinton, i que ha fet que el debat demòcrata deixés de ser de guant blanc, no li ha pagat els dividends que esperava.

Cargando
No hay anuncios

Clinton també s’ha multiplicat, ha pujat al metro, ha visitat Harlem, s'ha menjat un gelat en públic i ha passejat pels carrers de la ciutat on té instal·lat el seu quarter general i que ha fet seva des dels seus dos mandats com a senadora. Després de tant d'esforç ha assaborit una victòria que ha superat les expectatives del seu equip –s’aproxima al 60% (57,9) dels vots enfront del 42,1% i escaig de Sanders– i que l’ha portat a declarar que amb aquest resultats “la victòria és a la vista”.

Tots dos han rivalitzat sobre qui era més de Nova York, Clinton com a filla política de la ciutat, Sanders, com a fill biològic –va néixer a Brooklyn, tot i que des de jove no hi ha tornat i que el seu estat ara és Vermon– Al final, Nova York, ha elegit Hillary.

Cargando
No hay anuncios

Clinton i Trump, una candidata cantada des de feia temps i un candidat a qui ningú no esperava; una professional de la política i un milionari i xouman novell en aquestes guerres; una pragmàtica assossegada i un populista bocamoll; dos personatges als antípodes un de l’altre que, avui, són més a la vora de trobar-se en la confrontació final per la presidència dels Estats Units.