Clinton i Sanders s'enfronten per Wall Street i sobre qui és més progressista

Els dos candidats demòcrates a la Casa Blanca s'intercanvien atacs en el seu primer cara a cara. A quatre dies de les primàries de Nou Hampshire, el senador de Vermont és el favorit

Els candidats demòcrates Bernie Sanders i Hillary Clinton en el debat abans de les primàries presidencials de Nou Hampshire.
Núria Ferragutcasas
05/02/2016
2 min

WashingtonHillary Clinton i Bernie Sanders han mantingut un debat encès aquesta matinada –hora catalana–. Els dos candidats demòcrates a la Casa Blanca s'han intercanviat atacs, s'han enfrontat sobre qui és més progressista i han discrepat sobre com regularitzar Wall Street en el seu primer cara a cara després de la retirada del tercer candidat, Martin O'Malley.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Clinton, que ha sortit molt combativa a l'escenari de la Universitat de Nou Hampshire per recuperar la iniciativa de la cursa després de la seva pírrica victòria a Iowa, ha acusat el senador de Vermont d'insinuar que tots els polítics que reben diners de grups d'interessos poden ser comprats. "Ja n'hi ha prou. Si tens alguna cosa a dir, digue-ho", li ha etzibat, i després ha afegit de manera contundent: "Mai he canviat un vot per una donació".

Sense contestar a la seva acusació, Sanders ha insistit que el sistema polític del país està trencat i afavoreix els més rics. "És per alguna raó que aquesta gent [els grups d'interès] posa enormes quantitats de diners al nostre sistema polític", ha dit.

Durant la primera mitja hora de debat, Clinton ha estat molt agressiva amb el seu rival, que és el favorit de les primàries de Nou Hampshire del proper dia 9. Sanders té un avantatge de gairebé 20 punts sobre l'exprimera dama, segons RealClearPolitics.

Els dos candidats han defensat també les seves propostes per enfortir la regularització de Wall Street. Mentre Sanders vol reinstaurar la llei Glass-Steagal del 1933, que separa la banca comercial de la d'inversió i va ser derogada el 1999, Clinton creu que cal un pla més ampli que adreci no sols els bancs sinó altres empreses i els polèmics bancs a l'ombra.

Qui és més progressista?

El segon gran xoc de la nit ha estat sobre què és progressisme i sobre quin dels dos candidats és més progressista. "Progressista és aquell que aconsegueix progrés. I això és el que pretenc fer", ha subratllat l'exsecretària d'Estat dels EUA, que també ha fet una crítica velada al programa electoral de Sanders quan ha dit que ella no fa promeses que no pot complir.

Per la seva part, el senador Sanders ha recordat que la mateixa Clinton es va definir com a moderada, i ha insistit que el que cal és "una revolució política". La cursa per la nominació presidencial demòcrata ha estat presentada per alguns com una elecció entre el pragmatisme de Clinton i l'idealisme de Sanders.

Candidata de l'establishment

El senador de Vermont ha afirmat també que ell no és el candidat de les elits perquè no té cap SuperPAC –els comitès electorals independents finançats per grans fortunes, empreses i sindicats–. I s'ha mostrat un cop més orgullós del suport que rep de centenars de milers de votants.

"Clinton té el suport de tot l'establishment. Nosaltres tenim més d'un milió de persones [...], la nostra campanya és una campanya del poble, per al poble i pel poble", ha assegurat Sanders poc després que l'exsecretària d'Estat fes gala del suport que ha rebut de diferents polítics del partit Demòcrata, entre els quals, l'exgovernador de Vermont, Howard Dean.

stats