Clinton escombra Sanders a Carolina del Sud
La candidata arrasa en les primàries gràcies al vot afroamericà i encara amb força el Superdimarts
WashingtonHillary Clinton va arrasar a les primàries demòcrates de Carolina del Sud ahir a la matinada (hora catalana). El triomf la consolida encara més com la favorita de la cursa cap a la nominació presidencial demòcrata i, a més, impulsa la seva candidatura de cara al Superdimarts de demà, una cita en què votaran 11 estats i en què es decideix el nombre més alt de delegats en una sola tongada.
L’ex primera dama, i ex secretària d’Estat dels Estats Units amb Barack Obama, va guanyar a Carolina del Sud gràcies a un gran suport dels votants afroamericans, que representen més del 50% de l’electorat demòcrata d’aquest estat. Clinton va obtenir un 76% dels vots, que es tradueixen en 39 dels 59 delegats en joc. El seu rival, el senador de Vermont Bernie Sanders, es va haver de conformar amb un 24% del vots, que li donen 14 delegats per al recompte final. La diferència que va aconseguir Clinton va ser superior a la que Obama va obtenir en aquest mateix estat contra ella el 2008.
D’altra banda, els resultats van confirmar les anàlisis dels experts sobre els caucus de Nevada, de la setmana passada, que van revelar que les minories prefereixen l’ex primera dama. De moment, el senador de Vermont només s’ha imposat a Nou Hampshire, un estat amb un 90% de població blanca.
L’hereva d’Obama
Hillary Clinton, que s’ha presentat en aquesta campanya electoral com l’hereva del president Barack Obama, ha buscat els últims dies connectar amb la comunitat afroamericana: ha promès continuar amb les polítiques d’actual president i reformar el sistema de justícia penal, que considera injust i que afecta, sobretot, els joves negres i llatins.
El vot dels afroamericans serà també important en cinc dels onze estats que celebren primàries i caucus demòcrates demà, durant la jornada coneguda com a Superdimarts. Clinton espera obtenir grans victòries en tots per distanciar-se encara més de Sanders. Després de Carolina del Sud, té en total 91 delegats, mentre que Sanders en té 65. Tots dos lluny encara de la majoria de 2.383 delegats necessària per guanyar la nominació.
Durant el seu discurs com a vencedora, Clinton va buscar el cos a cos amb el favorit de la cursa republicana, Donald Trump. “No necessitem fer els Estats Units grans de nou. Els Estats Units no han deixat mai de ser grans”, va clamar en una al·lusió a l’eslògan del magnat immobiliari. “En lloc de construir murs, hem de fer caure barreres”, va reblar, en una altra referència al magnat novaiorquès. Trump ha promès aixecar un mur a la frontera dels Estats Units amb Mèxic si guanya les eleccions.
Clinton va marcar diferències amb els missatges agressius i, fins i tot xenòfobs, del candidat republicà, i va afirmar que el país necessita “amor i generositat”.
La seva tercera victòria, després dels caucus d’Iowa i Nevada, ha sigut la més contundent i aixeca dubtes sobre la candidatura de Sanders. El senador de Vermont, que s’autodeclara socialista demòcrata en un país on la paraula socialista és vista com un insult, ha de demostrar que el seu suport va més enllà de la seva base de liberals blancs i joves.
Sanders no pararà
Un cop es va conèixer l’escrutini definitiu de Carolina del Sud, Sanders va reconèixer la “clara” victòria de la seva rival, però va recordar que a Nou Hampshire va ser ell qui es va acabar imposant. “Aquesta campanya tot just acaba de començar. Ara el que importa és què passa el Superdimarts”, va dir Sanders als seus seguidors des de Minnesota, un dels estats que celebra primàries demà. “La nostra revolució política està creixent estat per estat, i no ens aturarem ara”, va continuar, convençut que l’èxit de la seva candidatura a l’hora de mobilitzar els votants i les bases del partit li permetrà acabar donant la sorpresa.
Trump, entre els atacs de Rubio i el suport del KKK
Donald Trump, el favorit de la cursa republicana, es va passejar ahir pels programes dominicals de notícies per parlar de la seva candidatura i defensar-se dels últims atacs del seu rival, el senador de Florida Marco Rubio, que l’ha acusat de contractar treballadors indocumentats. El magnat novaiorquès, en una entrevista a la Fox, va dir que les contractacions les va fer el contractista que va escollir per construir la Torre Trump. D’altra banda, a la CNN, va evitar repudiar el suport de l’organització supremacista KKK. “Alguns grups d’aquesta associació poden estar bé i seria molt injust [repudiar-los]”.