Prop de 2.000 estudiants protesten contra el canvi climàtic a Barcelona

La lluita liderada per l'activista sueca de 16 anys Greta Thunberg pren força arreu del món

Prop de 2.000 joves protesten a Barcelona en la primera gran manifestació estudiantil en defensa del medi ambient
Ara / Clara López
15/03/2019
4 min

BarcelonaProp de 2.000 estudiants s'han manifestat a Barcelona durant la primera gran manifestació estudiantil organitzada a escala mundial contra el canvi climàtic, convocada pel moviment Fridays for Future, fundat per la jove activista sueca Greta Thunberg i que va arribar a l'Estat fa poc més de dos mesos, quan van començar les concentracions davant la seu de la Generalitat a Girona. Entre els actes organitzats avui destaquen els de Madrid i Barcelona, on la manifestació ha recorregut el tram entre plaça Universitat i plaça Sant Jaume.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Ha vingut gent de la UB, de la UPC... Però també d'escoles i instituts. De fet, fins i tot tenim algunes mares amb fills, hi ha de tot", explica Drew Muñoz, una de les portaveus de Fridays for Future a Barcelona, i subratlla la transversalitat de la mobilització. El moviment es presenta com el símbol d'una generació que veu perillar el seu futur al planeta: "Veiem un futur molt negre que ens està deixant la generació que està al poder, i realment ni partits polítics ni ningú sembla portar la iniciativa. Qui millor que nosaltres per fer-ho, que som els que venim al darrere?" apunta Muñoz, estudiant de disseny de 18 anys.

Thunberg fa temps ho adverteix: "Se'ns està incendiant la casa". Des que aquesta noia de 16 anys, que acaba de ser nominada al premi Nobel de la pau, es va plantar davant del Parlament de Suècia per protestar per la inacció dels governs davant l'emergència climàtica, el moviment no ha parat d'escalar. Milers d'estudiants han omplert aquest divendres els carrers de més d'una cinquantena de ciutats de l'Estat reclamant, principalment, que es declari el sistema d'emergència climàtica a tots els nivells institucionals: "No podem resoldre una crisi sense prendre les mesures adequades que exigeix", assegura Gemma Barricarte, portaveu del moviment a Barcelona.

Cridats per la vaga internacional contra el canvi climàtic, els joves demanen mesures urgents per fer front a l'escalfament global que viu el planeta i garantir així un món sostenible per a les generacions futures. El 14% dels estudiants de centres del Consorci d'Educació de Barcelona han fet vaga, segons el departament d'Ensenyament, mentre que a les comarques de Barcelona el seguiment de la convocatòria s'ha situat vora el 12%.

Els joves, que han recorregut els carrers de la capital catalana entonant lemes com "No hi ha planeta B" o "Canviem el sistema, no el clima", han reivindicat també la seva capacitat de convocatòria i actuació davant el problema. "Pressuposen que els joves no tenim sentit de la responsabilitat, però avui hem demostrat a les generacions anteriors que ens tenen infravalorats, que estem fent el canvi que ells no han estat capaços de fer", assegura l'Abel Ruiz, de 18 anys.

Dimecres passat les Nacions Unides van presentar a Nairobi (Kènia) un nou informe que alertava dels danys provocats al planeta per l'escalfament global i reclamava una actuació urgent per frenar la situació. L'estudi advertia de milions de morts prematures a mitjans d'aquest segle si no s'augmentaven dràsticament les proteccions ambientals. La Tabea Sünnemann i el Ferran Oró, estudiants de biologia de la Universitat de Vic, creuen que no s'està actuant prou ràpid: "Es veu com un problema secundari que avança molt a poc a poc. Ho deixem més apartat i hauria de ser una prioritat".

Itàlia i França lideren les convocatòries

Joves d'un centenar de ciutats de tot el món han sortit aquest divendres al carrer per reclamar mesures contra el canvi climàtic. El moviment liderat per l'activista sueca de 16 anys Greta Thunberg batejat com a School Strike 4 Climate, Fridays for Future o Youth for Climate porta un any en marxa i no ha parat de créixer.

A Austràlia i Nova Zelanda milers d'estudiants han deixat les classes i han sortit al carrer amb lemes com "El canvi climàtic és pitjor que Voldemort", en referència al personatge dolent de Harry Potter, i "Els oceans estan creixent, nosaltres també".

Amb més o menys incidència a l'hora d'aturar l'activitat escolar, milers d'estudiants, principalment de secundària, han ocupat els carrers en 2.052 ciutats de 123 països, des de Suècia, Alemanya, Itàlia, Finlàndia, Dinamarca o la República Txeca fins a l'altra punta del món, amb especial incidència a Austràlia, però també a Hong Kong, el Japó, l'Índia, el Nepal, Sud-àfrica i les Filipines.

El país amb més protestes convocades és Itàlia, seguit de França i els Estats Units, que encara no s'havien llevat quan la vaga ha començat a Europa, però que preveien més de 200 manifestacions arreu del país. A Espanya s'han convocat un total de 78 actes de protesta.

Justament avui, Greta Thunberg i set estudiants més implicades en el moviment signen articles en cinc diaris rellevants. Thunberg vaticina a 'The Guardian' que la protesta que va començar fa un any davant del Parlament suec "avui tindrà lloc arreu del món". "Aquestes protestes tenen lloc avui –des de Washington fins a Moscou, des de Tromsø fins a Invercargill, des de Beirut fins a Jerusalem, i des de Xangai fins a Bombai– perquè els polítics ens han fallat", assegura Thunberg, que considera que el moviment havia de passar: "No teníem alternativa".

A la manifestació d'Estocolm, la jove activista va ser rebuda pels seus companys estudiants al crit de "Greta!, Greta!, Greta!" i el seu discurs va ser seguit amb molta atenció mediàtica. "Hem nascut en aquest món i hem de viure amb aquesta crisi, i els nostres fills i els nostres nets també", ha cridat l'adolescent, i ha tornat a insistir en denunciar que "afrontem la crisi existencial més greu que ha patit mai la humanitat". "I tot i així s'ha ignorat, els que l'heu ignorat sabeu qui sou", ha dit.

Roma, Palerm, Pàdua, Venècia i moltes altres ciutats italianes han registrat mobilitzacions multitudinàries de joves estudiants, igual que les principals ciutats alemanyes, amb Berlín, Bonn i Munic al capdavant. A Austràlia, on el moviment School Strike for Climate ha mobilitzat les últimes setmanes milers d'estudiants, la convocatòria global també va tenir un seguiment molt ampli. També a Hong Kong ha aplegat molts seguidors.

stats