Internacional08/06/2016

Clinton: "A les nenes que somien: pots ser el que vulguis, fins i tot presidenta"

Hillary Clinton fa història i serà candidata a la presidència dels Estats Units amb el repte de convèncer els joves

Núria Ferragutcasas
i Núria Ferragutcasas

WashingtonHillary Clinton està disposada a trencar una vegada per totes el sostre de vidre de la presidència dels Estats Units. Aquesta matinada –hora catalana– s'ha proclamat la primera dona candidata d'un gran partit a la Casa Blanca i ha subratllat que la seva campanya té com a objectiu garantir que "no hi ha límits per a ningú".

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Gràcies a vosaltres, hem aconseguit una fita històrica", ha celebrat emocionada i molt somrient des de Brooklyn, Nova York, poc després d'obtenir triomfs a Nova Jersey i Nou Mèxic que amplien la seva majoria de delegats necessària per assegurar-se la candidatura presidencial demòcrata. Hores més tards s'ha confirmat també la seva victòria a Califòrnia, l'estat amb major nombre de delegats dels que es disputaven aquests dimarts, i els 257 vots que hi ha aconseguit han consolidat del tot la seva victòria.

Cargando
No hay anuncios

En un vídeo de la campanya que ha fet públic en el moment de proclamar-se guanyadora s'hi veuen grans figures de la lluita de les dones entre les quals, Shirley Chisholm, la primera afroamericana elegida al Congrés i a concórrer a unes primàries democràtes, i Gloria Steinem, líder del moviment feminista.

"Si els EUA han de liderar, hem d'aprendre més de les dones del món que han obert nous camins", diu el vídeo titulat: "Hem fet història".

Poc abans de proclamar la seva victòria, Clinton va dedicar la seva fita històrica a cada una de les nenes que “tenen grans somnis”. “Sí, pots ser el que vulguis, fins i tot presidenta”, va tuitejar.

Cargando
No hay anuncios

Tot i així, aquest moment històric no entusiasma com ho va fer ara fa vuit anys la històrica candidatura del primer afroamericà a la presidència dels Estats Units. Hillary Clinton es troba lluny de mobilitzar els votants demòcrates com ho va fer Barack Obama. La seva llarga experiència en la política no l’ajuda gaire en un any electoral amb sentiments forts contra l’establishment. Tampoc ho ha fet la carta de gènere.

Mentre les generacions de dones més grans han abraçat la seva candidatura, les més joves prefereixen el seu rival, Bernie Sanders. Conscient d'això, Clinton va demanar als seguidors del seu rival, el senador Bernie Sanders, que s'uneixin a ella en la seva lluita contra Donald Trump, el candidat republicà, per guanyar la presidència del país aquest novembre.

La candidata demòcrata va felicitar Sanders per la seva "extraordinària campanya" i va afegir que el "debat vigorós" dels últims mesos "ha sigut bo per al Partit Demòcrata i per a Amèrica".

Cargando
No hay anuncios

Sanders es manté a la cursa electoral

Però Bernie Sanders no va esperar els resultats de Califòrnia per anunciar que es mantindrà a la cursa presidencial fins al final. Després de donar gràcies als seus seguidors i de subratllar l'èxit de la seva campanya, va anunciar que té la intenció de "portar la lluita per la justícia fins a la convenció del partit a Filadèlfia al juliol".

"No permetrem que Donald Trump es converteixi en president dels Estats Units", va dir entre aplaudiments. Però va afegir que l'objectiu no és sols derrotar el magnat de la immobiliària, sinó també "transformar el país".

Cargando
No hay anuncios

L'exsecretària d'Estat dels EUA ha patit per obtenir una nominació demòcrata que s'esperava fàcil a l'inici de la cursa electoral. Clinton no aixeca passions com Sanders, i és una de les candidates més impopulars de la història electoral del país: un 56% dels nord-americans en tenen una opinió desfavorable.

La majoria de les mil·lennials no tenen el mateix sentit d’urgència que les seves mares o les seves àvies en la qüestió de gènere i es regeixen més pels programes electorals a l’hora d’escollir el seu candidat.

De fet, moltes d’elles creuen que tard o d’hora els EUA tindrà una dona president, però no creuen que Clinton hagi de ser la primera perquè desconfien, com la majoria dels joves i votants blancs demòcrates, dels seus lligams amb Wall Street.

Cargando
No hay anuncios

Tot i així, tot apunta que aviat Barack Obama s'unirà a la seva campanya per galvanitzar al màxim el vot demòcrata. Aquest mateix dimecres al matí, el president dels Estats Units ha trucat a la ja candidata demòcrata per felicitar-la. "La seva històrica campanya ha inspirar milions i és una extensió de la seva lluita vital per les famílies i els nens de les classes mitjanes", ha dit el portaveu de la Casa Blanca, Josh Earnest.

Obama també ha parlat per telefon amb Bernie Sanders, amb qui ha quedat de reunir-se demà dijous a la Casa Blanca, a petició de Sanders. "El president ha agraït al senador Sanders per energitzar milions de nord-americans amb el seu compromís amb qüestions com la lluita contra les desigualtats econòmiques i la influència dels interessos en la política", ha afegit Earnest.

Clinton i Trump apugen el to de la campanya

Cargando
No hay anuncios

En el seu discurs, Clinton va contraposar el seu missatge integrador amb el del seu contrincant republicà. "Ell [Donald Trump] no sols està tractant de construir un mur entre els Estats Units i Mèxic. Ell està tractant de construir un mur entre els nord-americans".

Clinton va intensificar els seus atacs contra Trump i va assegurar que els seus valors i la seva retòrica el converteixen en un candidat "no apte per ser president".

Per la seva banda, Donald Trump també va aprofitar el seu discurs, que va llegir amb teleapuntador, per atacar la candidata demòcrata. El multimilionari novaiorquès va denunciar "la corrupció dels Clinton" i va anunciar que dilluns que ve farà un discurs sobre ells.

Cargando
No hay anuncios

Altres raons del perquè algunes dones no donen suport a la candidatura de Hillary Clinton són les seves afinitats polítiques i les seves experiències de vida. Els politòlegs Brian Schaffner, Cherie Strachan i Lori Poloni-Staudinger van estudiar aquest últim argument i van veure que les dones que havien patit discriminació de gènere a l’escola o la feina estaven més inclinades a votar per Clinton.

“La ‘bretxa entre mare i filla’ entre les dones votants demòcrates té menys a veure amb la desaparició del feminisme i més amb les seves experiències”, conclouen en un article al diari 'Washington Post' on expliquen el seu estudi.

Repetir la coalició Obama

Cargando
No hay anuncios

Clinton necessita repetir la coalició electoral d’Obama –integrada per minories, dones i joves– si vol guanyar el novembre. Aquest repte passa per convèncer, sobretot, els més joves. Les primàries demòcrates van revelar que té un gran suport entre minories i dones grans, però un gran dèficit entre els joves. És per això que els pròxims dies i mesos s’esforçarà per persuadir aquest electorat. La demòcrata espera fer-ho amb l’ajuda d’Obama, però també de Sanders si, finalment, es retira de la cursa i li dóna suport.

Quan Victoria Woodhull va presentar la seva candidatura a la presidència dels Estats Units, el 1872, les dones no podien votar. Però segurament, no imaginava que haurien de passar gairebé més de 150 anys per veure una dona a un pas de la Casa Blanca.