Clinton i Trump s’acosten al duel final
El republicà s'ha imposat en les primàries de cinc estats del nord-est amb percentatges superiors al 60% i l'aspirant demòcrata ha guanyat en quatre
Nova YorkS’aproxima la batalla final entre Hillary Clinton i Donald Trump per la presidència dels Estats Units. Després de la rotunda victòria de tots dos la setmana passada a Nova York, aquest dimarts han repetit victòria i contundència a les primàries a cinc estats del nord-est: Pennsilvània, Maryland, Connecticut, Delaware i Rhode Island. Trump s’ha imposat als cinc estats amb percentatges pròxims al 60%, i Clinton, a 4 dels 5, només se li ha escapat el modest Rhode Island.
Amb aquestes victòries s’aproximen tant al nombre de delegats necessaris per ser nominats que tots dos ja s’hi veuen i actuen com a tals. “Em considero el presumpte nominat”, ha declarat un Trump, pletòric, en conèixer els resultats, i ha rematat: “Pel que fa a mi, s’ha acabat”.
Segueix el resultat de les primàries nord-americanesI Clinton ha enfocat tot el seu discurs a transmetre un missatge: és hora d’unir el partit i fer front als republicans perquè, ha afegit, “voteu Sanders o em voteu amb mi, és molt més el que ens uneix que el que ens separa”. Clinton ha subratllat els punts comuns amb el seu rival demòcrata, els salaris baixos, les desigualtats, el control de Wall Street, la cobertura social, el canvi climàtic i les energies renovables, un discurs intencionadament conciliador amb els seguidors de Sanders, als quals necessitarà per al duel final previsiblement contra Donald Trump. Li interessa especialment captar els votants joves, un sector que entre els demòcrates s’apunta massivament a Sanders i mira Clinton amb profunda desconfiança.
Amb la calculadora a la mà encara no hi són, però per matemàtiques i per impuls polític és difícil imaginar com Clinton i Trump poden perdre la nominació en els dos mesos que encara queden de primàries. Precisament per això, tots dos han coincidit a centrar els atacs no tant en els seus rivals de partit, sinó en el contrincant que esperen trobar a partir del juliol. Donald Trump ha estat especialment dur amb Hillary Clinton, l’ha qualificat de deshonesta i de refugiar-se en la condició femenina per obtenir suports, de jugar la carta de ser dona. “Si Clinton fos un home no aconseguiria ni el 5% dels vots”, ha declarat Trump fent honor al que havia dit només uns minuts abans, que diguin el que diguin els seus assessors, ell no canviarà el seu estil per intentar ser més “presidenciable”, que no modificarà la seva personalitat, perquè és la que l’ha portat on és ara, contra tots els pronòstics.
L’escombrada de Trump i Clinton ha deixat tres grans derrotats. Els republicans Ted Cruz i John Kasich sabien que jugaven en terreny difícil, però derrotes tan rotundes qüestionen les seves cada cop més remotes opcions i amenacen de deixar en paper mullat la seva última i poc reeixida maniobra, coordinar campanyes per frenar Trump. Una iniciativa que arriba tard, són molts els estats que ja han votat, i que ni ells mateixos no defensen convençuts. En canvi, ha donat un nou argument a Trump per desenvolupar la seva tesi preferida, la confabulació de tothom contra ell.
Pel cantó demòcrata, Sanders també s’acomiada pràcticament de qualsevol opció de ser el nominat, tot i que en un comunicat al final de la jornada electoral ha deixat molt clar que seguirà en la cursa fins que s’hagi comptat l’últim vot. És la millor manera que pot tenir d’influir en el programa de Clinton, a la qual ja ha obligat a girar el discurs cap a l’esquerra, i podrà continuar exercint pressió mentre continuï com a candidat, és a dir, fins a la mateixa convenció del juliol.