Internacional01/03/2016

Quatre claus per seguir el Superdimarts

El vot dels estats del sud i el repartiment de delegats poden sentenciar les curses demòcrata i republicana a la Casa Blanca

Sònia Sánchez
i Sònia Sánchez

BarcelonaHillary Clinton i Donald Trump confien refermar avui el seu lideratge en la carrera cap a les eleccions presidencials del 8 de novembre als Estats Units. Una dotzena d'estats celebren les seves primàries o 'caucus' aquest Superdimarts de 2016, amb un total de 695 delegats en joc per als republicans i 859 per als demòcrates.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Es vota a 12 estats, tot i que cada partit celebra només 11 primàries o 'caucus, ja que a Alaska només se celebren els 'caucus' republicans i a Colorado només votaran els demòcrates. Els delegats que s'escullen avui (les persones que votaran en les convencions d'un i altre partit, al juliol, d'on sortiran els candidats oficials a la presidència) són el 24% del total per als republicans i prop del 20% per als demòcrates.

Cargando
No hay anuncios

Segueix aquí els resultats de la cursa cap a la Casa Blanca fins ara.

Però més enllà de les xifres (queden encara 34 estats per votar abans del juliol), el Superdimarts és determinant perquè és una clara indicació de les intencions de vot a cada partit i pot decidir alguns dels competidors a retirar-se definitivament de la cursa. Us expliquem aquí quatre claus per entendre els resultats d'aquest Superdimarts:

Cargando
No hay anuncios

1. El vot del sud

La majoria dels que voten avui són estats del sud. Per als republicans, són estats majoritàriament conservadors, difícils de guanyar per als candidats més moderats com Marco Rubio o John Kasich. La victòria de Donald Trump a Carolina del Sud el 20 de febrer (a més de les enquestes) fan preveure una victòria del magnat immobiliari en aquesta regió, però alguns matisos que veurem més endavant poden fer la seva victòria més o menys dolça.

Cargando
No hay anuncios

Per als demòcrates, els estats del sud destaquen pel pes del seu electorat negre i llatí, on la candidata Hillary Clinton li porta encara força avantatge al seu rival, Bernie Sanders. A Carolina del Sud, Clinton es va endur el 86% del vot afroamericà, una població que la veu com l'hereva del primer president negre, amb una trajectòria política propera a la seva comunitat i que ha promès posar fi al racisme judicial i policial, encara massa present al país.

2. Estats claus per als secundaris

Cargando
No hay anuncios

Caldrà estar molt atent als resultats a Texas, l'estat d'on és senador Ted Cruz. Perdre en el seu propi estat pot resultar un cop molt dur (fins i tot definitiu) per al republicà ultraconservador, que de moment no ha aconseguit fer prou bons resultats entre el seu electorat evangelista. Texas és, a més, un dels estats on més delegats hi ha en joc (155 per als republicans), de manera que si Cruz hi aconsegueix una victòria àmplia podria sumar un bon nombre de delegats i guanyar força.

Bernie Sanders també competeix en el seu propi estat. Però el senador de Vermont necessita la victòria no només a casa seva i a la veïna Massachusetts, sinó també a altres estats on té possibilitats, com Minnesota i Colorado, per aconseguir retallar prou distàncies amb Hillary Clinton.

Cargando
No hay anuncios

3. Vot proporcional i llindars mínims

Cargando
No hay anuncios

Bona part dels estats que voten avui reparteixen els delegats de manera proporcional al percentatge de vots (al contrari dels 'winner takes all', on qui guanya es queda amb tots els delegats). Aquest repartiment pot matisar molt la victòria de Donald Trump, per exemple, atorgant encara un nombre important de delegats als que quedin en segon i tercer lloc.

En el bàndol republicà, també cal estar atent als llindars mínims que exigexien molts estats per poder optar al repartiment de delegats: cal almenys el 15% dels vots a Arkansas i Oklahoma i el 20% a Texas, Alabama, Geòrgia, Tennessee i Vermont. Això vol dir que si algun dels dos principals contricants de Trump (Ted Cruz o Marco Rubio) queden per sota d'aquest llindar, el favorit tindrà accés a molts més delegats que si els hagués de repartir entre tres.

Cargando
No hay anuncios

4. L'endemà republicà

Cargando
No hay anuncios

Els resultats d'aquest Superdimarts seran definitoris per al que queda de cursa cap a les presidencials, sobretot en l'escenari republicà, on encara hi ha cinc candidats en competició. Tot i que els candidats moderats, com John Kasich, volen esperar a saber els resultats en estats més proclius al seu tarannà –votaran més endavant– d'altres com el cirurgià Ben Carson ja han avisat que uns mals resultats avui poden posar fi a la seva campanya.

Les tres victòries de Trump (de quatre) que ja ha obtingut fins ara i l'adhesió que ha aconseguit en els últims dies del seu excompetidor Chris Christie han donat molta força a la seva candidatura. Tant és així que Marco Rubio, el candidat preferit de l''establishment' republicà (després de la retirada de Jeb Bush, òbviament), ha començat ha enfrontar-s'hi amb les seves mateixes armes: l'atac directe i la burla. Caldrà veure si aquesta estratègia li dóna resultats.