Coronavirus

La vacuna Astrazeneca s'utilitzarà en treballadors essencials més grans de 65 anys

Sanitat i comunitats autònomes acorden administrar la de Janssen als grups de més edat

Barcelona / MadridEls treballadors essencials de més de 65 anys també poden rebre la vacuna d'Astrazeneca. La setmana passada es va decidir ampliar el seu ús a persones de fins a 65 anys –abans el límit era de 55– i aquest dimarts la comissió de salut pública ha actualitzat l'estratègia de vacunació i ha implementat els canvis, que inclouen aquesta excepció en persones de més de 65 de col·lectius essencials i en actiu: personal sanitari i sociosanitari que no és de primera línia, treballadors d'institucions sanitàries i membres de les forces i els cossos de seguretat de l'Estat o docents. Segons fonts de Sanitat, no és cap novetat d'aquest dimarts, sinó que dimecres passat el Consell Interterritorial de Salut ja havia debatut totes aquestes modificacions, per bé que la ministra, Carolina Darias, no ho va concretar. A més, amb Astrazeneca es continuarà vacunant també la població general d'entre 56 i 65 anys, començant per les de més edat.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Espanya espera accelerar el procés de vacunació amb la incorporació a mitjans d'abril de la vacuna de Janssen, que s'utilitzarà en els grups de més edat, tal com ha acordat l'organisme que integren alts càrrecs del ministeri de Sanitat i de les conselleries autonòmiques. El Consell Interterritorial de Salut aquest dimecres ratificarà la decisió. "Quan hi hagi disponibilitat de dosis d'aquesta vacuna, es podrà utilitzar de manera paral·lela a les vacunes d'ARNm (Pfizer i Moderna) per incrementar el ritme de vacunació dels grups de més edat", ha explicat en una nota de premsa el ministeri de Sanitat després d'una reunió en què s'ha actualitzat per cinquena vegada l'estratègia de vacunació.

Cargando
No hay anuncios

Les de Pfizer i Moderna, que no estan subjectes a limitacions d'edat, es faran servir també per als grups d'alt risc, simultàniament a l'administració a persones d'entre 70 i 79 anys. S'hi inclouen les que tenen trasplantaments de progenitor hematopoètics, trasplantaments d'òrgans sòlids o estan en llista d'espera, persones en hemodiàlisi i diàlisi peritoneal, malaltia oncohematològica, càncer d'òrgan sòlid en tractament amb quimioteràpia citotòxica, càncer de pulmó en tractament amb quimioteràpia o immunoteràpia, infecció amb VIH immunodeprimits, persones amb immunodeficiència primària i persones amb síndrome de Down de més de 40 anys. L'actualització de l'estratègia també estableix que a les persones que han passat el virus i que tenen menys de 65 anys se'ls administra una única dosi, atès que l'evidència científica ha demostrat que la segona no fa millorar la resposta immune.

Alemanya posa límits

La vacuna d'Astrazeneca segueix centrant la polèmica i la ciutat-estat de Berlín n'ha suspès la vacunació entre els adults menors de 60 anys, homes i dones, segons va anunciar dimarts a migdia la responsable de Salut local, Dilek Kalayci. Kalayci va explicar que volia esperar les pròximes recomanacions del regulador alemany després dels últims casos de trombes cerebrals que s'han detectat al país. Els estats de Brandenburg i Munic també van paralitzat les vacunacions per al mateix grup amb AstraZeneca. D'altra banda, el diari Tagesspiegel avançava un esborrany del comitè de vacunacions que proposa administrar la vacuna anglosueca només als majors de 60 anys, en concordança amb la decisió presa per Berlín, Brandenburg i Munic.

Cargando
No hay anuncios

Unes hores abans de l'anunci, els hospitals públics de la capital havien informat en un comunicat que suspenien la vacunació de dones de menys de 55 anys amb el producte d'AstraZeneca perquè s'han produït alguns casos poc freqüents d'aquesta mena de trombes, la majoria entre dones d'aquest segment d'edat.

Cargando
No hay anuncios

Els hospitals dels grups Charite i Vivantes van aclarir que es tractava d'una mesura de precaució. Segons el setmanari Der Spiegel, a Alemanya l'institut Paul-Ehrlich, centre de referència per a la vacunació, ha detectat 31 casos de trombes venosos cerebrals en persones que havien rebut la vacuna, 29 dels quals eren dones d'entre 20 i 63 anys. Nou d'aquests pacients van morir. Al país, 2,7 milions de persones han rebut almenys una primera dosi de la vacuna d'Oxford.

Tot i això, per precaució, les autoritats alemanyes s'estimen més no diferenciar entre homes i dones i establir la vacunació amb AstraZeneca per a tothom a partir dels 60 anys. A la pràctica, la paralització afecta només el personal sanitari, perquè a Alemanya fora d'aquest col·lectiu només es vacunen persones de més de 80 anys. Dos terços del personal hospitalari i de residències (gairebé 40.000 persones) ja ha sigut immunitzat, el 70% amb la vacuna d'AstraZeneca. La portaveu de Charité ha aclarit que al seu centre no s’havien detectat complicacions amb AstraZeneca però que s’estimen més esperar els resultats finals.

Cargando
No hay anuncios

Com la majoria de països de la UE, Alemanya havia paralitzat la vacunació amb AstraZeneca per precaució arran dels primers casos de trombes cerebrals greus, fins que l'Agència Europea del Medicament va certificar, el 18 de març, que la vacuna era "eficaç i segura".

França ja va decidir després de la llum verd de l'EMA que només administraria la vacuna anglosueca als majors de 55 anys, com també han fet Suècia i Finlàndia, mentre que Dinamarca i Noruega no han reprès la vacunació malgrat el vistiplau del regulador europeu.

Cargando
No hay anuncios

Suspensió al Canadà

Al Canadà també s'ha decidit paralitzar l'administració d'AstraZeneca als menors de 55 anys per la "incertesa sobre els beneficis en relació amb els riscos", va advertit la passada matinada Shelley Deeks, número 2 del comitè nacional assessor sobre immunització. Ha argumentat que les noves recomanacions són el resultat de les últimes dades arribades des d'Europa, que situen el risc de trombes en un sobre 100.000, deu vegades més que el que s'havia indicat inicialment.