Clinton aposta per un número dos moderat i que parla castellà
Tim Kaine, senador de Virgínia, l’ajudarà a guanyar un estat clau
WashingtonHillary Clinton ha decidit anar a cop segur amb l’elecció de Tim Kaine, senador de Virgínia, com el seu candidat a vicepresident dels Estats Units. Kaine és un polític moderat amb experiència que redueix la possibilitat d’un fiasco polític com el de Sarah Palin, la número dos del candidat republicà a la presidència del 2008, John McCain. I, a més, la pot ajudar a guanyar el seu estat, un dels que són clau per arribar a la Casa Blanca.
Kaine “està preparat per a aquesta feina” i és “un progressista a qui li agrada obtenir resultats”, va dir Clinton en la presentació del seu número dos en un míting a Miami, Florida. Dues qualitats que molts cops ha subratllat d’ella mateixa. Clinton i Kaine van demostrar tenir molt bona sintonia i es van lloar mútuament en els seus discursos.
La candidata presidencial demòcrata havia fet l’anunci la nit abans a través d’un missatge als seus seguidors i de les xarxes socials. La notícia va arribar una mica més tard del que s’esperava, possiblement pel tiroteig a Munic, Alemanya.
Amb Kaine, fill d’un petit empresari enginyer que va créixer a Kansas City, Missouri -un dels estats del cinturó industrial de l’Oest Mitjà dels EUA-, Clinton espera atraure els votants de classe treballadora blancs que, de moment, es decanten pel seu rival, el candidat republicà Donald Trump. A més, el senador de Virgínia parla un castellà fluid, una aptitud que pot ser una arma per consolidar, encara més, el ja favorable vot llatí per la candidata presidencial demòcrata.
Però caldrà veure’n els efectes. “Com moltes altres tries de vicepresident, Kaine probablement no influirà en el resultat [de l’elecció]. No atraurà conversos a la campanya de Clinton, però tampoc allunyarà votants ni donarà titulars negatius”, analitza Larry Sabato, professor de la Universitat de Virgínia. Tot i així, sí que creu que Kaine pot assegurar les opcions que té Clinton de vèncer a Virgínia, un estat que serà clau en les presidencials.
L’elecció de la ciutat de Miami per fer l’anunci no va ser a l’atzar. La campanya de Clinton espera que el vot llatí l’ajudi a guanyar aquest altre estat clau. “Benvinguts tots al nostre país, perquè tots som americans”, va dir Kaine en un castellà amb un marcat accent americà. La declaració era tot un atac implícit a la retòrica antiimigració de Trump.
Timothy Michael Kaine, de 53 anys, va estudiar dret a la universitat de Harvard, va ser advocat en defensa dels drets civils i té una dilatada carrera política com a alcalde de Richmond, Virgínia, i com a vicegovernador i governador d’aquest estat. Quan era jove, la seva fe catòlica el va portar a ser missioner jesuïta a Hondures. “Allà vaig aprendre els valors del meu país: fe, treball i família -va afirmar Kaine en el seu parlament-. Són els mateixos valors que els de la comunitat llatina”.
Atacs contra Trump
Tant Clinton com Kaine van atacar Trump. “Quan diu que només ell els pot solucionar [els problemes del país], no només s’equivoca sinó que també és perillós” per a la democràcia, va advertir l’exsecretària d’Estat dels EUA, que la setmana que ve acceptarà la candidatura demòcrata a la Casa Blanca i es convertirà en la primera dona de la història del país amb opcions de guanyar la presidència. Kaine, per la seva banda, va criticar el pessimisme de Trump i la seva carrera empresarial.
El senador demòcrata és un polític de centre i bipartidista que alguns mitjans qualifiquen d’avorrit i que, segurament, no entusiasmarà les bases més progressistes del Partit Demòcrata. Tot i així, té credencials d’esquerrà per ensenyar: va impulsar lleis per restringir l’accés a les armes i es va oposar a la pena de mort quan era governador.
Trump no va trigar gaire a posar un adjectiu al número dos de Clinton: elcorrupte Kaine, en referència als regals (legals) que va rebre quan era governador.